Σημερινό δημοσίευμα του Mer et Marine, καταγράφει ανατροπή στο πρόγραμμα παραδόσεων των φρεγατών FDI, που κατασκευάζονται στο ναυπηγείο του Λοριάν, της Naval Group. Έτσι η 4η κατά σειρά φρεγάτα σε κατασκευή, που προορίζοταν για το Γαλλικό Ναυτικό, θα γίνει η 3η ελληνική.
Θυμίζουμε το εξής: Το αρχικό πρόγραμμα κατασκευής του ναυπηγείου ήταν το πρώτο πλοίο να είναι γαλλικό, το Amiral Ronarc’h, μετά ακολουθούν η “Κίμων” και η “Νέαρχος” για την Ελλάδα, θα ερχόταν 4η η Amiral Louzeau για τη Γαλλία και τέλος, ως 5ο παραγωγής θα ήταν η ελληνική “Φορμίων”. Τώρα, η σειρά των παραδόσεων – που επιβεβαιώνεται και από τη Naval Group- πάει ως εξής: Amiral Ronarc’h, Κίμων, Νέαρχος, Φορμίων, Amiral Louzeau.
Ως λόγος αναφέρεται η καθυστέρηση στο πρόγραμμα ναυπήγησης, οπότε για να τηρηθούν οι ημερομηνίες παραλαβής από Ελλάδα (σύμφωνα με τη σύμβαση πρέπει να παραλάβουμε τέλος Μάρτιου του 2025 την “Κίμων”, τέλος Οκτωβρίου 2025 τη “Νέαρχος” και τέλος Οκτωβρίου 2026 τη “Φορμίων”), αλλάζει η σειρά.
Η αλλαγή είναι θετική για το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς έτσι τηρείται το δικό μας χρονοδιάγραμμα, έστω και με “παραχώρηση” από πλευράς Γαλλικού Ναυτικού.
Η καθυστέρηση σχολιάζουμε εμείς, έχει ξεκινήσει από το ότι η πρώτη γαλλική φρεγάτα, η Amiral Ronarc’h, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τις θαλάσσιες δοκιμές της, οπότε κυλιόμενα ακολουθούν όλα τα πλοία. Τονίζουμε πως οι δοκιμές του πρώτου πλοίου της κλάσης είναι κρίσιμες για όλα τα ακόλουθα, καθώς ό,τι διαπιστωθεί ότι χρειάζεται κάποια ρύθμιση, διόρθωση κ.λπ., μετά πρέπει να εφαρμοστεί στα υπόλοιπα, που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ολοκλήρωσης.
To Mer et Marine εξηγεί εδώ, πως αυτή η αλλαγή, μεταθέτει την παράδοση της 2ης γαλλικής φρεγάτας, της Amiral Louzeau, στο 2027 από το αρχικό 2026. Το γαλλικό Ναυτικό έχει προγραμματίσει να πάρει τα δικά του 5 πλοία σε δύο παρτίδες, τα πρώτα 2 μέχρι το 2026 (πλέον 2027) και μετά σε επόμενη παρτίδα θα ακολουθήσουν τα άλλα 3, με παραδόσεις το 2028, 2031 και 2032 αντίστοιχα. Ακόμη και αυτές όμως οι τελευταίες τρεις, σύμφωνα με το γαλλικό δημοσίευμα, μπορεί να καθυστερήσουν κι άλλο, αν εμφανιστούν “ξένες παραγγελίες”!
Το τελευταίο είναι εντυπωσιακό μιας και φαίνεται ότι το Γαλλικό Ναυτικό δεν… βιάζεται να παραλάβει τις δικές του FDI, και είναι πρόθυμο να παραχωρήσει την “σειρά” του στη ναυπήγηση σε νέους πελάτες, κάτι που δείχνει βέβαια και τη διάθεση στήριξης του τύπου στη διεθνή αγορά.
