17.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔΙΕΘΝΗΜπορεί η ευρωπαϊκή άμυνα να χρηματοδοτηθεί με έκδοση ομολόγων;

Μπορεί η ευρωπαϊκή άμυνα να χρηματοδοτηθεί με έκδοση ομολόγων;

- Advertisement -

Η ιδέα κυκλοφορεί εδώ και καιρό: Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ή έστω μια πρωτοβουλία κάποιων κρατών-μελών της, να εκδώσει ομόλογα, ώστε να χρηματοδοτηθεί η αμυντική ενίσχυση της ηπείρου.

Κάτι τέτοιο πρότεινε στην Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου πριν λίγες μέρες, η πρωθυπουργός της Εσθονίας Kaja Kallas, η οποία μίλησε και για στόχο 100 δις ευρώ. Αλλά αντίστοιχα έχουν πει και ο Εμμανουέλ Μακρόν, όπως και ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδεος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στηρίζοντας την πρόταση της Kallas.

Η πρόταση αυτή οφείλεται στην αναγνώριση των τεράστιων επενδύσεων που θα απαιτηθούν όχι μόνο για τον επανεξοπλισμό πολλών ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και σε πιο βασικό επίπεδο, στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών που θα παράγουν τα απαραίτητα όπλα και πυρομαχικά. Ένας άλλος λόγος ακόμη -που  ίσως είναι εξίσου σημαντικός- είναι πως με την έκδοση ευρωομολόγων για την άμυνα, θα περιλαμβάνεται και όρος ότι η αξιοποίηση των κονδυλίων που θα συγκεντρωθούν θα δαπανάται εντός Ε.Ε. Έτσι ώστε να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία προς τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, που πουλάνε όπλα στους Ευρωπαίους.

Πενταπλασιάζει την παραγωγή πυρομαχικών η Nammo στη Φινλανδία λόγω Ουκρανίας

Παράδειγμα εδώ είναι και η πρωτοβουλία ESSI, ή Sky Shield, που έχει ξεκινήσει η Γερμανία για την κοινή ανάπτυξη συστημάτων αεράμυνας στην Ευρώπη. Αν και μετέχουν τώρα κάπου 20 χώρες, τα 3 κύρια συστήματα που έχουν προκριθεί για κοινή χρήση είναι το γερμανικό μικρού-μεσαίου βεληνεκούς IRIS-T, το αμερικανικό Patriot μεγάλου βεληνεκούς, και το ισραηλινό Arrow για αντιβαλλιστική άμυνα. Δηλαδή δύο στα 3 είναι εκτός Ευρώπης και προφανώς είναι και τα ακριβότερα. Οπότε, ακόμη και να παραχθούν εντός ευρωπαϊκών συνόρων με κοινοπραξίες, σημαντικό μέρος των χρημάτων θα επιστρέψει στους αρχικούς κατασκευαστές. 

Δένδιας: Ελλάδα και Τουρκία προσχωρούν στην πρωτοβουλία αεράμυνας European Sky Shield Initiative

Επίσης, αυτή τη στιγμή η Ε.Ε. διαθέτει 8 δις ευρώ για το Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο (EDF) για το διάστημα 2021-2027, το οποίο προφανώς δεν επαρκεί για να χρηματοδοτήσει τη σχετική έρευνα και ανάπτυξη που χρειάζεται η εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Άλλο πρόβλημα βέβαια είναι και η πολυδιάσπαση και ο ανταγωνισμός εντός Ευρώπης από τις αμυντικές εταιρείες, όπου οι μεγάλες συνεργασίες, π.χ. η Airbus (όπου μετέχουν Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία) ναι μεν έχουν μεγάλο μερίδιο των ευρωπαϊκών αγορών σε άμυνα αλλά δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών ενώ η γκάμα τους υστερεί στο διεθνή ανταγωνισμό.

