18.2 C
Athens
Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔΙΕΘΝΗΑρχικά επιχειρησιακό το F-35Α!

Αρχικά επιχειρησιακό το F-35Α!

- Advertisement -

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=0ybNtp2Wlgw]
O αρχηγός της τακτικής αεροπορίας της USAF (Air Combat Command) στρατηγός Herbert «Hawk» Carlisle κήρυξε –όπως αναμενόταν- νωρίτερα σήμερα αρχικά επιχειρησιακά διαθέσιμη την πρώτη Μοίρα F-35A.
Πρόκειται για την 34η Μοίρα Μαχητικών που εδρεύει στην αεροπορική βάση Hill στην Γιούτα, που μπορεί πλέον να αναπτύξει επιχειρησιακά (αν και με περιορισμένες αρχικές δυνατότητες) 12 Lightning II. Να υπενθυμίσουμε ότι το F-35B κηρύχθηκε αρχικά επιχειρησιακό πέρυσι.

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
NickK

Ισως οι προσφατες (πολλες) αστοχιες του ΓΕΕΘΑ, να ωθησαν στην αναληψη περισσοτερου ρισκου απο αυτο που ΥπΕξ + ΥπΑμ μπορουσαν να αναλαβουν.

denmeenimerosan

Επίσης μπορούμε να πάμε να βοηθήσουμε στο άρμεγμα γελαδιών στην Αφρική,η να πάμε στο Περού να χτενίσουμε τις παπαρούνες,η στον βερίγγιο για καβούρια, η στο Θιβέτ να γυαλίζουμε καμπανάκια σε μοναστήρι και θα μας αγαπάνε όλοι και θα τραγουδάμε αγκαλιασμένοι χάρε κρίσνα, κρισνα χάρε

Miscojones

Και εμείς νοικιάσαμε ένα βανάκι και στριμώξαμε μέσα μερικούς καψερούς που πήγαν σαν το σκυλί στο αμπέλι, γιατί η Ελλάδα έχει πάψει να ανήκει στην Ευρώπη και έχει μετακινηθεί γεωγραφικά προς την μετασαχάρια Αφρική.

fga

Εν αντιθέσει με εμάς , όπου οι πολιτικοί μας δεν φαίνεται να λαμβάνουν καν υπόψη τους τους διπλωμάτες καριέρας, και κάνουν του κεφαλιού τους, η Τουρκία μιλάει με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και έχει φιλοξενήσει στο έδαφός της και τους ηγέτες της Αν. Λιβύης. Έτσι έχει τα κονέ και στην Ανατολή και μπορεί να στέλνει προσωπικό έχοντας μια ασφάλεια. Επίσης λόγω των βάσεων και οι φύλαρχοι ξέρουν ότι μπορεί να τους στείλει και κανένα μπαιρακτάρ . Η Ελλάδα με αψυχολόγητες κινήσεις δεν έχει ουσιαστικά επαφή με κανέναν στην Λιβύη αυτή την στιγμή. Εδώ λοιπόν ξεκινάει το μεγάλο πρόβλημά και τουλάχιστον η κριτική από δική μου πλευρά το πως κινούμαστε σαν χώρα. Έχει μείνει κάποιος διπλωμάτης που να προσπαθεί να συνετίσει τους πολιτικούς? Υπάρχει αξιωματικός και κυρίως ο ΓΕΕΘΑ ο οποίος θα ζητήσει ρητώς από τους πολιτικούς συγκεκριμένα μέσα για την εκτέλεση της αποστολής? Πήγαμε χωρίς κανέναν σύνδεσμο , μόνοι μας , μια μικρή δύναμη χωρίς σωστό εξοπλισμό , σε χώρα που βρίσκετε σε εμφύλιο. Αυτό δείχνει ερασιτεχνισμό και κυρίως αδιαφορία για την ασφάλεια του προσωπικού.
Είχα επισημάνει και από τις επιχειρήσεις στην Θεσσαλία ότι οι ένοπλές δυνάμεις δεν έχουν τον αναγκαίο εξοπλισμό και ότι παραβιάζεται η ασφάλεια των στρατιωτών. Αυτό δείχνει πλέον την καλλιέργεια μιας εξαιρετικά επικίνδυνης αντίληψης που πρέπει να ξεριζωθεί.
Οι Αμερικάνοι όταν στον Ειρηνικό είχαν τα δύο ατυχήματα με τα ΑΒ που τράκαραν με φορτηγά πλοία κάνανε παύση επιχειρήσεων. Πλέον κάτι τέτοιο επιβάλλεται να κάνουμε και εμείς. Δεν έχουμε κανόνες, είμαστε ανεκπαίδευτη και ο καθένας κάνει του κεφαλιού του.

THE ROCK

Εγώ θα πω κάτι άλλο.. Ας πούμε τι έγινε έρευνα και εντελώς υποθετικά βρέθηκε να μας έχει χτυπήσει τελικά εκεί, κάποια άναρχη ομάδα, η οποίοι αλλού από τους διάφορους που κυκλοφορούν εκεί ανεξέλεγκτη. Τι θα κάναμε? Θα στέλναμε την 115 ΠΜ από την Σούδα να βομβαρδίζει την Λιβύη? Η θα κάναμε απόβαση? Επειδή λοιπόν δεν θα κάναμε τίποτα από αυτά, ας θρηνησουμε ήρεμα και με σεβασμό του ανθρώπους μας που χάσαμε εκεί. Τα άλλα είναι “να χαμε να λέγαμε”…

vasilis70

Ευχαριστούμε για το ενημερωτικό άρθρο. Η 3η επιλογή ήταν όντως η υψηλότερου ρίσκου και απόδοσης.

Η εφαρμογή της όμως ήταν ήταν εξαιρετικά υψηλού ρίσκου και ιδιαίτερα χαμηλού κόστους, απο όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία έχει βιώσει σημαντικές πληγές φυσικές και γεωπολιτικές/ οικονομικές, αλλά θέτει ξεκάθαρες προτεραιότητες, μια εκ των οποίων κατά καιρούς είμαστε και εμείς.

Στην ποσοτική σύγκριση που κάνατε είχατε μια σημαντική συμβολή στην ενημέρωση μας και αναδείξατε την σημασία διαφορών μεγέθους.

