Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στείλει «πολιτική αποστολή» στην Αρμενία, κατά μήκος των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν, για να συμβάλει να «αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» μεταξύ των δύο χωρών και να γίνει οροθέτηση των συνόρων, ανακοίνωσαν σήμερα τα μέρη που συμμετείχαν σε τετραμερή σύνοδο, με τη συμμετοχή της Γαλλίας, στην Πράγα.
«Η αποστολή θα αρχίσει τον Οκτώβριο και η μέγιστη διάρκειά της θα είναι δύο μήνες. Σκοπός αυτής της αποστολής είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και (…) να συνεισφέρει στις επιτροπές οροθέτησης των συνόρων», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλίεφ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Η Αρμενία δέχθηκε να διευκολύνει την τοποθέτηση (αυτής) της αποστολής» και «το Αζερμπαϊτζάν δέχθηκε να συνεργαστεί με αυτή την αποστολή σε ό,τι το αφορά», συνεχίζει η κοινή ανακοίνωση.
Οι τέσσερις άνδρες διεξήγαγαν συνομιλίες για ώρες, ως αργά τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, στο περιθώριο της πρώτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.
«Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στη διακήρυξη της Αλμά Ατά το 1991, με την οποία αναγνώρισαν αμοιβαία την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία τους», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.
«Επιβεβαίωσαν» ότι αυτή η τελευταία «θα αποτελέσει τη βάση των εργασιών των επιτροπών οροθέτησης των συνόρων και ότι η προσεχής συνάντηση των επιτροπών θα γίνει στις Βρυξέλλες ως τα τέλη Οκτωβρίου», διευκρινίζεται στο κείμενο.
Με τις συμφωνίες της Αλμά Ατά (γνωστής πλέον ως Αλμάτι, της πρωτεύουσας του Καζακστάν) ιδρύθηκε η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, στην οποία ανήκουν μεταξύ άλλων η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.
Τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον 286 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε εχθροπραξίες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Επρόκειτο για τις πιο αιματηρές μάχες των δυο γειτόνων του Καυκάσου από τον πόλεμο στον οποίο ενεπλάκησαν το 2020.
Η σύγκρουσή τους αφορά την τύχη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, θύλακα των Αρμενίων στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς και την οροθέτηση των συνόρων τους.
Καθώς η Μόσχα χαρακτηρίζεται πλέον απομονωμένη στη διεθνή σκηνή από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία στα τέλη του Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβαν στη θέση της τον ρόλο των μεσολαβητών στη διαδικασία αποκλιμάκωσης των εντάσεων και εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στο Μπακού και το Γερεβάν.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΤΡΕΛΟ ΣΚΑΡΊ!!!!! Είναι πολύ Κρίμα πού δεν μπαίνουν στα γαλλικά VLS τετράδες πυραύλους! Και η νατοϊκή άσκηση πρίν λίγες μήνες μας έδειξε ότι οι Γάλλοι έχουν ένα παρωχημένο στρατιωτικό δόγμα! Όμως η γαλλική αμυντική βιομηχανία είναι όντος τρομερή και έχουν ξεπεράσει και τούς Ρώσους δεκαετίες μπροστά! Και η FDI θα κατέληγε στο παρωχημένο δόγμα των Γάλλων όμως καλά που τους πιέσαμε να βάλουν τουλάχιστον ένα RAM! Και θα πρέπει να τους δείξουμε και των δρόμο για Laser CIWS και δυνατά ECM!!!!
Dear “Flight & Space”,
1. The headline of your article is misleading. It is obvious that the cost of the type-26 is not the same as the cost of the FDI. The type-26 will cost 60-70% more than the FDI if you include weapons (1.2 factor), FOS etc.
2. The British could have offered us this design but they did not. They offered us a light version of the Arrowhead. That was their mistake and not the HN’s. By the way, I was rooting for the Arrowhead in the Iver Huitfeldt configuration.
3. Sarcastic comments such as “most navies pay a lot of attention to EW unlike the HN” will probably come back to haunt you when the HN integrates a state of the art EW suite with counter-UAV capabilities.
4. Let’s hope that the type-26 will not face the same “engineering challenges” as the type-45 destroyers and the brand new aircraft carriers.
5. Keep Calm & Trust HN!!!
Οι Βρετανοί χρησιμοποιούν τα πάντα στα μελλοντικά πλοία εδώ έχουμε τόσα Phalanx και δεν υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης.
Κατάλαβα…θα κλάψουμε πάλι σήμερα. . . . . .
Καταρχάς είναι θετική η αλλαγή του τίτλου του άρθρου γιατί μια τέτοια σύγκριση θα ήταν άδικη για την FDI , καθώς και άλλων προτάσεων που έγιναν λιγότερο αιχμηρές …
Η Type-26 είναι όντως ένα δυνατό πλοίο.
Όμως δεν έχει την ισχύ ενός Arleigh Burke .
Έχει σαφώς τα φόντα να πλησιάσει την ισχύ ενός Arleigh Burke , μοιραία όμως με το κόστος των όπλων που θα φορέσει , θα πλησιάσει και την τιμή ανός Arleigh Burke .
