Οι πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών MLRS αποτελούν έναν από τους σημαντικούς πολλαπλασιαστές ισχύος του Ελληνικού Στρατού. Για να παραμείνουν όμως σε υπηρεσία με αξιώσεις, χρειάζεται η υλοποίηση ενός προγράμματος εκσυγχρονισμού καθώς και παράλληλη προμήθεια των πλέον προηγμένων πυρομαχικών, την απόδοση των οποίων έχουμε διαπιστώσει στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Η κατασκευάστρια εταιρεία, Lockheed Martin, πρόσφατα ενημέρωσε τους επιτελείς του ΓΕΣ, σχετικά με τη νέα της πρόταση για το πρόγραμμα. Γι’ αυτό η ”ΠΤΗΣΗ” μέσω του συντάκτη της Γιάννη Ρέκκα, μίλησε με τον Howard Bromberg, αντιπρόεδρο Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Ολοκληρωμένης Αντιαεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας της Lockheed Martin.
H συζήτησή κινήθηκε γύρω από τις πιθανές διαμορφώσεις που μπορεί να περιλαμβάνει ο εκσυγχρονισμός των MLRS, τα οφέλη για την ελληνική πολεμική βιομηχανία με τη συμμετοχή σε ένα τέτοιο πρόγραμμα και την επανάσταση που φέρνει η υιοθέτηση της πολυεπίπεδης φιλοσοφίας επιχειρήσεων στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Τονίζοντας τη μακρά σχέση που έχει η εταιρεία με τον Ελληνικό Στρατό, ο κ. Bromberg ξεκίνησε λέγοντας πως οι συζητήσεις με την ελληνική πλευρά είναι ανοιχτές σε κάθε μίγμα. Έτσι, ο εκσυγχρονισμός θα μπορούσε να περιλαμβάνει το σύνολο των εκτοξευτών M270 ή ένα μέρος τους και αντικατάσταση των υπολοίπων από εκτοξευτές HIMARS νέας κατασκευής. Ακόμη τον εκσυγχρονισμό ενός αριθμού εκτοξευτών και πώληση των υπολοίπων ή και διατήρησή τους, ώστε να βάλλονται παλαιότεροι τύποι πυρομαχικών.
Η ιδιαιτερότητα των HIMARS είναι ότι κοστίζουν σημαντικά λιγότερο στην υποστήριξή τους ενώ το όχημα θα μπορούσε να είναι ελληνικής κατασκευής. Εδώ άνοιξε και η κουβέντα για την ελληνική συμμετοχή όπου εκτός του οχήματος θα μπορούσε να περιλαμβάνει και διάφορα τμήματα και απάρτια, βάζοντας την ελληνική πολεμική βιομηχανία στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Η απαίτηση για ίδια συστήματα πλέον είναι τεράστια και αυτό έχει οδηγήσει στην σημαντική αύξηση της παραγωγής, με το αριθμό των ρουκετών νέας παραγωγής ετησίως να ξεπερνά τις δέκα χιλιάδες.
Οι αλλαγές στον εκτοξευτή MLRS είναι σημαντικές τόσο σε επίπεδο λογισμικού όσο και σε hardware με κύριο πλεονέκτημα την ικανότητα χρήσης όλων των νέων βλημάτων (GMLRS, ER-GMLRS, PrSM) που προσφέρουν εξαιρετική ακρίβεια. Ειδικά για το βαλλιστικό πύραυλο PrSM, αν και η έγκριση εξαγωγής αποτελεί απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, ο κ. Bromberg εκτίμησε πως θα γίνει, ενώ το βλήμα που μόλις μπήκε σε αρχική παραγωγή, αποκτά σύντομα και νέες δυνατότητες όπως μεγαλύτερη εμβέλεια και ικανότητα πλήγματος κατά κινούμενων σκαφών. Μάλιστα στην άσκηση Valiant Shield 24, σε σχετικό σενάριο SINKEX, δύο βλήματα του τύπου κατέστρεψαν πλέοντα στόχο.
ThinkOutOfTheBox: Προστασία του Αιγαίου με πυραύλους PrSM από MLRS A2
Ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού ήταν ένα άλλο ερώτημα που τέθηκε, με αφορμή παλαιότερα δημοσιεύματα που έλεγαν για δεκαετή διάρκεια. Με τον συνομιλητή μας να απαντά πως σίγουρα δεν υφίσταται τέτοιο ενδεχόμενο, από μέρους της εταιρείας. Η αύξηση της παραγωγής έχει θετική επίδραση στα χρονοδιαγράμματα και – για παράδειγμα- εφόσον η επιλεγεί η αγορά νέων HIMARS, οι δύο πρώτοι εκτοξευτές μπορούν να παραδοθούν εντός 18 μηνών.
Γενικά όμως ο καθοριστικός παράγοντας είναι ο ίδιος ο πελάτης, δηλαδή αν θέλει για παράδειγμα να εκσυγχρονίζει 4 συστήματα το έτος για να διατηρεί σε επιφυλακή τα υπόλοιπα, τότε η χρονική διάρκεια αλλάζει. Επίσης ρόλο παίζει και ο τρόπος διάθεσης της χρηματοδότησης, όπου βέβαια τονίστηκε πως υπάρχει διαθέσιμη η διαδικασία FMS. Η εταιρεία πάντως είναι ανοιχτή σε όλα τα ενδεχόμενα διαμόρφωσης και χρηματοδότησης.
Συνοψίζοντας, τα βασικά πλεονεκτήματα εκσυγχρονισμού των MLRS σύμφωνα με τον κ. Bromberg είναι τα εξής:
- Υψηλή ακρίβεια βολής και αξιοπιστία
- Πιθανή συμμετοχή εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας
- Υποστήριξη από την LM σε όλα τα επίπεδα
- Διαλειτουργικότητα εντός ΝΑΤΟ για κοινή εκπαίδευση, ανταλλακτικά, συντήρηση με αποτέλεσμα το μειωμένο κόστος υποστήριξης
- Ικανότητα εκτέλεσης πολυεπίπεδων επιχειρήσεων, με διασύνδεση MLRS/HIMARS με τα αεροσκάφη F-35Α και τους αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot, ώστε να υλοποιηθεί η διακλαδικότητα.
Δικτυοκεντρική έκδοση του ατρακτιδίου Sniper, για ταχύτερη επικοινωνία F-35, F-16 και MLRS