Ποιοτηκή υστέρηση όμως δεν δικαιολογείτε.

billy

Απο ότι έχω καταλάβει εγώ , το πουλμαν εμβολίστικε απο αυτοκίνητο , στο οποίο επέβαινε μια οικογένεια και το οποίο είχε αυτές τις εξτρα δεξαμενές , εξού και αυτό το αποτέλεσμα .
Επίσης διαβάζω οτι η αποστολή ΦΥΛΑΣΟΝΤΑΝ απο δυο οπλισμένα οχήματα , ένα στην αρχή και ένα στο τέλος της αποστολής .
Θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτό ?
Δύσκολο εως αδύνατο εκτός αν τα μέλη της αποστολής επέβαιναν σε άρμα … πράγμα αδύνατο όπως αναφέρει στο εξαιρετικό σχόλιο του ο φίλος geokatan εδώ
https://flight.com.gr/giati-anakoinothikan-arxika-mono-traumaties-sti-libii/#comments
Απο εκεί και πέρα με έχει πιάσει μια θλίψη με όλα αυτά που έχω διαβάσει αριστερά – δεξιά , μιας και το στράτευμα το μόνο που χρειάζεται σήμερα είναι στήριξη .
Και σιωπή …
Διαβάσαμε λοιπόν διάφορα απίστευτα .
Οτι η αποστολή ήταν απροστάτευτη , οτι έγινε στόχος της ΜΙΤ , κάποιοι είδαν σημάδια απο σφαίρες , κάποιοι είπαν για νάρκες , άλλοι για ucav κλπ
Διαβάσαμε οτι τέτοια ταχύτητα δεν δικαιολογεί τέτοιο αποτέλεσμα (με αντιστοίχιση άλλων φωτογραφιών απο αντίστοιχα περιστατικά)
Διαβάσαμε οτι η ηγεσία έστειλε και σκότωσε τα παιδιά …
Διαβάσαμε οτι θα έπρεπε κυβέρνηση και ηγεσία να περάσουν απο δικαστήριο .
Διαβάσαμε οτι θα έπρεπε να αφήσουμε τα πράγματα και να φύγουμε (εξηγείται στο παρόν άρθρο)
Διαβάσαμε οτι οι συμμετέχοντες θα έπρεπε να είναι σε θωρακισμένα οχήματα , οπλισμένα οχήματα κλπ (που δεν γίνονταν , εξηγείται στο σχόλιο του geokatan )
Δηλαδή σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα βγήκε μια στείρα αντιπολίτευση και τόσα σενάρια όσα δεν βγήκαν για τις ταυτότητες .
Και πραγματικά αυτό με θλίβει .
Και ρωτώ .
Πέρα του επικοινωνιακού που εξηγείται στο παρόν άρθρο .
Τι θα μπορούσε να κάνει η ηγεσία στον επιχειρησιακό τομέα ουτως ώστε να αποφευχθεί τέτοιο συμβαν ?
Γιατί πραγματικά το λέω , εγώ δεν το έχω καταλάβει ακόμα ….

Kosta81

Εδώ οι άνθρωποι συζητούν για το F-35, ενώ η χώρα δεν μπορεί να στείλει μερικές δεκάδες άτομα και ένα αεροπλάνο απέναντι από την Κρήτη.

Chev_Chelios

εμεις τους στειλαμε με το manessis travel. Η αρπακόλα ενιοτε αστοχεί..

Xountalas

Σαφώς και η Ελλάδα πρέπει να έχει παρουσία στη Λιβύη. Μάλιστα θα έπρεπε να είχε συμπηξει μία δύναμη εκμηδένισης της τουρκικής παρουσίας , τότε που “κολλαγε το σίδερο”, με γαλλική και αιγυπτιακή συνδρομή. Αν δεν υπήρχε το τεράστιο πρόβλημα με τα C 130, ίσως να έπρεπε να φορτωθεί ένας δεύτερος ” Ηρακλής” με θωρακισμένα τροχοφόρα.Ομως ας μην είμαστε μετά Χριστόν προφήτες. Σημασία έχει ότι η Ελλάδα πέρασε για μία ακόμα φορά, κάτω από τον πήχη.Αν η Τουρκία συγκέντρωσε σε λίγες ημέρες αυτού το υλικό και το μετέφερε μάλιστα με ασφάλεια , τα πράγματα είναι πολύ πιο σκούρα από όσο πιστεύαμε. Συγκλονίζει επίσης η οικογενειακή ιστορία της άτυχης υπαξιωματικού της Αεροπορίας,με τον ήρωα χειριστή θείο της και το ήθος της εκλιπούσας. Αυτή είναι η Ελλάδα που αγκομαχάει υπό το βάρος των ολιγιστων που μας κυβερνούν.
ΥΓ: Ο Ερντογάν δέχθηκε τον Ελον Μάσκ για εργοστάσιο της Τέσλα στην Τουρκία. Η τέταρτη παραγωγός αυτοκινήτων στον κόσμο, θέλει κι άλλα και μπράβο της. Αλλά εντάξει,ο Ερντι είναι αυταρχικός ηγέτης τι να συγκριθεί με τα δικά μας δημοκρατικά
γουρλομάτικα κασελάκια.

LeopardMassacre

Άλλη μια επιτυχία της κυβέρνησης νδ

LeopardMassacre

Την ανάληψη ευθύνης που λέτε στο άρθρο,εκεί στην πτήση, πιστευετε οτι την βλέπετε δηλαδή;;;;;

Aegis-3

Η Λιβύη παίζει κρίσιμο ρόλο για την ασφάλεια και τα γεωστρατηγικά μας συμφέροντα νοτίως της Κρήτης και ευρύτερα. Η επέκταση της Τουρκίας στην περιοχή δημιουργεί νέα δεδομένα που μπορούν να ανατρέψουν ευρύτερους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς της χώρας.
Πρέπει να μάθουμε πως θα είμαστε πιο εξωστρεφείς. Για να γίνει αυτό αποτελεσματικά χρειαζόμαστε διαφορετική αντίληψη από το ΥΠΕΞ και το Υπουργείο Άμυνας.
Οι αποστολές σε τέτοιες περιοχές κρύβουν κινδύνους. Όσοι αποφασίζουν, σχεδιάζουν και υλοποιούν ανάλογες αποστολές πρέπει να έχουν ευρύτερη αντίληψη της πραγματικότητας επί του εδάφους.
Δεν πρέπει να κάνουμε το ίδιο λάθος όπως μετά το φιάσκο με Οτσαλάν και να αποτραβηχτούμε από παντού για να μην υπάρχει πολιτικό κόστος. Το εθνικό συμφέρον επιβάλει παρουσία στην Λιβύη.

