Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «έσπασε την σιωπή του» στο κρίσιμο θέμα της εξαγωγής μαχητικών αεροσκαφών F-35A στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πράγμα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν θέμα ταμπού.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανάρτηση στο τουίτερ πριν λίγο του δημοσιογράφου Ζέκε Μίλλερ, διαπιστευμένου ανταποκριτή στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως «προσωπικά δεν θα είχα κανένα πρόβλημα με αυτό».
Η πώληση της αιχμής της τεχνολογίας που ακούει στο όνομα F-35 υπήρξε ανέκαθεν δύσκολο θέμα σε σχέση με αραβικές χώρες αφού υπήρχε το οδυνηρό ιστορικό προηγούμενο της φονταμενταλιστικής ισλαμικού τύπου επανάστασης στο Ιράν το 1979, όπου προηγουμένως είχε πωληθεί ό,τι καλύτερο σε στρατιωτικά συστήματα είχαν να παρουσιάσουν οι ΗΠΑ, ανάμεσα στα οποία και το κορυφαίο αναχαιτιστικό αεροσκάφος F-14 Tomcat μαζί με μεγάλο αριθμό πυραύλων AIM-54.
Ωστόσο τα ΗΑΕ όχι μόνο θεωρούνται αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος εντός του αραβικού κόσμου, αλλά από ό,τι φαίνεται η πρόσφατη βαρυσήμαντη συμφωνία ειρήνης που υπογράφτηκε με το Ισραήλ άνοιξε πολλές πόρτες.
Η τελευταία φορά που τα ΗΑΕ αγόρασαν μαχητικά από τις ΗΠΑ ήταν στα τέλη της προ-προηγούμενης δεκαετίας, όταν μάλιστα συνείσφεραν οικονομικά στην ανάπτυξη της υπέρ-έκδοσης Block 60 του F-16, με εξωτικά υποσυστήματα, όπως ραντάρ AESA (το πρώτο εκτός ΗΠΑ) σύστημα IRST και ισχυρότερο κινητήρα F110-GE-132. Επρόκειτο αναμφίβολα για κορυφαία τεχνολογία που δεν ήταν διαθέσιμη τότε ούτε καν στην ίδια την αμερικανική Αεροπορία.
Ωστόσο ακόμα κι έτσι δεν μπορούσαν να συγκριθούν με το επίσης κορυφαίο F-15I που είχε αποκτήσει ήδη το Ισραήλ. Το ίδιο συνέβαινε και με όλα τα αμερικανικά μαχητικά που εξήχθησαν σε άλλες αραβικές χώρες της περιοχής, όπως τα αιγυπτιακά F-16, χωρίς καν ικανότητα βολής ΑΙΜ-120 αλλά και τα αραβικά F-15S, υποβαθμισμένα με κατώτερο ραντάρ και ατρακτίδιο στοχοποίησης χαμηλότερης ακρίβειας από τα αντίστοιχα στα ισραηλινά F-15I.
Το Ισραήλ, παρά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης με τα ΗΑΕ, σχεδόν αμέσως πρόβαλε αντιρρήσεις για την πώληση F-35 στην χώρα αυτή. Προφανώς θα μπορούσε να έκανε πίσω, αλλά θα ζητούσε κάποιο αντάλλαγμα ή/και κάποιες εγγυήσεις για τον σκοπό αυτό.
Θα μπορούσαμε να πούμε βέβαια, χαριτολογώντας περισσότερο, πως ο Ντόναλντ Τραμπ, προερχόμενος από τον επιχειρηματικό κόσμο, θα πουλούσε F-35 ακόμα και στην Κούβα, αν τον άφηναν. Ωστόσο είναι γεγονός ότι οι αντιρρήσεις του Ισραήλ θα πρέπει να καμφθούν με κάποιον τρόπο. Το F-35 άλλωστε σχεδιάστηκε με γνώμονα τις εξαγωγές και στην Μέση Ανατολή ανέκαθεν υπήρξαν ορισμένοι από τους καλύτερους πελάτες αμερικανικών μαχητικών. Δεν είναι δυνατόν το Ισραήλ να ασκήσει βέτο πώλησης F-35 σε ολους.