Και για να υπάρχει μια σύγκριση θα πρέπει στον ΜΚ-41 να τοποθετηθούν και κάποια Α/Α μεγάλου βεληνεκούς με ανάλογο ραντάρ βέβαια .
Γιατί καλό και άγιο είναι το Artisan 997 , όμως νομίζω οτι υπολοίπεται ενός Seafire , πόσο μάλλον ενός SPY-1D .
Επίσης καλοί και άγιοι οι CAMM/CAMM-ER αλλά δεν είναι Aster-30/SM-2 .
ΥΓ .
Ξεχωρίζω πάλι δυο τρεις προτάσεις :
”Έτσι, με όλα τα ναυτικά παγκοσμίως να πηγαίνουν σε μεγαλύτερα πλοία (εκτός του ΠΝ μας, για άγνωστους σε εμάς λόγους) ,
”Γενικά το Royal Navy δίνει ιδιαίτερη σημασία στο θέμα του Ηλεκτρονικού Πολέμου, όπως και τα περισσότερα πολεμικά σήμερα (πλην του ΠΝ δηλαδή).’’ ,
‘’Οι CAMM μάλλον βρήκαν θέση στο πλοίο αντί του CAMM-ER, καθώς υπάρχουν ήδη στο οπλοστάσιο του Royal Navy, πάνω στις Type 23 (που αποσύρονται, αλλά διατηρούνται τα όπλα τους, όπως θα έπρεπε να κάνουμε και εμείς). ‘’
Τέλος
ειδικά για το Artisan 997 ξεπατικώνω το κλείσιμο του αντίστοιχου άρθρου σας τότε .
”Ας μην είμαστε μαξιμαλιστές, ειδικά για πράγματα και αποστολές που δεν ξέρουμε. Για μια ακόμη φορά, αν κάποιος γνωρίζει πολύ καλά τις απόρρητες λεπτομέρειες κάθε ραντάρ, είναι το ίδιο το ΠΝ. Ας του επιτρέψουμε λοιπόν να ξέρει καλύτερα…”
μου τρέξανε τα σάλια…
Νo,no,no είναι πολύ προκλητικό εμείς θέλουμε κάτι σαν την πρώτη μέρα της άνοιξης αέρινο,φιλικό στους γύρω του,διακριτικό καί προπάντων Περισσός approved
Ο μόνος λόγος που το ΠΝ δεν θέλει μεγάλα πλοία είναι για να μην χάσουν τα καλόπαιδα τη βόλεψη τους στην Αττική. Αυτή είναι η πικρή πάνω από το καλό της πατρίδας, αλήθεια.
1ον : είπαμε ότι δεν θέλουμε μεγάλα πλοία!
2ον : εδώ συζητάμε ότι δεν έχουμε οικονομική δυνατότητα να αγοράσουμε όπλα για τα μισά κελιά ενός TICO (αν παίρναμε, λέμε και καμμία μπίπ για περνάει η ώρα…) και θα δώσουμε 2,5 δισ. για καινούργιο ( άριστο κατά τα αλλα ) πλοίο? Ακόμα και να βρεθούν τα χρήματα καλύτερα 2 νέα 214 με subScalp.
ΥΓ εννοώ με πλήρες φόρτο – με FOS μάλλον θα πλησιάζει τα 3!!
Περιμένω το σχόλιο του αέναου παλινδρομιστή fga.
Η συγκεκριμένη είναι ένας καλος διαδοχος της Type 23, δεν είναι προφανως AAW και το κόστος δεν περιλαμβάνει όπλα και βασικο εξοπλισμό τα οποια θα μεταφερθούν από τις υπαρχουσες type 23. Δεν έχει σοβαρες δυνατοτητες AAW και δεν έχει την εμβέλεια του συνδυασμου seafire+ aster30 ούτε κατά διάνοια.
Η αντίστοιχη έκδοση της type 26 με πραγματικές AAW δυνατότητες και σιγουρα ανώτερο της FDI είναι η Hunter Class. Η Hunter Class ομως έχει κόστος 3 δις ευρώ ανά πλοίο.
Κατέβηκαν οι Βρετανοί με την συγκεκριμένη πρόταση και το ΠΝ δεν την εξέτασε; Την type 31 θυμάμαι ότι πρότεινε που πλέον οι ίδιοι δεν την προωθούν. Μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Έχουμε την ίδια οικονομία με τους Αγγλοσάξονες: Έχουμε τις ίδιες ανάγκες; Εμείς θα επιχειρούμε σε Αν. Μεσόγειο και Αιγαίο ενώ αυτοί σε όλο τον κόσμο κάτι παρόμοιο με τα αμερικανικά πλοία. Πέραν από το ecm που σίγουρα είναι μια αδυναμία η οποία θα πρέπει να λυθεί η FDI είναι ένα πλοίο που θα φέρει το ΠΝ δεκαετίες μπροστά. Ας μην πυροβολούμε συνέχεια τα πόδια μας …
Ζηλεύω.
Εγώ πάντως δεν έχω καταλάβει πως είναι δυνατόν οι cam-er με διαφορετικό μήκος,διάμετρο και βάρος να μπαίνουν στους ίδιους εκτοξευτές με τους απλούς camm και μάλιστα σε τετράδες και να μπορούν να κάνουν και cold launch.
