Έντονα διακινήθηκε σήμερα η φημολογία πως η Ελλάδα έχει αποκτήσει αμερικανικά UAV Reaper. Αν και ο ισχυρισμός έχει κάποια βάση, απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες μας, επιβεβαιώνεται πλέον πως το ελληνικό ενδιαφέρον έχει προχωρήσει πέρα από το επίπεδο των προφορικών συζητήσεων.
Σήμερα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη της στρατιωτικής ηγεσίας στην 110 Πτέρυγα Μάχης προκειμένου να ενημερωθεί για το MQ-9 αποκάλυψε με tweet του o Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, o οποίος και τους συνόδευε. Στην 110 ΠΜ βρέθηκε ο Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Χριστοδούλου, ο Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχος Μπλιούμης και ο Α/ΓΕΝ αντιναύαρχος Τσιούνης.
Joined CHOD Gen. Christodoulou, AIr Force Chief Gen. Blioumis and Navy Chief Adm. Tsounis in #Larissa today for a briefing from @GeneralAtomics on the impressive capabilities of the MQ-9, a key part of our growing U.S.-Greece defense cooperation particularly after #MDCA update. pic.twitter.com/3lAPZh7gB5
— Geoffrey Pyatt (@USAmbPyatt) December 10, 2019
Όπως είναι γνωστό η General Atomics έχει φέρει το ΜΕΑ MQ-9 που διαθέτει (N308HK) για επίδειξη η οποία είναι προγραμματισμένη στις 19 Δεκεμβρίου. Το μη επανδρωμένο αεροπλάνο, μαζί με παρελκόμενο σταθμό ελέγχου, που έφτασε στη χώρα μας πριν μερικές ημέρες έχει ήδη πραγματοποιήσει πτήσεις στις οποίες αξιολογείται από ειδική επιτροπή του ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να γίνουν εισηγήσεις.
Αυτά είναι όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα.
Κάποια δημοσιεύματα, με γερές δόσεις υπερβολής, έκαναν λόγο για “ελληνικά Reaper”, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξουν πως έχουν ενταχθεί στο ελληνικό οπλοστάσιο. Για την ώρα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Αυτό που ισχύει ωστόσο, και έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι η επιβεβαιωμένη πληροφορία πως η Ελλάδα βρίσκεται σε αρχικές – διερευνητικές διαπραγματεύσεις σε οικονομικό επίπεδο (δηλαδή κόστος απόκτησης), για την απόκτηση μη προσδιοριζόμενου για την ώρα αριθμού Reaper.
Την ανωτέρω πληροφορία μας επιβεβαίωσε ο Ακόλουθος Τύπου της Αμερικανικής Πρεσβείας, Bill Murad.
Οι διερευνητικές επαφές που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, αφορούν πιθανότατα την αποστολή εκ μέρους της Ελλάδας ενός Letter for Price & Availability, που είναι ο επίσημος τρόπος για να ξεκινήσει μια διαδικασία αγοράς οπλικού συστήματος.
Είναι γνωστό το ενδιαφέρον της χώρας μας για το MQ-9, έτσι, δεν αποκλείεται οι δοκιμές που λαμβάνουν χώρα στη Λάρισα, να αφορούν μια ακόμη αξιολόγησή του, στο πλαίσιο του πιθανού προγράμματος απόκτησής του. Η χρήση των drones θα μπορούσε να δρα συμπληρωματικά των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion και να βοηθήσει στην επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων, όπως έχει καταδείξει το μεταναστευτικό / προσφυγικό πρόβλημα στο Αιγαίο Πέλαγος, πέρα από τα πιθανά καθήκοντά τους προς όφελος της ΠΑ.
Τι θα προσφέρουν στην ΠΑ τα MQ-9
Εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει να αποκτήσει τα MQ-9 Reaper, τότε είναι προφανείς οι ικανότητες που θα αποκτήσει τελικά η ΠΑ. Ενδεικτικά μόνο θα αναφέρουμε οτι με τη χρήση Reaper, θα είναι εφικτή η διεξαγωγή αποστολών επιτήρησης αναγνώρισης σε ευαίσθητους τομείς σε όλο το μήκος της εθνικής επικράτειας αλλά και η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, καταστάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, συμβάλλοντας καθοριστικά στη λήψη αποφάσεων από την ηγεσία.
Επιπλέον σε καθαρά τακτικό – επιχειρησιακό επίπεδο θα είναι εφικτός ο εντοπισμός «δύσκολων στόχων» που εμφανίζονται για περιορισμένο χρόνο (time sensitive targets) ενώ θα μπορεί να γίνει συνδυασμένη δράση με σχηματισμούς μαχητικών κρούσης, διευκολύνοντας τόσο στον έγκαιρο εντοπισμό στόχων όσο και στην διεξαγωγή εκτίμησης αποτελεσμάτων (BDA) μετά από προσβολή .
Διαβάστε επίσης
Τα γαλλικά Reaper συμπλήρωσαν 20.000 ώρες πτήσης στην Αφρική
Ο.Κ., δεν φτιάχνουμε δικά μας UAV, αλλά με τα Reaper περνάμε σε άλλο επίπεδο, έτη φωτός μπροστά από τους Τούρκους.
Παρόλα αυτά, να ευχηθούμε ότι η ανάπτυξη εγχώριων λύσεων δεν θα πάψει αλλά θα ενταθεί.
“ος τα πάντα ορά”. (Αυτός που βλέπει τα πάντα αλλά δεν αγοράζει τίποτα).