DangerJetExhaust

Το άρθρο που περίμενα! Δύο επισημάνσεις: 1. Από την στιγμή που είμαστε πλήρως ανίκανοι να ετοιμάσουμε μια αξιοπρεπή αποστολή, θα ήταν καλύτερο να πηγαίναμε μαζί με τους Ιταλούς ή τους Γάλλους, δεν θα είχαν καμιά αντίρρηση και θα αποκτούσαμε και εμπειρία από πιο οργανωμένους σε τέτοιες περιπτώσεις. Τζάμπα χάσαμε τους ανθρώπους μας και μάλιστα εξειδικευμένο προσωπικό. 2. Είναι καταθλιπτική η υπεροχή της Τουρκίας σε Πολιτική Προστασία, σε ικανότητα κινητοποίησης μέσων ,υλικού και προσωπικού, σε οργάνωση, διοίκηση και μέριμνα. Μήπως πρέπει να τους μιμηθούμε; Με αυτούς θα χρειαστεί να πολεμήσουμε; Πώς; Η Ουζουμπούρου είναι για τα πανηγύρια, απορώ πώς μας ανέχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

George

Πέρα από το ανθρωπιστικό που μόνο του αρκεί και διπλωματικά ήταν σωστή η κίνηση.
Η εκτέλεση όμως μάλλον όχι. Το ζητουμενο είναι να γίνουν πιο επαγγελματικά οι αποστολές των ΕΔ εκτός συνόρων. Η Ελλάδα ήταν απούσα για πολλά χρόνια και όποτε πήγαινε, ήταν είτε ως μέρος άλλης αποστολής είτε στέλναμε την ΕΜΑΚ.
Προφανώς υπάρχει ένα learning curve μπροστά μας για να φτάσουμε σε διαδικασίες που κάνουν μικρότερο τον κίνδυνο. Και για την ανάπτυξη ανάλογης κουλτούρας,
Λογικά πρέπει να ξεκινήσουμε με αντιγραφή που δεν θα μας την αρνηθούν.
Και οι πολιτικές ηγεσίες θα πρέπει να μην επεμβαίνουν αλλά και να εξασφαλίσουν τα μέσα.
Για την ώρα έχουν αποτύχει πλήρως. Ποτέ δεν είναι αργά για λίγη σοβαρότητα όμως.

FilipposGR

Μια παραδοχή που ξεχνάει ο συντάκτης, η Λιβύη είναι πλήρως εχθρική χώρα μιας και δεν αναγνωρίζει την Εθνική κυριαρχία της χώρας μας. Δεύτερη παραδοχή, στενές σχέσεις δεν είχαμε ποτέ με την Λιβύη. Το ότι δραστηριοποιήθηκαν κάποιες εταιρίες κάποτε εκεί, δεν μου λέει κάτι. Και την πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ελληνική εταιρία την σχεδίασε. Δεν την λες και φιλική χώρα.

Η λογικότερη επιλογή ήταν και αυτή που θα ήθελαν κάποιοι λιγότερο, μιας και έχουν μένος με το Ναυτικό. Φόρτωση ανθρωπιστικής βοήθειας στα Αρματαγωγά, ενεργοποίηση του νοσοκομείου εκστρατείας στον Προμηθέα, φόρτωμα μερικούς ΟΥΚαδες για ασφάλεια και ταξίδι στην Λιβύη. Αντ’αυτού έγινε η χειρότερη επιλογή. Αερομεταφορά, όταν δεν έχουμε μεταφορικά αεροσκάφη και μετάβαση σε άγνωστο δρόμο, περιμένοντας από τους ντόπιους να κάνουν την δουλειά.

Οι ΕΔ δεν έχουν την παραμικρή εμπειρία στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο εξωτερικό. Άλλο πράγμα το να μεταφέρεις 10 πυροσβέστες της ΕΜΑΚ κάπου, άλλο να μεταφέρεις στελέχη των ΕΔ να επιχειρήσουν σε άγνωστη και επικίνδυνη χώρα και χωρίς δυνατότητα υποστήριξης.

Οι Τούρκοι στο θέμα άμυνα, είναι σαφώς πιο οργανωμένοι και με πολλά περισσότερα μέσα. Απολύτως λογικό να πετύχαιναν σε αυτό.

Η αμυντική διπλωματία είναι ένας τραγικός όρος που σκέφτηκε κάποιος στο ΥΕΘΑ κάποτε. Διπλωματία κάνει το Ελληνικό κράτος μέσω των κυβερνήσεων και του συνόλου των θεσμών του. Δεν νοείται από μόνη της στρατιωτική, τουριστική ή αθλητική διπλωματία!

x-m

Κύριε Κτενά σωστά τα λέτε όσον αφορά την αμυντική διπλωματία. Και σαφώς έχει μεγάλα ρίσκα και ενδεχομένως θανάσιμα.

Εδώ όμως δεν πήγαμε να εμπλακούμε σε μάχη και δεν ήταν πιθανό το θανάσιμο αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά έπρεπε να έχει υπάρξει ενδελεχής προετοιμασία λόγω της περιοχής. Αποδεικνύεται όμως εκ του αποτελέσματος ότι η επιχείρηση ήταν χαμηλότατου (ερασιτεχνικού;) επιπέδου και άρα την ευθύνη για τους θανάτους έχουν αυτοί που τους έστειλαν υπό τέτοιες συνθήκες.