Δυστυχως πηραμε ενα σχετικα αοπλο πλοιο ακομη και στην τελικη του εκδοση ετσι θα ειναι
Απο ελλείψεις ειναι φουλ με κυρια την μη υπαρξη συστηματος ηλεκτρονικου πολεμου
Μια πολιτικη και μονο αποφαση που μαλλον καπελωσε το ΠΝ
Το αγγλικο πλοιο ειναι οπλο υπεροχης ,αν ειχαμε αυτα τοτε ΝΑΙ θα ειχαμε ενα ναυτικο που θα μοιραζε τρομο και πονο μαζι βεβαια με τις μεκο και ισως καποιες κορβετες
Δεν έχει τελειώσει τίποτα προλαβαίνουμε να πάμε για 3 φρεγάτες και να έχουμε μια δύναμη από 3+3 φρεγάτες που θα σκίζουν το Αιγαίο!
Για την ανατολική μεσόγειο ναι αλλά για το Αιγαίο οι επάκτιες συστοιχίες και τα βλήματα απο αέρος μαζί με ένα πλέγμα spike N/LOS ίσως ειναι πιο φτηνά και αποδοτικά. Βεβαίως θα χρειαστούμε και τέτοια σκαριά εν όψη TF-2000
Θα μπορούσαμε να μπούμε στο κλάμπ, με την αγορά constellation class για αντικατάσταση των meko, κάτι είχε πει και ο πρωθυπουργός στον διαγωνισμό για νέα φρεγατα. Το ΠΝ θα επιχειρεί σε ένα κλειστό περιβάλλον όπως του Αιγαίου, οπότε χρειάζεται και πλοία επιπέδου κορβέτας για να συμπληρώσουν τις super Vita. Το οικονομικό κάνουν κουμάντο. Πενία τέχνας κατεργάζεται.
Αυτα παθαινεις οταν ντυνεσαι σε Γαλλικη μπουτικ
Πληρωνεις 1.1 δις το κομματι και δεν παιρνεις καν ECM και τους πυραυλους του RAM
Οι Αγγλοι οπως και οι Ιταλοι και οι Ολλανδοι εχουν πολυ πιο value for money πλοια αλλα εμεις προτιμησαμε την μπουτικ
Για να λέμε και του στραβού το δίκιο :
Δεν μας φτάινε τα ναυπηγεία αν εμείς θέλουμε φρεγάτα με εξοπλισμό αντιτορπιλικού σε τιμή κορβέτας.Α, και με “εγγύηση”. . . . . .
Αυτό ζητήσαμε και μας βγήκε . . . . .η FDI . . . . .
Τα μικρά πλοία που κρύβονται πίσω από νησιά και βραχονησίδες λες και είμαστε στο 1940 και όχι στην εποχή των δορυφόρων, όπου πρακτικά τίποτα δεν μπορεί να τους κρυφτεί, τελικά τείνω να πιστέψω πως το ΠΝ μας τα θέλει ακόμα, γιατί “που να τρέχεις τώρα μωρέ στην Κρήτη, καλά είμαστε στην Σαλαμίνα”.
Εκπληκτική η Type 26, γιατί να το κρύψουμε άλλωστε… ειδικά τώρα που έχουμε επιλέξει τις FDI και δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το deal με τους Γάλλους
Πάντως, φοβερή εντύπωση μου κάνει το γεγονός πως στο αρχικό “οπλικό στήσιμο”, ενώ το πλοίο είναι πραγματικά πάνοπλο, απουσιάζουν πλήρως τα αντιπλοϊκα ΚΒ. Ούτε Harpoon, ούτε Exocet, ούτε NSM, ούτε RBS-15… τίποτα, none, zip, null
Δεν ξέρω πως το σκέφτηκαν έτσι, αλλά να έχουν μόνιμα ένα ελικόπτερο στον αέρα φορτωμένο με αντιπλοϊκα ΚΒ, δεν γίνεται
Καλησπέρα σε όλες και όλους και καλώς ήρθατε στην εκπομπή μας.
Απόψε έχουμε αφιέρωμα στον Θέμο Αδαμαντίδη.
ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ, ΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΠΟΥ ΚΥΛΗΣΕ ΒΑΘΙΑ ΣΑΝ ΜΑΧΑΙΡΙΑ
Καλέ ντώσει και μένα παπόρι
Πλοίο εστιασμένο στον Α/Υ πόλεμο με κορυφαία και πανάκριβα σόναρ, δύο ελικόπτερα πού
επιχειρούν από πλοίο 8000τόνων(σταθερότητα και πολλά καύσιμα και πυρομαχικά), ένας διαμπερής χώρος στο κατάστρωμα για ταχύπλοα και usv και ηλεκτρική πρόωση. Μόνο 24 Μκ41 ενώ οι εκτοξευτές των CAMM είναι οι εξαπλοί των Type 45.
Εξαιρετικά οπλισμένο σκαρί και μπόλικων τόνων. Θα κάνει θραύση στους ωκεανούς αλά AB και θα πλέει στα νερά των αποικιών (βλ. Φωκλαντς). Τιμούλα ξέρουμε;
Όσο δεν έχουμε ECM, όλα τα πυραυλακια μάλλον περισσεύουν. Εν αναμονή λοιπόν (τελικά το ζητήσαμε, δεν το ζητήσαμε, μας το δίνουν, δεν μας ο δίνουν, το φτιάχνουν, δεν το φτιάχνουν κοκ, τι ισχύει;).