Οπλισμένα μπορούμε να τα αποκτήσουμε, για κρούση ή μόνο για φωτογραφίες θα είναι η χρήση τους; Γιατί αν είναι μόνο για επιτήρηση καλύτερα να ζητούσαμε τα RQ-4. Εφόσον και η Γερμανία το παρήγγειλε ως Eurohawk(βέβαια με δικής της σχεδίασης αισθητήρες), άρα θα είναι και αποδεσμεύσιμο, λέμε τώρα! Το RQ-4 θα ήταν ιδανικό για την Ανατολική μεσόγειος θάλασσα, να αναλαμβάνει το κυριότερο έργο επιτήρησης , όπως η έκδοση για το Αμερικανικό ναυτικό και το P-3 για πιο περίπλοκα σενάρια και προσβολή στόχου. Βέβαια στη θέση των P-3 θα ήθελα ένα πιο γρήγορο και ευέλικτο δικινητήριο jet από την κατηγορία των επιχειρηματικών jet (Falcon, Bobardier.Embraer), για ταχύτερη προσέγγιση στον χώρο ενδιαφέροντος, και πιο οικονομικό(δικινητήριο) . Όλο αυτό που περιγράφω να συμπληρωνόταν αρχικά με ένα μικρό αριθμό F-35 και όλα αυτά συνδεδεμένα δικτυοκεντρικά μεταξύ τους να ανταλλάσουν στοιχεία μαζί με τις Belh@rra, τους Patriot που θα τοποθετούνταν πιο ανατολικά και με τις επάκτιες συστοιχίες αντιπλοϊκών πυραύλων. Ζητάω πολλά; Άλλωστε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έρχονται.
Κάτι μου λέει ότι θα τα πάρουμε χωρίς τα καλούδια τους…
Για κόστος δεν έχει αναφερθεί τίποτα….
Γιατί άν είναι για 2 άοπλα reaper να φύγουν καμιά 100+ μύρια και να συνεχίσουν τα 214 χωρίς τορπίλες- τα mirage χωρίς επαναπιστοποιημένα όπλα κτλ… αξίζουν?
ΠΤΗΣΗ έχετε κλείσει την στρόφιγγα των ειδήσεων τελευταία…
Πού είναι κανένα νέο για 214/τορπίλες/αναβάθμιση f16/mirage/meko/belh@ra ???
Ἔστι δίκης ὀφθαλμός ὅς τά πάνθ’ ὁρᾶ
Προσδοκοῦμε στήν κτήση του.
Προς το παρόν αυτά τα συστήματα θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν φτηνότερα και τοπικής παραγωγής γιατί έχουν φτωχές επιδόσεις και καταρρίπτοντε εύκολα από μια οργανωμένη αεράμυνα. Χρειάζονται μεγάλοι αριθμοί με κόστος που δεν ξεπερνάει ένα αεροσκάφος γενικής αεροπορίας..
Τα οπλισμένα drones έχουν υπερεκτιμηθεί.
Έστι δίκης οφθαλμός, ος τα πάνθ’ ορά.
Μένανδρος,
Αμέτρητες φωτογραφίες και εκφράσεις συμπαθιούλας και από έργα ΜΗΔΕΝ εις το πηλίκον.
Παίζει ο ΠαΪατ να ειναι ο πιο πολυφωτογραφημένος πρέσβυς-τοποτηριτής στα χρονικά.
Ο συμπαθής κυριούλης με τα ράσα 2ος από αριστερά είναι ο παπάς της μίρας ή της ενορίας.
Διοτί αναμνηστική φωτογραφία χωρίς πρέσβη και παπά δεν γίνεται…
Την ώρα που στην Τουρκία έχει συντελεστεί μια μίνι βιομηχανική επανάσταση με πάνω απο 600 προγράμματα στρατιωτικού ενδιαφέροντος να τα τρέχει η εγχώρια βιομηχανία τους με ή χωρίς διεθνείς συμπαραγωγές, στους ιθαγενείς της Ελλαδιτσαινας γίνονται ακόμα επιδείξεις ιπτάμενων τελεκατευθυνόμενων αντικειμένων.
Για την καλύτερη επιτήρηση των συνόρων… των ποιών συνόρων δουλευόμαστε μεταξύ μας;
Έχει σύνορα η χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας; Περίεργο γιατί προχθές αποβιβάσθηκε ακόμα ένα τάγμα μουσουλμάνων εποίκων σε δεκάδες διαφορετικά σημεία της πρώην ελληνικής επικράτειας από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κω. Φαίνεται οτι δεν το ήξεραν οτι έχουμε και σύνορα και μπήκαν κατα λάθος……
https://www.defence-point.gr/news/apovasi-schedon-enos-quot-tagmatos-quot-prosfygon-metanaston-se-ena-24oro
Επίσης μια περίφημη διαπραγμάτευση που εκκρεμεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για ενοικίαση ΔΥΟ (2)!!! ολόκληρων UAV από το Ισραήλ σε τι φάση βρίσκεται; Τα έχουμε βρει; Μήπως το ξανασκεφτόμαστε; Μήπως δεν αρκούν τρια χρόνια συνομιλιών να τα κάνουμε δεκατρία;
Πόσα εκτιμάτε ότι χρειαζόμαστε και για τι ποσό, είναι εφικτή η αγορά τους ή θα τα περιμένουμε κοψοχρονιά κι αυτά σε λίγα χρόνια;
These kind of weapons work like smartphones.
The manufacturing company cannot even move unintentionally.
Moreover, the price was very expensive.
With one unmanned aerial vehicle, you can only control an area the size of a football field.
For effective use, you need hundreds of unmanned aerial vehicles and a compatible military satellite.