Η Ιταλία ακύρωσε την Πέμπτη την πώληση μιας εταιρείας ελαφρών αεροσκαφών αλλά και στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροχημάτων σε Κινέζους επενδυτές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων.
Το πρακτορείο αναφέρει ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται σε σειρά κινήσεων του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι για να περιορίσει τις τεχνολογικές «επιδρομές» του Πεκίνου στην τρίτη μεγαλύτερη βιομηχανία της ευρωζώνης.
Η κυβέρνηση ξεκίνησε έρευνα πέρυσι για την πώληση το 2018 στους Κινέζους παίκτες μεριδίου 75% της Alpi Aviation, με έδρα στη βόρεια Ιταλία. Τελικά αποφάσισε να ακυρώσει τη συμφωνία αφού η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εμπλεκόμενοι θα έπρεπε να είχαν ενημερώσει την κυβέρνηση για τη συναλλαγή σύμφωνα με τη λεγόμενη «Νομοθεσία Χρυσής Δύναμης» της Ιταλίας με στόχο τη θωράκιση στρατηγικά σημαντικών εταιρειών. Εκτός από την ακύρωση της συμφωνίας, η ιταλική κυβέρνηση επέβαλε και πρόστιμα στους εμπλεκόμενους.
Η συγκεκριμένη υπόθεση έδειξε πόσο εύκολο είναι να γίνουν ιδιοκτησιακές αλλαγές στο παρασκήνιο σε μια εποχή που αυξάνεται η πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη για την επιτήρηση πιθανών κινδύνων για την εθνική ασφάλεια από Κινέζους επενδυτές.
Η υπόθεση πήρε διαστάσεις πέρυσι τον Σεπτέμβριο, όταν η ιταλική οικονομική αστυνομία (Guardia di Finanza) αποκάλυψε ότι εξετάζει πιθανή παραβίαση της νομοθεσίας σχετικά με την πώληση στρατιωτικού υλικού, λέγοντας ότι ερευνούνται έξι άτομα, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη συμφωνία ήταν «ξεκάθαρα» μια “αρπακτική” (predatory) επένδυση σε τεχνολογική εταιρεία.
Από τότε που ψηφίστηκε η συγκεκριμένη νομοθεσία το 2012, οι κυβερνητικές αρχές έχουν εμποδίσει εξαγορές από ξένους επενδυτές στην Ιταλία μόλις έξι φορές. Πέντε από αυτές είχαν να κάνουν με Κινέζους επενδυτές και τέσσερις από αυτές έγιναν επί των ημερών του Μάριο Ντράγκι από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από 13 μήνες.