Απορία: σε ένα τέτοιο υπερσύγχρονο πλοιο, την ναυαρχίδα του Royal Navy, το γεμίζουν με οτι οπλα βρήκαν στο ντουλάπι της γιαγιάς (Type 23), ητοι Camm και Phalanx;
Δε λέω καλό είναι στις μέρες μας (και οπως το τονίζετε, ως μειονέκτημα υμών) να γινονται οικονομικές λύσεις όπλων λογω κόστους, αλλά αυτός ο χαρακτηρισμός της T26 με τα όπλα που θα έρθει ως “Arleigh Burke” επειδή θα μπορεί να φέρει στο μέλλον άλλα 96 AA δεν μου κολλάει. Με 48 μόνο μέσης εμβέλειας (και βλέπουμε μελλοντικά για CAMM-ER και EER); Υφιστάμενα δλδ, η ποσότητα μετράει μάλλον … για εκείνους παρά η ποιότητα. Και να πεις για επιθέσεις κορεσμού κτλ, κτλ… να το καταλάβω.
Δυστυχώς και αποδεδειγμένα όμως, δεν μετράει η ποσότητα από μόνη της, αλλά πάει συναρτήσει και της ποιότητας. Περικοπών συνέχεια, να θυμίσω και την περίπτωση των κελεμπιων, που (όπως πρόσφατα μας ενημερώσατε) παραλαμβάνουν τις καινούργιες τους Al Jubail-class κορβέτες με MICA ..
Με όλα αυτά λοιπόν, αλήθεια θα ήθελα να θίξω το πως αντικατοπτρίζουν τις δικές μας πρόσφατες επιλογές σε….φρεγάτα. Αυτές με μόνο με 32 Aster-30. Αυτές θα έχουν και 21 RIM-116. Βρε άμα σουμάρουμε, τείνουμε κι εμείς να γίνουμε mini AB, αφού θα έχουν 53 πυραυλακια απάνω! Εεε δεν πάει έτσι. Θα έχει 32 Aster 30 αντι 48 CAMM, και 21 RIM-116 αντι … 2 Phalanx… Ορίστε και άμυνα για επιθέσεις κορεσμού (συμφώνα με το “ποσοτικό” πάντα σκεπτικό των Άγγλων. Ή είναι… αδαής και αυτοί;). Τέλος πάντων, άμα βρεθεί λίγος χώρος, κοτσάρουμε και το (αυτόνομο από CMS) Phalanx από καμιά S και κλείσαμε.
Μαααα, ξέχασα τα “2 ελικόπτερα που θα μπορούν να φέρουν μέχρι και 40 πυραύλους Martlet, μια πολύ μεγάλη ισχύ πυρός, ικανή να αντιμετωπίσει ακόμη κι επιθέσεις κορεσμού από UAVs/USVs“. Υποθετω οτι: με τα 48 τωρινα CAMM, τα 96 μελλοντικα CAMM-ER και τα 40 Martel, πανε να απομυθοποιησουν την αξία ενος ΑΒ αφου θα εχουν 184 βληματα στην θαλαμη! Αυτά βέβαια, εάν και εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες να υποθέσω (κάτι ανάλογο με την…ανθυποβρυχιακή ικανότητα των HF2). Εντάξει όμως και έτσι να το βλέπετε (μαζί με τους Αγγλους), τότε και το (ενα) MH-60R που φέρει 16 (τριπλάσια σε βάρος από Martlet βέβαια) AGM-114 πάνω στις Κίμων, θα πρέπει να προσμετρούνται στην αντιαεροπορική υποστήριξη σε επιθέσεις κορεσμού, αρα σουμαρουμε 32 + 21 + 16 και κλεισαμε…
Εεμ δεν πάει έτσι όμως, στα μισά από τα παραπάνω αστειεύομαι, στα αλλά μισά μιλάω σοβαρά
Εγώ πάλι αναρωτιέμαι πόσο πιο γυμνές μπορεί να είναι οι Type 23 μετά την παράδοση όπλων και εξοπλισμού στις Type 26, σε σχέση με τις μη εκσυγχρονισμένες Lafayette που προτείνατε να πάρουμε προ ημερών. Αν το καλοσκεφτούμε δεν θα έχουν και μεγάλη διαφορά (μετά την αποψίλωση προφανώς). Υπόψη ότι οι εκτοξευτές των Camm δεν θα αφαιρεθούν καθώς στις Τype 26 θα βάλουν μάλλον τα νέα 6απλά κελιά που βάζουν και στα Τype 45, που έχουν και αυξημένο μήκος ώστε να μπαίνουν και οι Camm-ER. Παίρνοντας ως δεδομένο ότι τα σκαριά και οι μηχανές τους είναι φρεσκοσυντηρημένα και σε πολύ καλή κατάσταση λόγω του μόλις ολοκληρωθέντος LIFEX (και με προφανώς με πολύ περισσότερα υπολοιπόμενα μίλια από τις Μ), κάνω τις παρακάτω σκέψεις:
1) Αν ζητηθούν από τους Άγγλους οι Type 23 που θα αποσυρθούν μετά την αφαίρεση του εξοπλισμού τους, ως σκαριά (χωρίς ραντάρ, harpoon και Camm – τα αρχικά sonar HMS 2050 και ίσως το παλαιό συρόμενο 2031Ζ θα μπορούσαν να παραμείνουν ως αρκούντως ικανά), θα πρέπει λογικά να μας δωθούν είτε δωρεάν, είτε σε απολύτως συμβολική τιμή scrap.
