Στο μέτωπο της Ουκρανίας πυκνώνει η χρήση drones FPV (First Person View), τα οποία διαθέτουν πλέον και κατεύθυνση με οπτική ίνα. Η οποία έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να είναι απρόσβλητη από ηλεκτρονικές παρεμβολές, σε αντίθεση με τον ασύρματο τηλεχειρισμό, που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Kαθώς είναι πλέον στάνταρ και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές η χρήση συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, τόσο σε ατομικό επίπεδο με φορητά συστήματα, όσο και σε επίπεδο μονάδας.
Ακόμη, χαρακτηριστικό της χρήσης οπτικής ίνας, είναι πως η εικόνα που μεταδίδεται πίσω στον χειριστή είναι υψηλής ποιότητας (σε αντίθεση με εκείνη της ασύρματης σύνδεσης, που είναι πολλές φορές γεμάτη “χιόνια”), οπότε επιτρέπει καλύτερη επισκόπηση και στοχοποίηση με υψηλή ακρίβεια. Εδώ ένα βίντεο από δράση τέτοιου ρωσικού FPV, με τις δυνάμεις της Μόσχας να έχουν .
An increasing percentage of Russian FPV attacks are with unjammable fiber optic cable control and video.
High definition video of attacks like this on an abandoned “Kozak-7” are becoming common.
Where are Ukraine’s optical fiber FPVs? https://t.co/pEmvedMhC3 pic.twitter.com/HPQ80DX3YE— Roy🇨🇦 (@GrandpaRoy2) November 4, 2024
Τα ρωσικά FPV fiber drones έχουν προκαλέσει πολλές καταστροφές στον πανάκριβο δυτικής προέλευσης εξοπλισμό των ουκρανικών δυνάμεων. Προς το παρόν η αντιμετώπιση τους είναι δύσκολη καθώς απαιτεί είτε άμεση κατάρριψη μέσω πυροβόλων ή αναχαίτιση τους από κάποιο ενεργό σύστημα αυτοπροστασίας (APS), όπως π.χ. το Trophy, εγκατεστημένο πάνω σε άρματα και τεθωρακισμένα.
A Russian compilation of FPV strikes with fiber optic cable controlled drones.
The definition of the video is exceptional compared to radio controlled drones.
There were no Ukrainian casualties as the vehicles were abandoned. https://t.co/lgoJqmljKm pic.twitter.com/jc1YEDJ3t5— Roy🇨🇦 (@GrandpaRoy2) September 28, 2024
Οι Ουκρανοί δεν έχουν συστήματα APS σε υπηρεσία, αν και έχουν αναπτύξει διάφορα μοντέλα. Πάντως, όπως βλέπουμε στο παρακάτω βίντεο, έχουν αρχίσει να αναπτύσουν τα δικά τους FPV με οπτική ίνα.
Βέβαια τα μειονεκτήματα των drones που καθοδηγούνται από ίνα δεν είναι λίγα. Αρχικά το μεγάλο βάρος του καρουλιού από την οποία ξετυλίγεται, ενώ πάντα υπάρχει κίνδυνος αυτή να μπλεχτεί κάπου στη διαδρομή και να κοπεί, ειδικά σε πτήσεις χαμηλού ύψους και πάνω από εμπόδια. Επίσης είναι απαραίτητη η μείωση των απότομων ελιγμών και επιταχύνσεων, πάλι για να μην ρισκάρει ο χειριστής την ίνα. Έτσι, συνολικά αυτά τα drones έχουν περιορισμούς χρήσης, απόστασης και μεταφοράς φορτίου (μπαταρίας, εκρηκτικών κ.λπ.). Έστω και έτσι, καθώς κάθε οπλικό σύστημα συνοδεύεται από συμβιβασμούς, τα FPV οπτικής ίνας παραμένουν θανάσιμα, ενώ στην Ουκρανία φαίνεται και η συνεχής εξέλιξη τους τόσο σε κατασκευή όσο και σε τακτικές χρήσης.
Πάντως το πεδίο της μάχης αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, οπότε ελπίζουμε να δούμε και τέτοια μοντέλα από ελληνικές εταιρείες και ιδανικά αυτά να υιοθετούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις μας…