Μαχητικό 6ης γενιάς: Τα «βρήκαν» Βρετανία, Ιαπωνία, Ιταλία για κοινή ανάπτυξη

Και ήδη τα προβλήματα συννενόησης έχουν φανεί. Π.χ. η κοινή εξέλιξη, Γερμανίας-Γαλλίας για νέο άρμα μάχης, έχει… κάπου κολλήσει και δεν φαίνεται διέξοδος ενώ ήδη αρκετές χώρες αγοράζουν γερμανικά Leopard, οπότε το Βερολίνο δεν έχει και μεγάλη διάθεση να χάσει αυτές τις πωλήσεις. Ακόμη, Γαλλία και Γερμανία μαζί με Ισπανία συζητούν για το πρόγραμμα αεροσκάφους 6ης γενιάς, αλλά ήδη η Ιταλία έχει προσχωρήσει στο αντίστοιχο βρετανικό σχέδιο ως “αποστάτης υψηλής τεχνολογίας”. Ενώ το γαλλοιταλικό σύστημα αεράμυνας SAMP/T (PAAMS στην ναυτική του έκδοση) με τους πυραύλους Aster δεν έχει καταφέρει να επικρατήσει εντός Ευρώπης, παρότι είναι υψηλών προδιαγραφών (και κόστους).

Άλλο παράδειγμα; Παρότι αυτή τη στιγμή όλες οι χώρες της Ευρώπης βλέπουν την αξία του πυροβολικού, δεν μπορούν να συναινέσουν στην ανάπτυξη ενός κοινού συστήματος, οπότε… βρίσκοντας ανοιχτή την πόρτα έχουν μπει οι Ισραηλινοί και πουλάνε εκτοξευτές ρουκετών PULS όπου βρουν. Τέλος, η Πολωνία, η οποία κήρυξε εξοπλιστικό “πανικό”, κάνοντας παραγγελίες δεκάδων δις, αγόρασε αμερικανικά άρματα μαζί με γερμανικά, αλλά κυρίως στράφηκε στην Νότια Κορέα, η οποία της πούλησε τα άπαντα! Από άρματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα, εκτοξευτές ρουκετών, μέχρι ελαφριά μαχητικά FA-50.

Ισπανία: Συμβόλαιο για τα ρουκετοβόλα PULS

Έτσι το πρόβλημα των “ευρωομολόγων για την άμυνα” δεν είναι τόσο τεχνικό. Οι μηχανισμοί ήδη υπάρχουν όπως και η πρόσφατη εμπειρία, όπου λόγω κορωνοϊού, επετράπη η δημοσιονομική χαλάρωση και η έκδοση ομολόγων “πανδημίας”. Υπάρχει βέβαια η οικονομική παράμετρος, όπου έκδοση ομολόγων ουσιαστικά σημαίνει αύξηση του δημόσιου δανεισμού, οπότε θα πρέπει η γραφειοκρατία των Βρυξελλών και ο γνωστός “σκληρός πυρήνας” της Ε.Ε. με επίκεντρο τη Γερμανία να συναινέσουν. Αλλά και το τελευταίο δεν φαντάζει τόσο δύσκολο, καθώς υπάρχει υφεσιακό κλίμα στην Ευρώπη, οπότε διαπιστώνεται η ανάγκη για μεγάλες κρατικές επενδύσεις (μέσω δανεισμού προφανώς) για να πάρει “εμπρός” το όχημα της ανάπτυξης. Και μέρος αυτής της ανάπτυξης μπορεί να προέλθεί από αμυντικές δαπάνες, εντός των τειχών.

Ζήτημα εδώ όμως σοβαρό είναι το εξής: Αν αποφασιστεί ο ευρωπαϊκός δανεισμός για την άμυνα, αυτό ναι μεν θα παράγει σοβαρό έργο για τις εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες, αλλά χωρίς να είναι δεδομένο πως θα συνοδευθεί με κάποιο συντονισμό κατανομής του. Για παράδειγμα, η Γαλλία και η Γερμανία, χώρες μεγάλης αμυντικής παραγωγής, δεν θα είναι εύκολο να συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο, αν δεν διασφαλίσουν πως θα λάβουν ανάλογο μερίδιο παραγωγής. Αλλιώς θα ήταν παράδοξο, να στηρίξουν με τις ισχυρές οικονομίες και κεντρικές τους τράπεζες (ως μέτοχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), μια δημοσιονομική επέκταση η οποία μπορεί να κατευθυνθεί σε  μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες, ή να χρηματοδοτήσει ανάπτυξη άλλων αμυντικών εταιριών. Για παράδειγμα, σήμερα βιομηχανίες πυρομαχικών στη Βαλκανική και Ανατολική Ευρώπη, όπως σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία κ.α. είναι πιο ανταγωνιστικές στην κατασκευή βλημάτων πυροβολικού από ότι οι μεγάλες γαλλικές και γερμανικές. Άρα θα έχουν -σε μια επέκταση επενδύσεων- καλύτερη πιθανότητα εισροών και συμβολαίων.