Η αλλαγή βέβαια, σηματοδοτεί και κάτι που έχουμε γράψει παλαιότερα: πως η ελληνική παραγγελία των 3+ δις ευρώ, με ιδιαίτερα εμπροσθοβαρή αποπληρωμή (στην παράδοση της πρώτης φρεγάτας στις 31 Μαρτίου 2025 θα έχουμε πληρώσει το 77,5% του συνόλου του κόστους και στην παράδοση της 2ης τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, θα έχουμε καταβάλλει το 88,5%), ήταν κρίσιμη για το όλο πρόγραμμα ναυπήγησης, οπότε έχουμε και τις ανάλογες εξυπηρετήσεις που θα αποτρέψουν και πιθανές ρήτρες καθυστέρησης. Τέλος το γαλλικό δημοσίευμα αφήνει νύξη πως συνεχίζονται οι συζητήσεις για μια ακόμη “ελληνική” FDI, εκείνη δηλαδή την 4η που είχε η χώρα μας ως οψιόν αλλά δεν παραγγέλθηκε.
Ποια ήταν η εικόνα και ο προγραμματισμός πέρυσι
Σε επίσκεψη της ΠΤΗΣΗΣ στο ναυπηγείο του Λοριάν, τον Ιούλιο του 2023, γράφαμε τα εξής, για το πως τότε εξελισσόταν το πρόγραμμα ναυπήγησης:
H συνέχεια στο Naval Defence
Όλο το μυστικό είναι αυτό που γράφεται στο τέλος… ότι το πλοίο θεωρήθηκε μεγάλο το Arrowhead 140HN. τι να το κάνουμε εμείς εμείς έχουμε το σούπερ κρουαζιερόπλοιο θα πάρουμε και τώρα και της gowind που είναι πιο μικρά κρουαζιερόπλοια και θα σωθούμε και από τους Τούρκους( και από τους αιγύπτιους;… Που δεν ξέρουμε γιατί φτιάχνουν ένα τόσο μεγάλο και βαρύ ναυτικό δεν νομίζω για τους Τούρκους που είναι χίλια χρόνια σύμμαχοι και όμορφες και κάτι άλλο έχουν στο μυαλό τους…)και από όλους δεν έχουμε ανάγκη εμείς αυτά πλέον… πολύ μεγάλα ρε παιδιά δεν χωράνε στο ναύσταθμο άσε που είναι πολύ φθηνά εμείς έτσι και δεν κάνει να δεις το πλοίο δεν το θέλουμε και να έχει μερικές ελλείψεις δεν έχει ενδιαφέρον είπαμε… είπαμε….
Δεν το ξέρουν ότι είναι μεγάλη και δεν χωράει να πάρουν κορβέτες;
Ο fga τώρα δικαιώνετε. Τα έγραφα περί στρατηγικών συνεργασιών. Κάποιοι δεν θέλουν να γίνονται όμηροι και να χρυσοπληρώνουν υποστήριξη. Ούτε να παίρνουν μισά πλοία. Δυστυχώς αυτοί οι κάποιοι είναι στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα.
Πλοίο τέτοιας κλάσης δεν θα δούμε για 2 λόγους. Πρώτα γιατί η Βουλή απαρτίζεται από ασπόνδυλα και δεύτερον γιατί η επιλογή τους γίνεται με βάση την γεωπολιτική ωφέλεια αλλά και το κόστος λειτουργίας.
Δεν θέλουμε τέλος πάντων να βοηθήσουμε τον εαυτό μας.
Σιγά μη χτίσουμε υποδομές.
64 ή 128 α/α;
Γελάνε και οι τσιπούρες.
16, αντε 32 και πολλοί μας είναι.
Το καλό όμως είναι πως έτσι υπάρχει πιθανότητα να δούμε ECM.
Aν συμβεί αυτό πρέπει όλοι να πάμε εκδρομή στην Σιγκαπούρη να ανάψουμε κερί στον Βούδα.
