Η Meta, μητρική εταιρεία της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Facebook ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στους χρήστες του Facebook και του Instagram σε ορισμένες χώρες να καλούν σε βία Ρώσων και Ρώσων στρατιωτών στο πλαίσιο της εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που επικαλείται το πρακτορείο Reuters χθες Πέμπτη. Πρόκειται για μια προσωρινή αλλαγή στην πολιτική της πλατφόρμας όσον αφορά την χρήση ρητορικής μίσους.
Επιπλέον, η εταιρεία θα επιτρέπει, επίσης προσωρινά, ορισμένες αναρτήσεις που καλούν σε θάνατο τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ή τον Λευκορώσο Πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, πάντα σύμφωνα με τα εν λόγω εσωτερικά μηνύματα προς τους συντονιστές περιεχομένου της.
Σχολιάζοντας τα μηνύματα αυτά, εκπρόσωπος της Meta δήλωσε τα εξής: «Ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δώσαμε προσωρινά άδεια για μορφές πολιτικής έκφρασης που κανονικά θα παραβίαζαν τους κανόνες μας, όπως ο βίαιος λόγος, π.χ. «θάνατος στους Ρώσους εισβολείς». Εξακολουθούμε να μην επιτρέπουμε αληθοφανείς εκκλήσεις για βία ενάντια σε Ρώσους αμάχων»,
Οι προσωρινές αλλαγές πολιτικής για τις εκκλήσεις για βία σε Ρώσους στρατιώτες ισχύουν για τις εξής χώρες: Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Εσθονία, Γεωργία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ουκρανία αλλά και… την ίδια την Ρωσία.
Ένα από τα μηνύματα ανέφερε τα εξής: «Εκδίδουμε μία διαφοροποίηση χαλάρωσης του πνεύματος πολιτικής για να επιτρέψουμε τη «βίαιη ομιλία T1» που διαφορετικά θα καταργείτο βάσει της πολιτικής ρητορικής μίσους όταν: (α) στοχοποιούνται Ρώσοι στρατιώτες, ΕΚΤΟΣ από αιχμαλώτους πολέμου ή (β) στοχοποιούνται Ρώσοι όπου είναι ξεκάθαρο ότι το πλαίσιο είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (π.χ., στο περιεχόμενο αναφέρεται η εισβολή, η αυτοάμυνα κ.λπ.). Το κάνουμε αυτό γιατί έχουμε παρατηρήσει ότι σε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο, οι “Ρώσοι στρατιώτες” χρησιμοποιούνται ως εναλλακτικό λεξιλόγιο αντί του ρωσικού στρατού. Η πολιτική μας για την ρητορική μίσους συνεχίζει να απαγορεύει τις επιθέσεις σε Ρώσους αμάχους.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει το Facebook στη χώρα ως αντίποινα στους περιορισμούς πρόσβασης που επέβαλε στα ρωσικά ΜΜΕ όπως το RT και το Sputnik. To ίδιο έχει κάνει και με άλλες εταιρείες τεχνολογίας όπως το Twitter. Ωστόσο η τάση είναι γενικευμένη και πολλές μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν ανακοινώσει νέους περιορισμούς περιεχομένου σε σχέση με τη σύγκρουση, όπως του αποκλεισμού των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης RT και Sputnik στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και έχουν διαφοροποιήσει ορισμένες από τις πολιτικές τους κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η Μέτα αποφάσισε να επιτρέψει προσωρινά αναρτήσεις επευφημίας για το νεοναζιστικό τάγμα Azov, κάτι που κανονικά θα απαγορευόταν. Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο της Meta, «η εταιρεία προς το παρόν κάνει μια μικρή εξαίρεση για επευφημίες του Τάγματος του Αζόφ αυστηρά στο πλαίσιο της υπεράσπισης της Ουκρανίας ή στο ρόλο τους ως τμήμα της Ουκρανικής Εθνικής Φρουράς».
Η πρεσβεία της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες επικαλούμενη την είδηση του Reuters, ζήτησε από την Ουάσιγκτον να σταματήσει τις «εξτρεμιστικές δραστηριότητες» της Meta: «Οι χρήστες του Facebook και του Instagram δεν έδωσαν στους ιδιοκτήτες αυτών των πλατφορμών το δικαίωμα να καθορίζουν τα κριτήρια της αλήθειας και να φέρνουν τα έθνη το ένα εναντίον του άλλου».