Δυστυχώς , για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ότι υπάρχει τεράστια έλλειψη τσίπας στην στρατιωτική και πολιτική ηγεσία των Ε.Δ. που ΕΝΑΣ (1) δεν ένιωσε ότι έχει ευθύνη και να παραιτηθεί.
Το ακόμα χειρότερο είναι ο ακριβώς “από πάνω τους” είναι είτε ανίκανος ή αδύναμος να τους δείξει την πόρτα.

x-m

Η εικόνα αυτού του C-130 για τα δεδομένα τουλάχιστον των τελευταίων ετών, είναι θλιβερή………Οποτεδήποτε;

Hermes_w

Ειλικρινά δεν πιστεύω στα μάτια μου.
Δυο ολόκληρες μέρες χύνεται τόννοι δηλητήριο κατά του Στρατηγού Φλώρου και του Μητσοτάκη, με αφορμή ένα τροχαίο.
Φανατισμένα κομματόσκυλα, πληρωμένοι κονδυλοφόροι και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις κατηγορούσαν τους ανωτέρω μέσα από τα γνωστά σάϊτ γιατί δεν στέλνει η Ελλάς ανθρωπιστική βοήθεια στην Λιβύη παρα το γεγονός ότι η χώρα μας είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση για τον ίδιο λόγο.
Οι ίδιοι σήμερα με αισχρό τρόπο τους ξαναβρίζουν γιατί δεν φρόντισαν να μην κινούνται οχήματα στο αντίθετο ρεύμα της οδού που κυκλοφορούσε το πούλμαν που μετέφερε τους Έλληνες, γιατι πρόδωσε ο ΑΓΕΕΘΑ την θέση τους και την σύνθεση της ομάδας στους τούρκους, γιατί το πούλμαν δεν είχε σύστημα εντοπισμού απειλών και αντίμετρα (χωρίς η απουσία του ίδιου να τους ενοχλεί στις FDI), αλλά ήταν ένα απλό βαν, γιατί δεν έστειλαν μόνον τρόφιμα χωρίς κόσμο και γενικά για ότι καταστροφή υπάρχει στον πλανήτη. ΟΛΟΙ, με μιά φωνή, οι ίδιοι που λίγες μέρες πριν έβλεπαν ελικόπτερα σε είκοσι εκατοστά νερό ως υποβρύχια, ΟΛΟΙ οι ίδιοι που έσκιζαν τα ρούχα τους ότι καταστράφηκαν ελικόπτερα γιατί έγιναν υποβρύχια, που λίγες ώρες αργότερα πετούσαν αποστολές, ΟΛΟΙ μα οι ΙΔΙΟΙ ΟΛΟΙ, κατέληγαν στο ότι για να πάψουν οι εφτά πληγές του Φαραώ, η λύση είναι μία και μοναδική: να παραιτηθεί ο Φλώρος!!!
Από μόνη της η συμπεριφορά αυτή και το μένος που εκφράζεται, καταδεικνύει ότι συγκεκριμένη ομάδα δεν ασκεί πολιτική κριτική αλλά έχει στοχεύσει στην δολοφονία χαρακτήρα του ΑΓΕΕΘΑ, όπως πολύ εύστοχα επεσήμανε πρόσφατα ο Νικόλαος.
Οι ίδιοι πολιτικοί, οι ίδιοι “δημοσιογράφοι”, τα ίδια σάϊτ, ο ίδιος στρατός των πληρωμένων ή/και χρησίμων ηλιθίων τρόλς, νομίζουν ότι χτυπούν Φλώρο και Μητσοτάκη για ότι στραβό, (πάνω από την γνώση, θέληση, ισχύ τους), γίνεται στον πλανήτη.
Αν ψάξει κάποιος τι κοινό συνδέει τους πιό πάνω, θα βρει ότι ΟΛΟΙ υποστηρίζουν διαχρονικά το φιάσκο/σκάνδαλο Ρ3, τις FDI, τους συνδικάλες των κρατικών ανίκανων εταιρειών, την Ρωσσική εισβολή, το κίνημα ενάντια στα εμβόλια, τις νέες ταυτότητες, ενώ είναι σταθερά απέναντι στις αλουμινότρατες, στα Ticonderoga, τα Romeo, τα Blackhawk και ότι αμερικανικό υπάρχει, είναι απέναντι στο κέντρο εκπαιδεύσεως στην Καλαμάτα.
Θα βρεί επίσης διαχρονικά τους ίδιους χορηγούς!
Η μεγαλύτερη λύσσα όμως εκφράζεται μετά την μή αποδοχή των παράνομων SSI, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, που χρεώνουν στον Στρατηγό Φλώρο και τον Μητσοτάκη.
Είναι πολλά τα λεφτά Άρη…
Αυτή είναι η πραγματική αιτία της λύσσας και όχι οι βροχές και οι καταιγίδες.
Ευτυχώς για την χώρα και οι δύο δεν μασάνε. Ξέρουν τους ηθικούς αυτουργούς, χρηματοδότες, χορηγούς του αγώνα δολοφονίας χαρακτήρα του ΑΓΕΕΘΑ, που παρά την πανσπερμία των δήθεν ιδεολογικών προφίλ, τους ενώνει το χρήμα. Το μαύρο χρήμα που μπορεί να προκύψει μόνον από τα SSI.
Η απελπισία είναι κακός σύμβουλος. Οι μάσκες έχουν πέσει.

dim73

Εγινα πολλα λαθη ….

Καταρχιν ο Κασσελακης μιλησε για στρατιωτικη αποστολη (*) … (μην αρχισω τωρα για πολιτικο επιπεδο) … το αντιπαρερχομαιδεν ειναι του θεματος.

Αντιλαμβανομαι οτι η Λιβυη ειναι ενα ασταθες περιβαλλον απο θεμα ασφαλειας αλλα η αποστολη θα επρεπε να ηταν ή της ΕΜΑΚ ή του Ερυθρου Σταυρου ή συνδυασμος των 2 … Πιο ο λογος που επιλεχθηκαν στελεγχη των ΕΔ ? … επειδη οι σχεσεις μας ειναι “περιεργες” στειλε ασφαλεια απο τις ΕΔ ή απο το Λιμενικο ή και απο την αστυνομια …. διακριτικα και ομορφα αλλα η ολη αποστολη δεν θα επρεπε να ειχε αυτη την εικονα.