2)Το ΠΝ έχει ήδη εκφραστεί θετικά για το ενδεχόμενο να πληρώσει ~75εκ για κάθε Μ, πράγμα που σημαίνει ότι θεωρεί εύλογο αυτό το ποσό για απόκτηση πλοίων 25-30ετιας.
3) Ήδη ξέρουμε ότι με 135εκ βγαίνει ο εκσυγχρονισμός των 30χρονων ΜΕΚΟ, συμπεριλαμβανομένης και της δομικής και μηχανολογικής επισκευής, που όμως δεν χρειάζονται οι Τype 23.
4) Μήπως με max ~80εκ/πλοίο μπορούμε να επανεξοπλίσουμε κάθε Type 23 με συστήματα ομοιότυπα με τις ΜΕΚΟ (τοποθέτηση Τacticos, NS110, αγορά νέων Camm, Harpoon, ΟΜ76 & Phalanx από S, όλα τα άλλα ως έχουν) και με 2-4 από αυτές να συμπληρώσουμε τις οροφές μας με πλοία που θα έχουν τον ίδιο ορίζοντα υπηρεσίας και ηλεκτρονικά με τις αναβαθμισμένες ΜΕΚΟ; Η αναβάθμιση μπορεί να γίνει είτε εδώ είτε στην Αγγλία από τη Babcock και παράδοση με το κλειδί, ότι είναι φθηνότερο και γρηγορότερο.
Στα αξιόλογα συστήματα που ήδη φορούν οι Τype 23, να αναφέρουμε και το ECM Scorpion της Thales (μιας και τείνει να γίνει σπάνιο είδος στο ΠΝ) ενώ μην ξεχνάμε και την ηλεκτρική CODLAG πρόωση. Προφανώς βέβαια η λύση αυτή θα κούμπωνε εξαιρετικά με τυχόν επιλογή Doha + Camm-ER στο πεδίο των κορβετών.
Επειδή τα απομένοντα καλά μεταχειρισμένα σπανίζουν, οι Χιλιανοί ήδη θα τρίβουν τα χέρια τους και μεις λεφτά για να πιάσουμε τις οροφές που θέλουμε δεν έχουμε, καλό θα είναι να αρχίσουμε σκεφτόμαστε λίγο πιο ευέλικτες λύσεις, όπως πιστεύω ότι ειναι η παραπάνω.
Υ.Γ. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μας απαντήσουν οι Βρετανοί ότι οι Τype 23 δεν ειναι κατάλληλες για το ΠΝ λόγω των 5000Τ, που δεν θα κρύβονται στο Αιγαίο. Με το γνωστό φλεγματικό χαμόγελο…
Ένα τέτοιο πλοίο δεν μπορεί να το πληρώσει η Ελλάδα. Θα έπρεπε να είχαμε οικονομία Ελβετίας ή Σουηδίας
Σε μία κουβέντα για την arrow 140 και για τη sigma είχα γράψει ότι αυτές οι δύο ταίριαζαν καλύτερα σε μας και ότι με τα λεφτά που ξοδέψαμε για κορβέτες και φρεγάτες από τους Γάλλους θα μπορούσαμε να πάρουμε 10 !!!από αυτές μαζί με αναβάθμιση για τις 4 μεκο !!!κάποιοι μου βάλαν μείον… και κάποιοι σκωπτικά έλεγαν διαφορά από κάτω… αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή που βλέπουμε μπροστά μας FDI χωρίς σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου με ο λίγους αρχικά αστέρ τεράστιο κόστος και μπορεί να έχουμε και κορβέτες με άσχετους πυραύλους η ομοιότυπια ποια πάει περίπατο!!! και ως αυτά που λέγαμε τόσο καιρό καληνύχτα…
Από την άλλη, $1b (βάσει προβλέψεων για μεγάλες, με σημερινά δεδομένα, παραγγελίες) για “φρεγάτα” γενικών καθηκόντων, με οικτρά VLS πέραν CAMM (ο αρχαίος Mk13 είχε 40x Κ/Β πλην SM1/2ER & ASROC, άντε πες και TLAM παρότι δε φορέθηκε από GMLS), και κατά τα άλλα δυνατότητες παρούσες σε μικρότερα καράβια, δεν “πείθει” ως απαραίτητη για την κάλυψη των τόσο-ιδιαίτερων αναγκών του RN. Μειοψηφώ, μα εχθρεύομαι τον ναυπηγικό γιγαντισμό των τελευταίων ετών. Εκτοπίσματα/κόστη σε διαρκή αύξηση ενώ η μαχητική ισχύς μένει στάσιμη ή ατονεί, άντε “αυξάνεται” σε “soft metrics” (πχ ραντάρ ικανό να διαχειριστεί περισσότερες εμπλοκές, χωρίς αντίστοιχα όμως Κ/Β). Η ΜΒ, που κάποτε παραλίγο κατέληξε με παράκτιο ναυτικό ελλείψει £ & έψαχνε που να κόψει “a pound of flesh” από ήδη εκφυλισμένα σχέδια για νέες