“Το μυστικό της ύπαρξης είναι να μη φοβάσαι. Ποτέ μη φοβάσαι τι θα απογίνεις, ποτέ μην εξαρτάσαι από κάποιον. Μόνο τη στιγμή που αρνείσαι κάθε βοήθεια γίνεσαι πραγματικά ελεύθερος.”
Βούδας
Dear “”Flight & Space”,
I am on record expressing my preference and admiration for the “Iver-Huitfeldt”-class several times since 2019. That said, the British never offered us the Arrowhead140 with the same configuration as the “Iver*Huitfeldt”-class. Their marketing strategy was a complete failure focusing on the low price instead of offering a design that could provide operational dominance at a still affordable cost. As a result, the Arrowhead140’s proposed configuration did not do justice to the ship’s potential.
Πάντως, πως χώθηκε η SAAΒ σε project της Thales δεν εξηγείται, ούτε πως η SAAB δεν προωθεί το δικό της ραντάρ.
Είδες όταν ο πελάτης έχει και λεφτά και σχεδιασμό, πως όλα μπορούν να γίνουν ?
ΥΓ:¨Να δω τώρα που θα κρύβουν τα θηρία των 10.000 τόνων οι Σιγκαπουριανοί
Μπερδεμένη κάπως ιστορία.
Έχουν ήδη ως αιχμή του ναυτικού τους τις φρεγάτες Formidable, έκδοχο των Lafayette. Και προς αντικατάσταση των κορβετών τους πάνε σε σκάφος (& διαμόρφωση), θεωρητικά ικανότερο των τελευταίων.
Πάντως φαίνεται να έχει γίνει σοβαρή προεργασία, επιλογή υποκατασκευαστών κλπ.
Θα ανέμενε κανείς η συνέχεια μετά τις Formidable να είναι κάποιο επίσης γαλλικό σχέδιο.
Οπότε ένα ίσως πρώιμο συμπέρασμα, ίσως ανεπάρκεια των υπαρχόντων γαλλικών πλατφορμών.
Ό Φίλης μαρτύρησε τι θα γίνει στο Αιγαίο, μοντέλο αλλά Πρέσπες.
Οπότε ας μην αγχωνόμαστε και πολύ αφού θα συν εκμεταλλευθούμε το Αιγαίο με τα καρντάσια τους Τούρκους, θα κάνουμε και το FIR και SAR μέχρι το longitude 025 E για να δείξουμε και στην πράξη οτι είμαστε αδέρφια. Αφού τα μικρύνουμε το Αιγαίο, άρα δεν θα χρειαζόμαστε και βαπόρια. Μετά δεν θα χρειαζόμαστε και αεροπορία μιας και το ανατολικό Αιγαίο δεν θα έχει στρατικοποιημένα νησιά που θα προστατεύονται από την … Τουρκία (!!!).
Τα λύσαμε λοιπόν τα προβλήματα αδέρφια, ήταν απλά θέμα σεισμών και αλληλεγγύης …
Ερε καζούρα που μας κάνουν παγκόσμίως οοοολοι οι κατασκευαστές,όταν ζητάμε εμείς κάτι αααααααααα σουτ παλιόπαιδα δεν γίνονται αυτά θα χαλάσει η πλεύση,θα στραβώσει το κοίτος, θα κουτουλάνε οι πύραυλοι,είναι φαρδύ, είναι στενό,δεν θα παίρνει το πόντιουμ,θα ενοχλεί τα λαβράκια,θα το πάρετε as is as we like έρχεται μετά οι πτήση τι λέτε βρε άσχετοι μας λέει έχουν δίκιο οι άνθρωποι δεν ξέρουν αυτοί ξέρετε εσείς,τώρα διαβάζω οοοοολα γίνοντα
Και εκει που λες οτι η πληγή δεν μπορεί να γίνει χειρότερη….ουπς ! και ομως μπορεί !
