Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ των Financial Times, ο ρόλος της Τουρκίας στην διατήρηση της ρωσικής πολεμικής μηχανής είναι πολύ σημαντικός, καθώς η Άγκυρα εξάγει σειρά από κρίσιμα υλικά, «διπλής χρήσης», στη Ρωσία. Ως διπλής χρήσης εννοούνται εκείνα που μπορεί να έχουν και πολιτική και στρατιωτική χρήση, άρα είναι δύσκολος ο έλεγχος για το που τελικά προορίζονται.
Έτσι η Τουρκία έχει φθάσει φέτος στο εννεάμηνο να εξάγει 45 προϊόντα τέτοιου τύπου στη Ρωσία, συνολικής αξίας 158 εκατ. δολαρίων, όταν οι αντίστοιχες εξαγωγές στο διάστημα 2015-2021 ήταν 28 εκατ. κατά μέσο όρο (άρα έχουμε υπερπενταπλασιασμό τους). Οι εξαγωγές δεν κατευθύνονται όλες στη Ρωσία απευθείας, αλλά και σε γειτονικές της χώρες, τις Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Καζακστάν, Κιργιστάν και Ουζμπεκιστάν, που όμως υπάρχουν σοβαρές υποψίες πως τα προωθούν εκεί τελικά.
Ανάμεσα σε αυτά τα προϊόντα είναι μικροεπεξεργαστές, υλικό τηλεπικοινωνιών, οπτικά κ.α. τα οποία υπόκεινται σε εξαγωγικούς περιορισμούς σε ΗΠΑ, Ε.Ε. Ιαπωνία και Βρετανία, ώστε να μπλοκαριστεί η αγορά τους από τη Ρωσία. Επίσης η Τουρκία έχει αυξήσει φέτος τις εισαγωγές της από κρίσιμα προϊόντα, από τις χώρες των G7, κατά 60%, φθάνοντας τα 500 εκατ. δολάρια σε αξία.
Αν και η Τουρκία αρνείται ότι κάνει αυτή την «παράκαμψη» των διεθνών κυρώσεων, οι υποψίες είναι πολύ μεγάλες και δέχεται σοβαρές πιέσεις για να συμμορφωθεί. Εντός της εβδομάδας, αναμένεται στην Τουρκία και επίσκεψη του Brian Nelson, βοηθού υφυπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, για θέματα τρομοκρατίας και οικονομικής πληροφόρησης, ο οποίος (για δεύτερη φορά φέτος) θα θέσει αυτά τα ζητήματα στην τουρκική κυβέρνηση.
Οι πρακτικές αυτές έχουν διαταράξει τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και Τουρκίας-ΝΑΤΟ καθώς αυτά τα υλικά χρησιμεύουν τελικά στην κατασκευή πυραύλων, μη επανδρωμένων και ελικοπτέρων από τη Ρωσία, ουσιαστικά δηλαδή τη βοηθούν στην παραγωγή εξελιγμένων οπλικών συστημάτων και προφανώς τη χρήση τους στην Ουκρανία. Οι δυτικοί απειλούν πλέον με κυρώσεις την ίδια την Τουρκία, κάτι που ήδη έχει συμβεί σε επίπεδο εταιριών.