ναυπηγήσεις, θυμήθηκε ότι είναι “global” δύναμη άρα θέλει “global ships” και σχεδίασε στο εκτόπισμα της κλάσης Spruance ένα πλοίο με χαμηλότερη ταχύτητα, λιγότερο οπλισμό, ένα πβ λιγότερο (μου αρέσει που ασχολήθηκαν να αλλάξουν το 4,5 με 5, σε δουλειά να βρισκόμαστε), ελαφρύτερους αισθητήρες, λιγότερους χώρους ενδιαίτησης, και όλα αυτά χωρίς έστω να συντρέχουν οι λόγοι που είχαν οδηγήσει τότε τα DD-963 στο περιττό τους μέγεθος. Κέρδη; “Mission Bay”, για να βάζουν κάπου όλες τις τελευταίες θολής υπόστασης μόδες (SOF/unmanned/”disaster relief” κλπ “χρειώδη”), υπόστεγο να υποστηρίζει το τερατώδες Merlin, χαρακτηριστικά “LO” (που δεν έχουν την σημασία που τους προσδίδεται συνήθως), και…ηλ/κή μετάδοση. Συγγνώμη, μα όταν στο ~ίδιο εκτόπισμα, με ~+250/300εκ € η ίδια χώρα πήρε T45, δε βλέπω τι “μάθημα” δίνεται εκτός αυτό του παραδείγματος προς αποφυγή.
Καλησπέρα. Πραγματικά τρελό σκαρί!! Πάμε τώρα σε ορισμένες διαπιστώσεις.
Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ότι οι Type -26 είναι ένα εξαιρετικό πλοίο στην έκδοση της Αυστραλίας. Αντέχει η τσέπη μας?To κάθε κράτος σχεδιάζει και υλοποιεί αγορές σύμφωνα πάντα με τα οικονομικά του και σε συνδυασμό με το βέλτιστο αποτέλεσμα. Αυτό κάναμε λοιπόν και εμείς.
Νομίζω πρέπει να χαλαρώσουμε λίγο, όλοι.
Η καλοπροαίρετη κριτική (όπως στο παρον άρθρο) ποτέ δεν βλάπτει, αλλά δίνει τροφή για σκέψεις και βελτιώσεις.
Εκτός αν, εκτός απ’ τον Πάπα, διεκδικεί και το ΠΝ το Αλάθητο !
Δεν έχω δει ποτέ το Artisan να χαρακτηρίζεται σαν καθαρό AESA.
Θυμάμαι παλιές μπροσούρες της BAE να το χαρακτηρίζουν software defined PESA radar.
Αγαπητή πτήση δεν είχα να σχολιάσω κάτι αλλά εδώ κάποιοι με περιμένουν πως και πως.
Οι Άγγλοι ολοκλήρωσαν πρόσφατα τον εκσυγχρονισμό των Τ23. Γι αυτό έχουν ένα σχετικός σύγχρονο ραντάρ και φυσικά νέας γενιάς πυραύλους βέβαια μικρού βεληνεκούς. Λογικό αυτά τα όπλα εφόσον κρίνουν τα μεταφέρουν στα νέα πλοία. Εμείς τι να μεταφέρουμε? Τους sea sparrow? Τα ραντάρ των S? Ακόμα και οι harpoon είναι πρώτης γενιάς και πλησιάζουν στην λήξη της ζωής τους. Άσε που οι Τούρκοι εν αντίθεση με εμάς έχουν την κακιά συνήθεια να βάζουν ECM στα πλοία. Και το phalanx ακόμα και στην έκδοση του 1b θεωρείται σχετικός ξεπερασμένο σε σχέση με σύγχρονα 35mm και 40mm πυροβόλα με προγραμματισμένης έκρηξης πυρομαχικά. Έχει εμβέλεια 2.5 χλμ. ενώ το millennium έχει 4-5χλμ. Βέβαια είναι πολύ καλύτερο από τα 20mm πυροβόλα που το ΠΝ θα βάλει στις fdτα οποία δεν προσφέρουν εντελώς τίποτα ακόμα και ενάντια σε φουσκωτά αφού η εμβέλεια είναι μικρότερη των σύγχρονων φορητών πυραύλων που θα φέρουν . Το ραντάρ του θα μπορούσε να καθοδηγήσει και τους πυραύλους ram. Κάνοντας έτσι ένα υβριδικό σύστημα 2 phalanx και ένα ram με 21 πυραύλους. Πραγματικά είναι να απορεί κάνεις πως σκέφτονται αυτοί που αγόρασαν το πλοίο.
Από εκεί και πέρα παλαιότερα είχα ρωτήσει τι έχει γίνει ο εξοπλισμός των f122. Τον πέταξαν οι Γερμανοί?Θα μπορούσαμε να τους πιέσουμε να μας δίναν το ραντάρ Trs3d-32 και ότι άλλο ηλεκτρονικό μεταφέρετε και να κάναμε φτηνά τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ.
Εδώ επιμένουμε αγαπητή Πτήση για κορβέτες με ένα περιστρεφόμενο ραντάρ και 16 MICA!
