Αεροσκάφος της 85ης Μοίρας Δοκιμών και Αξιολόγησης της Αμερικανικής Αεροπορίας κατέρριψε μη-επανδρωμένο αεροσκάφος (ΜΕΑ) σε πεδίο δοκιμών πάνω από τον κόλπο του Μεξικό, όπως ανακοινώθηκε από το 40ό Σμήνος Δοκιμών. Η άσκηση είχε σκοπό να καταδείξει τη δυνατότητα μαχητικών αεροσκαφών να αντιμετωπίζουν μικρά μη-επανδρωμένα αεροσκάφη που πλέον κάνουν έντονη την εμφάνισή τους στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Το F-16C του επισμηναγού Jeffrey Entine, δοκιμαστή πιλότου στην 85η ΜΔΑ εκτόξευσε κατευθυνόμενη ρουκέτα που έπληξε το ΜΕΑ με επιυχία.

Τα μη-επανδρωμένα αεροσκάφη είναι μια πραγματικότητα στα σημερινά πεδία μαχών. Μικρά, φθηνά στην κατασκευή και απόκτηση, εύκολα στο χειρισμό, μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στο τακτικό πεδίο. Εξοπλισμένα με κάμερες υψηλής ευκρίνειας, μπορούν να πετάξουν και να αποκαλύψουν θέσεις μονάδων και σχηματισμών στον εχθρό παραμένοντας ουσιαστικά αόρατα στο γυμνό μάτι αλλά και στα ραντάρ, λόγω του μικρού τους μεγέθους. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν απαγόρευση μιας περιοχής, πετώντας σε σμήνη που αποτρέπουν σε επανδρωμένα αεροσκάφη κι ελικόπτερα να προσεγγίσουν από τον κίνδυνο να εμπλακούν στο σύστημα κίνησής τους και να καταρριφθούν. Επιπλέον, εξοπλιζόμενα με συσκευές παρεμβολών μπορούν να προκαλέσουν κατάρρευση των επικοινωνιών μιας μονάδας στο έδαφος απομονώνοντάς την από την αλυσίδα διοίκησης. Τέλος, τελευταία όλο και περισσότερα ΜΕΑ εξοπλίζονται με ελαφρά όπλα, μικρές βόμβες ελευθέρας πτώσεως ή και εκρηκτικές συσκευές και καθοδηγούνται από τους χειριστές τους να πέφτουν σε ομάδες στρατιωτών ή εγκαταστάσεις στο έδαφος σε αποστολή “αυτοκτονίας”.

Η αντιμετώπιση των ΜΕΑ είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω του μικρού μεγέθους τους που κάνει τον εντοπισμό και στοχοποίηση από τα υπάρχοντα όπλα είτε δύσκολο είτε ασύμφορο. Στο παρελθόν, ισραηλινά αεροσκάφη κατέρριψαν ΜΕΑ των παλαιστινιακών οργανώσεων με χρήση πυραύλων αέρος-αέρος αλλά η πρακτική αυτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί οικονομικά αποδοτική. Στο βίντεο που αποδέσμευσε η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία φαίνεται η χρήση μικρής ρουκέτας που φέρεται εντός καλάθου, προφανώς κατευθυνόμενη από κάποιο ηλεκτρονικό σύστημα. Κρίνοντας από την εικόνα, η ρουκέτα (rocket αναφέρεται στην ανακοίνωση της 85ης Μοίρας) ανήκει στην κατηγορία της οικογένειας Hydra 2.75″ (70 mm.) που δεν φημίζονται για την ακρίβειά τους. Η κίνηση της Αμερικανικής Αεροπορίας αποκαλύπτει την αυξημένη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων για την απειλή των μικρών ΜΕΑ στο πεδίο της μάχης και την ανάπτυξη νέων όπλων και τακτικών για την αντιμετώπισή τους.
Εε αυτό μάλιστα κατάρριψη ΜΕΑ, με φθηνή ρουκέτα από F-16. Ακόμη ένας τρόπος ανάσχεσης ΜΕΑ σε άμεσο χρόνο.
Φορητοί/σταθεροί παρεμβολείς, φθηνοί (παλιοί) SAMs, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου μεγάλης ενέργειας ευρέως φάσματος συχνοτήτων, antidrone drones, σύγχρονα Α/Α πυροβόλα (milenium,nexter,phalanx κλπ) και πλέον και ρουκέτες της οικογενείας Hydra (!!!) στη μάχη εναντίων των UAV. Από ότι φαίνεται αντελήφθησαν άπαντες τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν τα “ταπεινά” drones και ξεκίνησαν να προετοιμάζονται μεταξύ των οποίων και οι δικές μας Ε.Δ..
Πόσο θα θελα να δω artemis30 και zu-23 να καταρρίπτουν anka/bayraktar δε λέγεται, όσο για τα akinci εύχομαι ολόψυχα RQ-170.
Καλές γιορτές σε όλους!!!
Αναφέρθηκε ότι τελικά ήταν APKWS, κατευθυνόμενη δηλαδή με laser. Το κόστος δεν ξεπερνάει τα 25-30.000$
Ρωτάω γιατί δε ξέρω: σε τι απόσταση δουλεύει μια τέτοια ρουκέτα; Το πυροβόλο δεν είναι λειτουργικό στην ίδια απόσταση;