Τώρα πού θα ξαναβγεί ο ευρύχωρος καί από σήμερα πολύχρωμος θα κανονίσει με τούς άλλους χρωματιστούς κάτι κάτω από 44 μέτρα να μην προκαλούμε
Ως προς την εξαγγελία για μισό πλήρωμα από μια φρεγάτα επειδή λέει θα είναι φουλ στον αυτοματισμό, εγώ θα κρατούσα μικρό καλάθι. Αυτό ακριβώς έλεγε και το USN για να πείσει για τις LCS ότι θα είναι φτηνές και τελικά αποδείχτηκε μπούρδα, διότι ένα καράβι χρειάζεται specialists σε όλους τους ρόλους, και ΑΑ και ΑΥ και Επιφανείας σε τρεις βάρδιες τουλάχιστον. Και επειδή δεν παύει να είναι καράβι χρειάζεται και αρμενιστές και μηχανικούς και μάγειρες και όλα. Η LCS τουλάχιστον με τα mission modules υποτίθεται πλέει μόνο με την ειδικότητα του κάθε module και οι άλλοι αράζουν στο λιμάνι. Αυτό το καράβι που είναι multirole θέλει ένα σωρό οπλουργούς, σοναρτζήδες, ραντάρ, πληρώματα ελικοπτέρων, χειριστές UAVs, πώς θα το βγάλουν στη θάλασσα οι Σιγκαπουριανοί με 60 άτομα πλήρωμα; Δεν μιλάμε καν για αγήματα βλαβών κλπ.
Μπράβο τους σε αντίθεση με εμάς πάντως, το ναυτικό της Σιγκαπούρης είναι πολύ αξιόλογο σε ποιότητα οπλισμού και εξοπλισμού, μακράν πιο σύγχρονο από το δικό μας.
Έτσι χτίζουν ναυτική ισχύ οι σοβαρές χώρες. Υποψη ότι μιλάμε για έκδοχο που συνδιαμορφώνουν με την Saab οι Σιγκαπουριανοί, με πλήρη έλεγχο και εγχώρια απορρόφηση της τεχνογνωσίας. Αυτό που θα έπρεπε δηλαδή να κάνουμε εξαρχής εμείς. Όταν κάποιοι μιλάγαμε για ΑΗ140 με Kronos Grand Naval ή Seafire και Aster 30 μαζί με Camm-ER, κάποιοι έλεγαν ότι αυτά δεν γίνονται. Περιμένω να ακούσω κόστος μονάδας και αν θα υπερβαίνει αυτό των FDI. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι ίσως πράγματι οι Σιγκαπουριανοί μας ετοιμάζουν την μελλοντική νέα φρεγάτα που θα χρειαστουμε έτσι κι αλλιώς μετά το 2030.
In naval warfare, what matters is how many missiles one brings to the fight, now how expensive the few are. A ship can be overwhelmed by many drone and missile targets, and the few “good missiles” can only kill one target at a time.
Especially if the said ship has no ECM.
Για ποιό λόγο τα κάνει η Σιγκαπουρη αυτα τα πλοία; Μια χώρα με έκταση το 1/5 της αττικης και με τη Μαλαισία να απέχει δυο γέφυρες απόσταση (ναι απο εκεί που μπήκαν οι Ιάπωνες τον βππ) τι τις χρειάζεται αυτες τις φρεγατες; Απέναντι στην Ινδονησία των 150 εκατομυρίων; Ποιος στα αλήθεια θέλει να καταλάβει τη Σιγκαπούρη, το επιχειρηματικό, ιατρικό, εκπαιδευτικό κέντρο της ΝΑ Ασιας με το μοναδικό λιμάνι στη περιοχή που δένουν τα αεροπλανοφόρα του USN,
Ποιος θα φοβηθεί τις φρεγατες μιας πόλης -κρατος 5 εκατομυρίων;
Αν η ινδονησια αποφασίσει να την προσαρτήσει, κάτι που δεν έκανε ουτε με τον δικτάτορα Σοχαρτο, θα φοβηθεί τις φρεγατες;
Αλήθεια που είναι η τοπική λαϊκίστικη αντιπολίτευση να φωνάζει για άχρηστους εξοπλισμούς και απατεώνες του καθεστώτος που πετάνε το δημόσιο χρήμα όπως εδώ;
Το γεγονός πως ένα ακόμη κράτος επιλέγει το SeaFire είναι πολύ σημαντικό και για εμάς, ως προς την μελλοντική υποστήριξη και εξέλιξη του συστήματος.