Γράφω τώρα την τέταρτη κατά σειρά μελέτη για την αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού στα πλοία με της νέες απειλές, σε λιγότερο από δυο χρόνια!
ΟΙ απειλές από πλευράς Τουρκίας και διεθνών εξελίξεων περί των οπλικών συστημάτων συνεχώς αλλάζουν. Στο ΥΠΕΘΑ δεν φέρονται έξυπνα, επιμένουν σε κορβέτες και δεν κοιτάζουν άλλα φτηνά πλοία που τα έχουν όλα!
https://twitter.com/MikrosEroas1/status/1600543772018118656
Το Vard 7 125 NGOPV είναι ένα “τέρας” με μήκος τα 125 μέτρα. Το πλοίο μπορεί να φέρει ένα κύριο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, 16 κελιά vls, 8 SSM, ένα RAM, ενώ διαθέτει και χώρο για 6 εμπορευματοκιβώτια στο μέσο του πλοίου.
Αυτά τα εμπορευματοκιβώτια, για παράδειγμα, μπορεί να γίνουν βαλλιστικοί πύραυλοι είτε έξτρα κελιά VLS, ενώ σε αποστολές relief μπορούν να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Επιπροσθέτως, διαθέτει χώρο για 2 RHIBs στην θέση των οποίων μπορούν να τοποθετηθούν μια μεγάλη γκάμα από διαφορετικό οπλισμό, μέσω της χρήσης του The Cube System της SH Defense.
Το πλοίο είναι ειδικά σχεδιασμένο με χαμηλό θερμικό ίχνος, αλλά και χαμηλό ίχνος ραντάρ, ώστε να μην εντοπίζεται εύκολα από τον εχθρό . Τέλος διαθέτει και χαμηλό μαγνητικό, όπως και ακουστικό ίχνος. Η μέγιστη ταχύτητα του πλοίου είναι στους 23 κόμβους.
Οι μηχανές έχουν βελτιωθεί με μεγαλύτερη ισχύ και οπλισμό από ότι παλιότερα και υπάρχει χώρος για να μπει ακόμα μεγαλύτερος οπλισμός.
Αν μπείτε στο λινκ θα δείτε και το βίντεο.
Ένα πλοίο που μπορεί να αντικαταστήσει της S, να πάρει μέρος του οπλισμού τους και έχει δυνατότητα να πάρει 4 πυροβόλα των 30 χιλιοστών.
Λυπάμαι που δεν μπορώ να βάλω δεύτερο λινκ γιατί ίσως δεν ξέρετε τα βλήματα AHMED: για να καταστρέφεις UAV και πυραύλους και τα νέα διατρητικά βλήματα από την Νορβηγία των ΗΠΑ για τα LCS που μπορούν να χτυπήσουν στόχους στα 10+ μέτρα κάτω από το νερό πχ τορπίλες και υποβρύχια οχήματα.
Εμείς στης ALS NSD προσπαθούμε να είμαστε μέσα στις εξελίξεις και να σχεδιάζουμε και να βελτιώνουμε τα πλοία μας.
Ακόμα και σήμερα η κορβέτα ALS CLAS 100 AD εξελίσσεται και βελτιώνετε για να αντιμετωπίσει της νέες απειλές, στα Γαλλικά πολεμικά πλοία τι μπορείς να αλλάξεις προς το καλύτερο; Μήπως τίποτα!
Και επειδή με αγαπάτε τόσο πολύ . Θα έλεγα να πάμε στους Γερμανούς και να τους πούμε ξηλώστε το TACTICOS , το esm/ecm , τα ραντάρ από τις f122 και δώστε τα μας τζάμπα και θα πάρουμε 3 Α200 να τα βάλουμε αντί για κορβέτες. Και φυσικά στις 4 ΜΕΚΟ. Έτσι γλιτώνουμε κάποια εκατομμύρια και οι Γερμανοί παίρνουν ναυπηγικό έργο. Τώρα κάποιοι που θα πουν ότι αυτά είναι λίγο παλιά . Εδώ το ΠΝ δεν βάζει καθόλου ecm και παίρνει βασικό esm για τις καινούργιες φρεγάτες και κορβέτες. Άσε που βολεύετε και με το ξεπερασμένο setis. 3 A200 με 24-36 essm σε 2χ 12 ή 3χ12 μκ56 και 127μμ πυροβόλο και ram και μεταφορά ηλεκτρονικών από τις f122 μια χαρά μας είναι.
Αν παραγγέλναμε 8 FDI αντί για 3, θα πετυχαίναμε κι εμείς χαμηλή τιμή. Λογικό είναι οι Άγγλοι με 8 Τ-26 να πέτυχαν καλή τιμή.
Ως προς το ραντάρ Artisan κάνει μεγάλει εντύπωση που αναφέρετε ότι είναι AESA, αυτά που έχουν εγκατασταθεί στις Τ-23 δεν νομίζω να είναι. Αν τώρα, για τις Τ-26 έχει επιλεγεί κάποια νέα έκδοση του, είναι άλλο θέμα. Ακόμη και AESA, μου φαίνεται πως η εκμετάλλευση των CAMM-ER φαντάζει εντελώς οριακή. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και AESA, ένα ραντάρ σαν το SEAFIRE έχει πολύ μεγαλύτερ αριθμό TRM, οπότε είναι απολύτως λογικό να είναι ακριβότερο.
