Μια εφαρμογή για smartphones και φορητές συσκευές για τζόγκινγκ είναι ο νέος πονοκέφαλος για το αμερικανικό Πεντάγωνο. Χρησιμοποιώντας το GPS του τηλεφώνου για να παρακολουθεί πότε και πού ασκείται ο χρήστης του, το tracking app της Strava, που σχεδιάσθηκε ως ένα κοινωνικό δίκτυο για αθλητές, έχει πάνω από τρία τρισεκατομμύρια θέσεις GPS φορτωμένες στη βάση δεδομένων του. Ωστόσο υπάρχει ο φόβος ότι το στρατιωτικό προσωπικό που αθλείται φορώντας συσκευές fitness με την συγκεκριμένη εφαρμογή, αποκαλύπτει ακουσίως ευαίσθητες πληροφορίες για το μέρος όπου βρίσκεται και, ακόμη χειρότερα, τις κινήσεις του εκεί.
Ο «παγκόσμιος χάρτης» που παρουσίασε πρόσφατα η εταιρία δείχνοντας τις δραστηριότητες των χρηστών της εφαρμογής ανά τον κόσμο δεν έδειξε μόνο ανθρώπους που ασκούντο. Αναλυτές είδαν και κάτι άλλο: ότι συνδυάζοντας τον «χάρτη δραστηριότητας» της Strava με χάρτες του Google, μπορεί κανείς να εντοπίσει στρατιωτικές βάσεις και συνήθειες του υπηρετούντος προσωπικού.
![](https://flight.com.gr/wp-content/uploads/2018/01/Screen_Shot_2018.jpg)
«Αν οι στρατιώτες χρησιμοποιούν την εφαρμογή αυτή όπως ο υπόλοιπος κόσμος, ενεργοποιώντας την διαμόρφωση tracking όταν ασκούνται, αυτό μπορεί να αποβεί επικίνδυνο» υποστηρίζει ο Nathan Ruser, ιδρυτής του Institute for United Conflict Analysts. Τα στοιχεία του Global Heat Map αποκαλύπτουν πράγματα που ο Στρατός δεν θα ήθελε, τονίζει.
Όπως λέει, είναι πολύ εύκολο να συγκρίνεις τον «χάρτη» με τις γνωστές θέσεις στρατιωτικών εγκαταστάσεων ή να εντοπίσεις πιθανές θέσεις σε ζώνες επιχειρήσεων. Οι εικόνες (screenshots) που ανήρτησε στο Twitter αποκαλύπτουν, σύμφωνα με τον ίδιο, διαδρομές τζόγκινγκ, περιπολίες και θέσεις προκεχωρημένων επιχειρησιακών βάσεων. Έτσι οποιοσδήποτε βλέπει τον χάρτη είναι σε θέση να εντοπίσει βάσεις του πολυεθνικού συνασπισμού που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος στην Συρία, λέει. Και αν κάνει ζουμ στις τοποθεσίες αυτές, μπορεί να δει περιοχές με αυξημένη κίνηση αλλά και αμερικανικές εγκαταστάσεις που δεν θα έπρεπε να αποκαλυφθούν.
Ο «χάρτης» της Strava δεν αποκαλύπτει απαραίτητα την ύπαρξη στρατιωτικών εγκαταστάσεων ανά τον κόσμο –γι’ αυτό υπάρχουν οι δορυφορικές φωτογραφίες και το… Google. Ωστόσο, οι εικόνες του Google Maps δείχνουν κτίρια και δρόμους ενώ το tracking app της Strava δείχνει πώς κινούνται οι άνθρωποι στο Κέντρο Ειδικών Δυνάμεων του αμερικανικού Στρατού, στο Fort Benning της Τζώρτζια.
Η διακύβευση της ασφάλειας από τις νέες τεχνολογίες δεν είναι καινοφανές πρόβλημα. Ο αμερικανικός Στρατός έχει αναγνωρίσει τον εγγενή κίνδυνο ασφαλείας που συνιστούν συσκευές που μπορούν να προδώσουν στρατιωτικές θέσεις, όπως τα «έξυπνα» κινητά και οι ταμπλέτες. Μάλιστα έχουν εκδοθεί διαταγές που απαγορεύουν ρητώς την παρουσία προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών σε διαβαθμισμένες περιοχές.
Μπορεί το πρόβλημα να μην είναι καινούργιο, όμως ορισμένες εφαρμογές το κάνουν πιο πολύπλοκο. Το καλοκαίρι του 2016 ο αμερικανικός Στρατός απαγόρευσε στους παίκτες του Pokémon Go να εγκαταστήσουν το σχετικό app σε υπηρεσιακά κινητά, προειδοποιώντας παράλληλα το στρατιωτικό προσωπικό να προσέχει όταν παίζει να μην αποκαλύπτει ευαίσθητα δεδομένα του περιβάλλοντος χώρου!
Από την πλευρά της η Strava δηλώνει δια του εκπροσώπου της ότι ο «παγκόσμιος χάρτης» δεν αποκαλύπτει δραστηριότητες που έχουν χαρακτηρισθεί ως «ιδιωτικές». Η πλατφόρμα εξαιρεί τέτοιες δραστηριότητες και ζώνες που έχουν χαρακτηρισθεί ομοίως από τους χρήστες, διευκρινίζει. Το Πεντάγωνο πάντως το… ψάχνει.
1η δημοσίευση 31/1/2018