Καταρχήν αν και δεν είμαι υπέρμαχος των Bel (για λόγους κόστους βασικά), είναι πολύ καλά πλοία. Αν για τις Fremm δε συνέφερε να βάλουν το συγκεκριμένο ραντάρ, θα συμφέρει τώρα στις Arrow??!!! Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι μπαίνει (με τι κόστος είναι άλλη κουβέντα…) με ποιο cms θα το συνδέσουν? Θα αναπτύξει η saab δικό της (και θα δώσουν οι Γάλλοι πηγαίο κώδικα)? Πόσο θα κοστίσει στο τέλος αυτό το πλοίο? Επιμένω αν μπορούσε να μπει στους sylver ο essm ή καταφέρουν οι Γάλλοι να βάλουν πυραύλους μεσαίας εμβέλειας σε τετράδες, η Bel είναι πολύ καλό πλοίο. Οι ενστάσεις που έχουμε αρκετοί δεν αναφέρονται τόσο στο πλοίο, όσο στο κόστος τους καθώς και στην αρχιτεκτονική του setis, μειονεκτήματα που δε βλέπω πως θα τα υπερκεράσει το πλοίο που μας παρουσιάζεται.
Σαν περιοδικό έχετε καταγγείλει αρκετές φορές το ΠΝ αλλά δε βλέπω την ίδια πρεμούρα με τις άλλες επιλογές…
ΥΓ Για εμάς ο mica vl είναι κάτι λίγο, αλλά στο εν λόγω πλοίο θεωρείται κάτι καλό?
Αυτό που θα έπρεπε να ρωτάμε δεν είναι άλλο παρα :
Ποιο ECM θα ταιρι΄ξουν στο Sea Fire;;;;;;;;;
Γιατι ως είδηση μπάζει πάρα πολύ και δεν καταλαβαίνω γιατί επιλέχθηκε η ικανότατη μεν SAAB αλλά άσχετη δε με τα Γαλλικά Sea Fire -Aster30-Mica και ποιός θα επιμεληθεί στις τεράστιες μετατροπές ενός πλοίου 6500 τόνων σε 10.000 τόνους αλλά και στην προσθήκη της ηλεκτρικής πρόωσης…
Εμείς να ακολουθήσουμε αυτές τις ναυπηγικές δυνάμεις δεν μπορούμε να τις ακολουθήσουμε, αλλά μπορούμε να φτιάξουμε μια κλάση για το αιγαίο που να μπορεί να πολεμήσει και σε στολίσκο αλλά και στο αιγαίο σε κάλυψη …
μια κλάση 1000-1500 τόνων 80-85 μέτρα και ας μην έχει κατ ανάγκη υπόστεγο ελικοπτέρου με
8 αντιπλοικους
6 (mica ng ή essm 2 ή camm-er)
1 ram,
1 phlanx (από τις s)
1 76 άρι (από τις s)
sonar τροπίδας χωρίς συρόμενο απαραίτητα με
ελαφριές τορπίλες
αλλά με 30+ κόμβους,
12 έως 24 GLSDB (40.000-50.000 δολάρια πύραυλο) για να μπορεί από μακριά να υποστηρίξει με βολές ένα νησί ή ακόμη και να προκαλέσει κορεσμό σε εχθρικά πλοία με συνολικό χαμηλό κόστος αλλά χρήσιμο για το δικό μας περιβάλλον.