Μια πλήρη μοίρα μαχητικών αεροσκαφών Chengdu J-10C θα ενεργοποιήσει σύντομα το Πακιστάν, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, κ. Sheikh Rasheed, μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Οι ετοιμασίες γίνονται ώστε τα κινεζικής προέλευσης μαχητικά να είναι έτοιμα για την μεγάλη παρέλαση της 23ης Μαρτίου, ημέρα εθνικής εορτής.
Η ανακοίνωση έρχεται μετά από μήνες επισήμων και ανεπισήμων αναφορών για την απόκτηση από το Πακιστάν των κινεζικών μαχητικών. Στο μεταξύ, μαχητικά J-10C της Κινεζικής Αεροπορίας αναπτύχθηκαν στο Πακιστάν για κοινές ασκήσεις.
Τα J-10C, που θα είναι μακράν τα πιο σύγχρονα της ασιατικής αεροπορίας, θα της προσδώσουν ένα αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα στη μορφή ενός δοκιμασμένου, ικανού και σύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους, ενώ για την κινεζική πλευρά συνιστούν την πρώτη επιβεβαιωμένη εξαγωγική επιτυχία για τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, όντας το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο μαχητικό που εξάγει η Κίνα. Σήμερα, ο κορμός της Πακιστανικής Αεροπορίας αποτελείται κυρίως από κινεζικά μαχητικά, το σύγχρονο ελαφρύ μονοκινητήριο JF-17 και το παλιό τρίτης γενιάς J-7, με το τελευταίο να βασίζεται σχεδιαστικά στο MiG-21.
Πρώτη πτήση για το βελτιωμένο σινoπακιστανικό μαχητικό JF-17 Block III
Το J-10C θα χρησιμοποιεί τα ίδια ηλεκτρονικά συστήματα και οπλισμό με το τελευταίας γενιάς εξαγωγικό JF-17 Block III. Οι δύο τύποι αεροσκαφών δρουν συμπληρωματικά, με το JF-17 Block III να έχει μικρότερο κόστος συντήρησης και λειτουργίας ενώ το J-10C έχει μεγαλύτερες πτητικές και επιχειρησιακές επιδόσεις, περιλαμβανομένης της ταχύτητας, της επιχειρησιακής οροφής και της ικανότητας ελιγμών.
Η πολεμική αεροπορία του Πακιστάν έδειξε ενδιαφέρον για το κινεζικό J-10 τουλάχιστον δέκα χρόνια πριν, παρά το γεγονός ότι οι τότε διαθέσιμες πρώτες εκδόσεις του μαχητικού δεν είχαν ανώτερες πτητικές επιδόσεις από το αμερικανικό F-16C Block 52, που προμηθεύτηκε η χώρα στις αρχές του 2000. Το J-10C αποτελεί μια σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με τα υφιστάμενα αεροσκάφη και θα είναι σε θέση να αντιπαρατεθεί με τα πιο ικανά αεροσκάφη της Ινδικής Αεροπορίας, περιλαμβανομένων των Rafale, ακόμα και των πιο βαρέων Su-30MKI σε κλειστές αερομαχίες. Το μαχητικό θα δώσει στο Πακιστάν την πρώτη μοίρα αεροσκαφών με ραντάρ AESA και κατευθυνόμενους πυραύλους από το ραντάρ, κινητήρες κατευθυνόμενης ώσης, χαρακτηριστικά stealth καθώς και προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.
Αβέβαιο παραμένει πόσες μοίρες J-10C σκοπεύει να παρατάξει τελικώς το Πακιστάν καθώς και το ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση να αντικαταστήσουν στο άμεσο μέλλον τα αμερικανικά μαχητικά F-16A/B, που αποκτήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 καθώς αυτά είναι τα πλέον συγκρίσιμα αεροσκάφη σε όρους βάρους, ακτίνας δράσης και λειτουργικού κόστους. Η πρώτη μοίρα J-10C, ωστόσο, αναμένεται να αντικαταστήσει ισάριθμα από τα παλιότερα Mirage III, αεροσκάφη που πρωτοπέταξαν στους ουρανούς της χώρας το 1961 και θεωρούνται πλέον παρωχημένα.