Η απουσια ικανων μεταγωγικων αεφων να μεταφερουν οχηματα φανηκε τωρα αλλα και εξοπλισμου (ιδιως επικοινωνιακου) … εαν ειχες στειλει και τα δικα σου οχηματα δεν θα ειχε προβλημα … πχ Μ1117 … τι ποιο ιδανικο ? … Τοσα παραλαμβανεις … στειλε μια ντουζινα Μ-1117 στην ΠΥ ή την πολιτικη προστασια … μια χαρα θαυμασαμε τα χαμβι στις πλημμυρες … τα Μ117 λετε να μην τα πηγαιναν το ιδιο καλα ? … ισως ειναι υπερβολικο για τετοιες περιπτωσεις αλλα αυτα μας ηρθαν σε αριθμους και σε καλη τιμη.

Μην τους στειλεις ολους μαζι … στειλε τους ανθρωπους της ασφαλειας στην Λιβυη πριν την αναχωρηση της κυριας αποστολης… να συννενοηθουν, να ενημερωθουν, να στηθει ή να αναθεωρηθει ο οποιος σχεδιασμος … Εφοσον θετεις θεμα ασφαλειας καντο σωστα … εδω δεν επαιξε τοσο ρολο … το θεμα ειναι οτι δεν το πραξαμε.

Παιξε επικοινωνιακα … εφοσον θες χρονο να οργανωθεις … εφοσων δεν στελνεις διασωστες να βρουν και να βγαλουν επιζωντες που ο χρονος ειναι πολυτιμος αλλα η προσφερομενη βοηθεια ειναι σε δευτερο χρονο δλδ υγειονομικη ενισχυση και φροντιδα κερδισε χρονο.
Στελνε ενα C-130 με ανθρωπιστικη βοηθεια καθημερινα για 3-4 μερες … την 5η στειλε και την ασφαλεια και την 6 στειλε την κυριως αποστολη.

Η στειλε ενα πλοιο ro-ro ρε αδελφε … δλδ απο την κρητη στην Λιβυη ποσο χρονο θα κανει ?

(*)
https://www.youtube.com/watch?v=ENfX38VOiTg

harval

Με ολον τον σεβασμο προς την Πτηση και ολους τους αγαπητούς αναγνώστες, ακομα και αν με ορισμενους εχουμε ελαφρως κοντραριστει.
Εχω την αισθηση οτι τον τελευταιο καιρο βλεπουμε πολλα καλοπροαιρετα αρθρα που ομως αθελα τους θετουν τα θεμελια επιθετικου αρνητισμου στα σχολια. Τετοια αρθρα, εχουν σαν ευγενη σκοπο την γονιμη κριτικη, αλλα τελικα δινουν βημα σε μονιμους “γκρινιάρηδες” και “αγανακτισμενους πατριωτες” οι οποιοι μονιμα εχουν την κακια κουβεντα στο στομα τους . Για ολα φταιει η ηγεσια, το ΓΕΕΘΑ , η κυβερνηση , ο σχεδιασμος, η ανικανοτητα μας, το κρατος, αυτη η χωρα. Ποτε εμεις ολοι. Μα ποτε !! Αλλωστε ο καθε ενας προνομιακα κατεχει μονο αυτος την μοναδικη αληθεια.
Για ονομα του Θεου. Ας συνελθουμε. Σαν χωρα και λαος εχουμε πολλα αρνητικα και ως εκ τουτου αρνητικα θα εχουν και οι ενοπλες δυναμεις και οι κυβερνησεις μας.
Ας δειξουμε λιγο εγκρατεια στο περιεχομενο και στην κριτικη μας.
Μαλλον εχουμε μπερδεψει την εποικοδομητικη κριτικη , η οποια πρεπει να θιγει τα κακως κειμενα ωστε να διορθωθουν, με το επιθετικο, καταστροφικο κατηγορω εχοντας στο κεφαλι μας ενα ιδεατο, αλλα ανυπαρκτο μοντελο, της χωρας. Μονο δικο μας μοντελο.
Η κριτικη η γονιμη, να ξερετε, γινεται ΠΑΝΤΑ καλοπροαίρετα και με αγαπη. Ποτε για να θαψουμε, να μειωσουμε, να κατηγορησουμε καποιον.
Θα σας στεναχωρησω αλλα για δευτερη φορα αναφέρομαι με σχολιασμο μου, οτι με τα μυαλα και την συμπεριφορα που επιδεικνύουμε μεταξυ μας , προς τις ηγεσιες μας, ολες τις ηγεσιες και προς τους θεσμους μας ειμαστε τελειωμενοι σαν εθνος.
Τυχεροι οσοι απο τους αναγνωστες μενουν μονιμα στο εξωτερικο. Και ειναι πολλοι.
Χιλια συγνωμη αλλα ορισμενες φορες απορω τι διαβαζω……..
ΥΓ1
Θα μου πειτε βεβαια και θα εχετε δικιο. Εμεις ετσι θελουμε να κανουμε. Δημοκρατια εχουμε. Αν δεν σου αρεσουν αυτα που διαβαζεις στο καλο…..
ΥΓ2
Ενας πολυ καλος μου φιλος εμεινε χρονια στην Ιαπωνια. Οταν τον ρωτησα για την βασικη διαφορα των Ελληνων απο τους Ιαπωνες μου ειπε.
Εν καιρώ ειρήνης οι Ιαπωνες αγαπούν πολύ τους Ιαπωνες, ενω οι Ελληνες μισουν πολυ τους Ελληνες.
ΥΓ3
Τα παραπανω αφορουν ΚΑΙ εμενα και οταν το σκεφτομαι θλιβομαι για τον εαυτο μου.

harval

Πτηση προσεχε. Διαβαζε τα σχολια και κανε συγκριση με παλαιοτερες εποχες. Τιποτα αλλο δεν λεω.

anwnymos

1. TCG ANADOLU. Προσεχώς νέες, βελτιωμένες σε υπερθετικό βαθμό δυνατότητες προβολής, όχι σκληρής, αλλά ήπιας ισχύος από τους γείτονες. Την επόμενη φορά, εκτός από τους Ιταλούς, τους Γάλλους και τους Αιγύπτιους, θα σκάσουν μύτη με ελικοπτεροφόρο και οι Τούρκοι για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτή θα είναι η πραγματική χρησιμότητα του σκάφους, ανεξαρτήτως του εάν και τι είδους αεροσκάφοι θα μεταφέρει.
2. Σε ότι αφορά στις δικές μας επιλογές, επιγραμματικά θα έλεγα ότι όταν η Χώρα βρίσκεται σε αυτή την τραγική από όλες τις απόψεις κατάσταση (οικονομική, οργανωτική, διαθεσιμότητα μέσων κ.α.), μάλλον είναι προτιμότερο για κάποιο διάστημα να χαμηλώσουμε τις προσδοκίες μας και να επιλέγουμε τις ασφαλέστερες δυνατές λύσεις, έως ότου μπορέσουμε να ανακάμψουμε.