To σύστημα τοπικών τηλεπικοινωνιών WISPR της Intracom Defense

Η Ελλάδα πάντως, σε μια τέτοια περίπτωση έκδοσης ομολόγων σαφώς μπορεί να ωφεληθεί, καθώς θα μπορεί να μετέχει με δικό της μερίδιο σε ένα ευρωομόλογο, το οποίο θα είναι φθηνότερου κόστους από το να το εξέδιδε η ίδια (θα είχε δηλαδή χαμηλότερο επιτόκιο). Όπου βέβαια και οι δικές μας αμυντικές δαπάνες είναι τεράστιες, και θα ξεπεράσουν τα 20 δις την επόμενη δεκαετία, αν θέλουμε βέβαια να μην ανοίξει την ψαλίδα και άλλο εις βάρος μας η Τουρκία. Συν το ότι θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε κονδύλια και παραγγελίες για την δική μας ταλαιπωρημένη αμυντική βιομηχανία.

Είναι λοιπόν δυνατή η έκδοση “ευρωομολόγων άμυνας” και μάλιστα μεγάλου ύψους; Η άποψη μας είναι θετική, αλλά δεν το θεωρούμε εύκολο. Μιας και ο συντονισμός μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, αγγίζει ζητήματα γενικότερων πολιτικών, όπως της δημοσιονομικής, της αναπτυξιακής, των επιμέρους εθνικών πολιτικών άμυνας και οικονομίας, του εσωτερικού ανταγωνισμού, αλλά και των υποχρεώσεων των ίδιων χωρών της Ευρώπης ως μελών και του ΝΑΤΟ, όπου και εκεί έχουν ειδικές δεσμεύσεις συνεργασίας. Έτσι η ροή χρήματος είναι αναγκαία συνθήκη, αλλά σε μια Ευρώπη που μέχρι σήμερα δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνεργαστεί πλήρως στο αμυντικό πεδίο, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες και τα κοινά προγράμματα άμυνας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

14 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τι Αστυνομία θέλουμε: Στο πλάι του πολίτη ή σε διαρκή αδράνεια και βουτηγμένη στην γραφειοκρατία;

Στις 16 Ιανουαρίου 2019, αστυνομικός της ΔΙ.ΑΣ. γύριζε από παιδικό πάρτι, έχοντας στο αμάξι τον 4χρονο γιο του, όταν είδε μόλις λίγα μέτρα από...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Η ελληνική εμπειρία των F-15E που σάρωσαν 70 ιρανικά drone πριν...

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στους Μοιράρχους δυο μονάδων της Αμερικανικής Αεροπορίας, της 494ης Μοίρας Μαχητικών, που ανήκει...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Απριλίου 1944: Η αιματηρή διάλυση του 5/42...

2
Διαλύεται μετά από μάχη, το αντιστασιακό σώμα του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων από δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.Από τις πολλές μικρές αντιαστασιακές οργανώσεις που ξεπήδησαν μέσα από...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Είναι αβέβαιο πότε θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το αίτημα των Παλαιστινίων να γίνουν κράτος-πλήρες μέλος πιθανόν θα διεξαχθεί σήμερα ή αύριο...

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Υιοθετήθηκαν τα συμπεράσματα για την Τουρκία

Υιοθετήθηκαν τα συμπεράσματα για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής.Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διεξήγαγε στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη την κοινή ανακοίνωση του...

Νέες κυρώσεις θα επιβληθούν στο Ιράν από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και αποφάσισαν την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, τόνισε ο πρόεδρος του...