Petrou

Έχουμε κάποια περιγραφή της αποστολής; Θα έμεναν στην περιοχή για να προσφέρουν υπηρεσία ή απλά θα περεδιδαν το υλικό και θα επέστρεφαν;

Δεν έχω διαβάσει τίποτα σχετικό και θα βοηθούσε να σχηματίσουμε εικόνα για την οργάνωση της αποστολής. Αν για παράδειγμα έμεναν εκεί, θα έμεναν σε ξενοδοχείο, σε στρατόπεδο άλλης αποστολής ή κάπου αλλού;

Αν ο ρόλος τους ήταν να συνοδεύσουν τρεις τόνους εφόδια, να τα παραδώσουν και να φύγουν, δεν νομίζω ότι άξιζε. Αντιλαμβάνομαι το επιχείρημα περί αμυντικής διπλωματίας, έστω και σε μικροκλίμακα. Αλλά αν μια αποστολή δεν έχει ουσιαστικό ρόλο, κινδυνεύει να οργανωθεί με χαλαρότητα, σαν εκδρομή.

p270

Οι αστοχίες και οι παραλήψεις είναι πολλές και αν αυτά γίνονται εννκαιρο ειρήνης δεν δεν θέλω να σκεφτώ τι θα γίνει σε κατάσταση πολεμικής εμπλοκής
Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό το παραπάνω αλλά φαίνεται κάτι να μην λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα
Θα πρέπει να κάτσουν όλο να ψάχνουν να συζητήσουν για όλα τα θέματα ακόμη και για τα πανάκριβα αλλά παροπλισμένα λόγο μη συντήρησης οπλικά συστήματα
Εν τέλη θα πρέπει να κατέβει η μύτη ούτε άριστοι υπάρχουν ούτε καλύτεροι από άλλους είμαστε και κυρίως σε επίπεδο εξοπλισμού είμαστε πίσω από τους απέναντι ,ούτε τροχαίο υλικό δεν έχουμε καλά καλά
Χρειάζεται κριτική με καλή διάθεση για όλους και για όλα

KBTHUNDER

Δεν θα έπρεπε να συγκρίνουμε ποτέ την χώρα μας των 11 εκατομμυρίων …με μια χώρα 90 εκατομμύριων που κάνει πράγματα περιμένοντας ανταλλάγματα !

Stereoscope

Όταν λόγο χρόνου ή δυνατοτήτων δεν μπορείς να είσαι πολύ σίγουρος (100% δεν γίνεται ποτέ) για κάποια επιχείρηση. τότε βλέπεις τι μπορεί να χάσεις και τι μπορεί να κερδίσεις. Αποφάσιζεις αν το πιθανόν κέρδος είναι τέτοιο που να αξίζει το ρίσκο.

Μπορεί ένα ατύχημα στο δρόμο να είναι θέμα “τύχης” και ό,τι προετοιμασίες και να είχες κάνει να σου βγουν άχρηστες.
Ήταν αυτή η επιχείρηση τέτοια;

Άξιζε το ρίσκο;
Αν ήταν ανάμεσα σε πολλές άλλες προσπάθειες να “κερδίσουμε” την Λιβύη, θα έλεγαν ναι. Αν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο σε στρατιωτική και διπλοματικό επίπεδο να κερδίσουμε τη Λιβύη, ναι να πάρουμε ένα ρίσκο.
Αν δεν υπάρχει τίποτα όμως και απλά προσπαθούμε να κερδίσουμε την παρτίδα με τυχαία γεγονότα και επιχειρήσεις σαν και αυτές, τότε κλαύ’ τα, Χαράλαμπε.
Το όλο θέμα της συγκεκριμένης επιχείρησης, έχει άρωμα Δένδια από αρχή μέχρι τέλους.
Δεν το λέω για καλό ή κακό και ούτε έχω κάποια πληροφόρηση. Υποθετικά μιλάω.

Το θέμα είναι αν θα έπρεπε να γίνει. Όχι από το πως έγινε η αποστολή, αλλά για το αν θα έπρεπε καν να γίνει. Στρατιωτικό σκέλος υποθέτω ότι την εκτέλεση και τη σχεδίαση την έκαναν στρατιωτικά στελέχη μετά την πολιτική απόφαση, όπως θα έπρεπε. Υπήρξε κάποια φωνή να πει όχι; Υπήρξε καλύτερος τρόπος να γίνει η συγκεκριμένη επιχείρηση αλλά αποφασίστηκε να γίνει με τον τρόπο που έγινε; Σε αυτό το σημείο είναι το πιθανό βάρος των στρατιωτικών μας. Περί παραίτησης του Α/ΓΕΕΘΑ, όπως ανέφερα σε προηγούμενο μου post, ανοησίες. Έτοιμοι όλοι οι γνωστοί εδώ μέσα να ζητήσουν την παραίτηση. Άχτι τον έχουν όπως θα έλεγαν κάποιοι. Βρωμάει πολιτική η επίθεση σε βάρος του.

Αυτό δεν σημαίνει ό,τι δεν φταίει σε κάτι, αλλά μόνο σε αυτό που ανέφερα και αυτό υποθετικό μόνο.

Φταίει η πολιτική ηγεσία; Φυσικά. Δική της απόφαση ήταν. Ή τουλάχιστον έτσι ελπίζω.

Αν δεν πήγαινε ο βλάκας με το Ι.Χ. να καρφωθεί πάνω στο λεωφορείο όλα θα ήταν καλά. Φταίει η πολιτική ηγεσία για τον βλάκα;

Περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις έχω καθώς χωρίς (φυσικά) αρκετές πληροφορίες όλα τα άλλα θα ήταν υποθέσεις συνωμοσίας.

Έχω θυμό, πολύ, για τους χαμένουν ανθρώπους που εάν δεν πήγαιναν να βοηθήσουν (για οποιοδήποτε λόγο), θα ήταν ακόμα ζωντανοί.

Δυστυχώς είναι μέρος της ζωής όλα αυτά.

Ακόμα και οι πιθανόν λάθος αποφάσεις/σχεδιασμοί.

Τι θα έκανα αν ήμουν εγώ στην πολιτική ηγεσία και υπεύθυνος; Αρκετά διαφορετικά, αλλά δεν είμαι.

Όσο και αν είμαι θυμωμένος με την συγκεκριμένη επιχείρηση και το αποτέλεσμά της, περισσότερο είμαι με την όλη στρατηγική μας (άμυνα και διπλωματία) που ενώ ξεκίνησε καλά στην αρχή της προηγούμενης θητείας της, έχει πάρει την κάτω βόλτα και δεν βλέπω κάτι να αλλάζει. Δικαιολογίες υπάρχουν. Μισώ τις δικαιολογίες.

aris b

ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΙΑΣ ΤΕΤΟΙΑΣ ΜΙΚΡΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΟΛΙΣ 19 ΑΤΟΜΩΝ ΗΤΑΝ ΕΡΑΣΙΤΕΝΙΚΗ….ΕΓΙΝΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΕΣΤΩ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΦΤΑΡ Κ.Λ.Π.ΑΚΟΜΑ ΕΣΤΕΙΛΕ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΞΕΒΡΑΚΩΤΕΣ….ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΩΡΑ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΕΡΕΥΝΑ….ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ..

4Vector

Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι η αποστολή είχε πολιτικό χαρακτήρα, σαν συμπαράσταση για να μη φανούμε αδιάφοροι, παρά ουσιαστικό τροπο να βοηθήσεις σε μια τρομακτική καταστροφή. Οι δικές μου επιφυλάξεις και, ουσιαστικά αντιρρήσεις στην όλοι επιχείρηση, είναι ότι παίρνουμε ρίσκο χωρίς κανένα όφελος. Πολλοί εδώ ως λόγο που πήραμε τον ρίσκο και μάλιστα την στιγμή που και εμείς είμαστε κάτω από το νερό και χρειαζόμαστε όλο το υλικό και τους ανθρώπους μας στην Θεσσαλία, είναι το εθνικό συμφέρον! Δηλαδή, με το να στείλουμε μια βοήθεια για μόστρα, οι Λίβυοι όταν και αν φτιάξουν κράτος θα μας ευγνωμονούν και θα πετάξουν τους Τούρκους έξω, θα ακυρώσουν το μνημόνιο και θα δώσουν χρήμα σε ελληνικές εταιρίες να ξαναχτίσουν την χώρα τους. Εκεί δηλαδή το πάμε.

Μετά τους πρώτους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και μετά στην Ελλάδα στην δεκαετία του ᾽90, τους βοηθήσαμε και μας βοήθησαν. Αγκαλιές, φιλία, αδέλφια και ο ΓΑΠ χορεύε συρτάκι με το Τζεμ. Πέρασαν λίγους μήνες και όλα ξεχάστηκαν. Τον περασμένο Φεβρουάριο είχαμε τα ίδια, αλλά στην ουσία τίποτα δεν έχει αλλάξει. Οι Τούρκοι δεν προκαλούν στο Αιγαίο όχι γιατί τους συμπαρασταθήκαμε αλλά γιατί θέλουν βοήθεια από ΕΕ και τα μαχητικά από ΗΠΑ. Η πολιτική τους, με άλλα λόγια, όχι μόνον δεν έχει αλλάξει καθόλου, αλλά άρχισαν ξανά τα ίδια για νησιά, Αιγαίο και τα γνωστά. Κανένα κράτος ποτέ δεν αλλαξε πολιτική για συναισθηματικούς λόγους. Ποτέ. Δεν γίνεται και υποθέτω μόνο εμείς το βλέπουμε έτσι και επειδή πιθανώς (αν και αμφιβάλω) σε εμάς αυτά μετράνε, νομίζουμε ότι έτσι είναι και για τους άλλους.

Καταλήγω ότι κανείς εδώ δεν έχει δώσει στοιχεία πως τέτοιες πράξεις υπηρετούν το εθνικό συμφέρον γιατί δεν μπορούν. Η αποστολή στην Λιβύη θα έχει ξεχαστεί από τους Λίβυους πολύ νωρίτερα από το τέλος των προβλημάτων τους. Η φιλανθρωπία μπορούσε να πάρει ἀλλες μορφές, χωρίς στρατιωτικές και κρατικές επεμβάσεις αλλά και αν η επιχείρηση γινόταν όπως γίνεται, να σοβαρευτούμε και να μη πετάμε το εθνικό συμφέρον για να αποφύγουμε πιθανώς να κάνουμε σοβαρή κριτική σαν κράτος. Τελικά στο ισοζύγιο προσπάθειας με αποτέλεσμα τι θετικό έχουμε να δείξουμε;

Kazuhira

Για ακόμα μια φορά η Ελλάδα αποδεικνύει στον πλανήτη πως δεν ξέρει που παν τα τέσσερα. Κρίμα στα 5 παλικάρια, είχαν την ατυχία να γεννηθούν στην μακράν χειρότερη περίοδο ολόκληρου του ελληνισμού. 

fousnik

Συμπαθάτε με αλλά με κάποια από τα σχόλια που βλέπω θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
-Η Ελληνική Αποστολή παρόλο που αποτελούνταν από ένστολους κατά κύριο λόγο (στρατιωτικούς) πήγε εκεί να βοηθήσει ανθρωπιστικά και όχι στρατιωτικά.
-Η Ελλάδα στα πλαίσια δράσεων του ΟΗΕ έχει στείλει αποστολές στην Αφρική το Κόσσοβο το Βόρειο Ιράκ με επιτυχία. Μάλιστα υπήρξε κι Έλληνας επικεφαλής που παρασημοφορήθηκε…
-Την ευθύνη για την ασφάλεια της Ελληνικής Αποστολής και τον όποιο σχεδιασμό δράσης μετακίνησης ασφάλειας την έχουν οι Λιβυκές Αρχές που την φιλοξενούν και μόνον αυτές.
-Οι λόγοι είναι απλοί. Εκείνες γνωρίζουν το περιβάλλον και τις συνθήκες πολύ καλύτερα και κυρίως είναι το δικό τους Κράτος. Εκείνες εγγυούνται για την ασφάλεια εκείνες έχουν την ευθύνη. Από τη στιγμή που στέλνεις κόσμο εκεί, οργανικά εντάσσονται και “ανοίκουν” στους Λίβυους. Αλλιώς δεν στέλνεις. Ούτε ο Φλώρος ούτε ο Φλωράκης έχουν λόγο…
-Από Ελληνικής Πλευράς την αρχή την ασκεί το ΥΠΕΞ. Διότι παρόλο που η δράση της αποστολής θα λάμβανε χώρα σε μια δύσκολη κι επικίνδυνη περιοχή, ο χαρακτήρας της θα ήταν ειρηνικός και όχι “ειρηνευτικός” (πολλοί αυτό μπερδεύουν).
-Στο επάγγελμα του Στρατιωτικού (ακόμη και του Στρατιωτικού Γιατρού) προβλέπεται και ο κίνδυνος της απειλής της υγείας της σωματικής ακεραιότητας ακόμη και της ζωής του. “Επαγγελματικό κίνδυνο” το λένε.
-Όλα συνηγορούν προς το ατύχημα. Η αλήθεια είναι πως αν δεν έχεις ταξιδέψει σε αυτές τις χώρες και αν δεν επιχείρησες να οδηγήσεις σε αυτές δεν έχεις ιδέα τι θα πει “επικίνδυνο μπάχαλο”. Έχω πάει και είδα πριν τον πόλεμο. Τώρα είναι πολύ χειρότερα.
-Παρόλα αυτά, μια επιφύλαξη την έχω για το ατύχημα παρά τις διαβεβαιώσεις και το επεξηγηματικό άρθρο
-Όσον αφορά την αναγκαιότητα αυτής της Αποστολής πιστεύω ότι το ΥΠΕΞ σωστά έκανε κι έστειλε. Διακυβέβονται πολλά εκεί που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν. Δυστυχώς και οι άτυχες στιγμές είναι πιθανές. Για φανταστείτε στα πλαίσια της συμμαχίας με την Γαλλία μια στρατιωτική αρωγή στο Σαχέλ με τους κινδύνους και τις πιθανές απώλειες της.
“Τα μεταξωτα βρ…”.
-Τα σχόλια γενικά είναι εκ του ασφαλούς και από απόσταση.
Ευχαριστώ

jimeta

Το μαγαζάκι έπρεπε να έχει κλείσει πολύ νωρίς, δυστυχώς για τίποτα δεν είμαστε μόνο για αρβάλα και φρέντο, και ξαναλέω δυστυχώς θα κλείσει οριστικά και με θόρυβο και δεν θα φταίει κανείς αλλά μονάχα μόνο εμείς με τα μυαλά που έχουμε και κουβαλάμε, αυτός που θα πάρει αυτό το διαλυμένο μαγαζάκι εκ των εσω και ξέρετε ποιός θα είναι θα μας κάνει κράτος και ας με λοιδορίσετε, αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Ουτε ο Θεός δεν θα ασχοληθεί με εμάς. Τζάμπα πολεμούσε τελικά ο Κολοκοτρώνης για τους ραγιάδες.

s800

Κύριε Κτενά, θα ήθελα σας παρακαλώ να με ενημερώσετε σχετικά με το αν το ελληνικό κράτος έχει το δικαίωμα να υποχρεώσει μη εθελοντές ένστολους σε αποστολή εκτός συνόρων, έστω και ανθρωπιστική. Διότι σύμφωνα με οικείους των θυμάτων ΔΕΝ ήταν εθελοντές. Μάλιστα τουλάχιστον μία από τους τρεις ένστολους αντέδρασε. Ευχαριστώ.

reCaptcha Error: grecaptcha is not defined

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Εκσυγχρονισμός Mirage 2000-5Mk2 της ΠΑ με στοιχεία του προτύπου κρούσης Mirage 2000D-RMV

Η πρόσφατη ολοκλήρωση της αναβάθμισης των μαχητικών Mirage 2000D από την Γαλλική Αεροπορία (Armée de l'Air et de l'Espace) αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο καθώς...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

1920px-Nave_Bergamini_2.jpg

ΕΚΤΑΚΤΟ: 2 Bergamini επίσημα για το Πολεμικό Ναυτικό

46
Στον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) που έχει καταρτιστεί περιλαμβάνεται πρόγραμμα προμήθειας δύο φρεγατών FREMM (Bergamini) για το Πολεμικό Ναυτικό, όπως σημειώνουν πηγές του...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 13 Απριλίου 1972: Μάχη της An Loc, η...

2
Ξεκινά η μάχη της An Loc με τρεις μεραρχίες του Βορείου Βιετνάμ και των Βιετκόνγκ (περί τους 35.000 άνδρες) να επιτίθενται στην Νοτιοδυτική επαρχία...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Σούμι-Ουκρανία: τουλάχιστον 32 νεκροί και περισσότεροι από 80 τραυματίες από τη ρωσική επίθεση

Τουλάχιστον 32 νεκροί και περισσότεροι από 80 τραυματίες από τη ρωσική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο κέντρο της πόλης Σούμι στα βόρεια της Ουκρανίας,...

Σαουδική Αραβία-ΗΠΑ: Προς υπογραφή συμφωνίας για συνεργασία στην ενέργεια και πυρηνική τεχνολογία

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία θα υπογράψουν μία προκαταρκτική συμφωνία για την ενεργειακή συνεργασία και τη συνεργασία στην πυρηνική τεχνολογία πολιτικής χρήσης, δήλωσε...

Δομινικανή Δημοκρατία: Στους 226 αυξήθηκε οι νεκροί εξαιτίας κατάρρευσης στέγης σε κλαμπ

Ο απολογισμός από την κατάρρευσης της στέγης ενός κλαμπ στο Σάντο Ντομίνγκο αυξήθηκε, φθάνοντας τους 226 νεκρούς, ενώ όλοι οι σοροί παραδόθηκαν στους οικείους...