Εγώ έχω να πω πάντως πως ολόκληρο RN κάνει φουλ ανακύκλωση συστημάτων. Εμείς;
Δεν θα σταματήσω να επαναλαμβάνω, μέχρι να ενισχυθεί με νέα πλοία το ΠΝ, δηλαδή μέχρι το FOC των κορβετών, το ΠΝ αν χρειαστεί θα πολεμήσει με τα υφιστάμενα πλοία. Για την γρήγορη ενίσχυση τους, αυτό που πρέπει να γίνει είναι ένα MLU για τις SuperVita ΧΘΕΣ! Τα ακόμη υποστηριζόμενα από τον κατασκευαστή συστήματα που θα αφαιρεθούν (ραντάρ, TACTICOS-FD, ESM DR-3000SLW κ.α.) από αυτές και από τις ΜΕΚΟ, πρέπει να πάνε στις κανονιοφόρους, στα ΤΠΚ και στο ΠΓΥ Προμηθεύς. Πιο γρήγορη ενίσχυση από αυτή δεν γίνεται.
Αναγκαίο κακό η FDI μετα την AUKUS…
Έχει μειονέκτηματα αλλα και πολλά πλεονεκτήματα…..
Θα κάνουμε οτι καλύτερο μπορούμε…
Δεν εχει πλέον νόημα η αντιπαράθεση…
Θα είναι κορυφαίο σκάφος η Τ-26 αλλά να γίνει λόγος θεώρησής της στο επίπεδο του Α.Β των 96 κελιών, του SPY-1 κλπ προφανώς και όχι.
Το αμερικάνικο αντιτορπιλικό θεωρείται ακόμα και σήμερα το κορυφαίο πολεμικό πλοίο της δύσης (αν εξαιρέσουμε ίσως κάποιους απώ-ανατολίτες κλώνους του). Θα ξεπεραστεί μόνο από τον αντικαταστάτη του, το DDGX.
Πέρα τούτου κάποια πραγματάκια που διάβασα από συναναγνώστες:
1) Ενισχυμένες δυνατότητες αεράμυνας δεν έχουν κατ’ανάγκη σχέση με το είναι ο Α/Α πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς. Και ένα σκάφος με 48 MRSAM, δυνατότητα κατεύθυνσης μεγάλου αριθμού όπλων εν πτήση, 2 CIWS κλπ μια χαρά ενισχυμένες δυνατότητες αεράμυνας έχει.
Και το εν λόγω καραβάκι των Βρετανών θα είναι υπό την συνοδεία πραγματικών AAW σκαφών και όχι “ιμιτασιόν” καταστάσεων.
2) Η πρόωση του είναι CODLOG. Το ποιές θα είναι οι πραγματικές του επιδόσεις θα φανεί στην πράξη. Και οι Τ-23 θεωρητικά είχαν μέγιστη ταχύτητα τους 28 κόμβους και όταν έπεσαν στο νερό “βάραγαν για πλάκα” 31-32άρια.
3) Το HMS όντως δεν θα είναι όπως το Blue-Hunter των FDI. Θα είναι πιθανόν 2-3 σκάλες ανώτερο.
Το πρώτου επιπέδου HMS της Thales δεν είναι το Blue-Hunter/Kingklip, Blue-Master/UMS 4110 που φοράνε οι.FREMM.
Σκάφη όπως οι: T-26, ASFW, F-126 κλπ θα φορέσουν ανώτερα συστήματα HMS από σκάφη τύπου FDI.
4) Το να μεταφέρεται εξοπλισμός (ηλεκτρονικά, όπλα κλπ) που μπορεί να αξιοποιηθεί από ένα παλιότερο σκάφος σε ένα νεότερο αν είναι ένδεια για κάποιους για πολλές δυτικές χώρες συνιστά οικονομία. Η ελληνική πλευρά με οπλοστάσιο που ποσοστιαία είναι 40-50 ετών, με υλικά ένδυσης και ατομικού οπλισμού στο στρατεύσιμο προσωπικό εώς του ΒΠΠ κλπ, να θεωρηθεί ότι “το φυσάει το χρήμα”. Οπότε το να γινόταν λόγος για αξιοποίηση εξοπλισμού των S (Χαρπούν, Φάλανξ, τορπίλως, τορπιλοσωλήνες, κονσόλες του CMS των 6 S που είχαν υποστεί ΕΜΖ κλπ) μέσα και από πρόγραμμα αναβαθμισής του θα θεωρούνταν ξεπεσμός. Ας είναι.
Τέλος: σκάφος που πέρυσι μας προτάθηκε στον διαγωνισμό κάλλιστα ως μικρογραφία θα μπορούσε να θεωρηθεί:
θελω να κανω μια καλοπροαιρετη ερωτηση,διαβαζω γενικως πως η αγορα των fdi δεν ειναι πετυχημενη,αν και στην αρχη θεωρηθηκε ετσι,υπηρχε πλοιο που ηταν ανωτερο,τ οποιο θα μπορουσαμε να χαμε σχετικα γρηγορα,σ αυτη την τιμη,καλυτερα εξοπλισμενο,γεροτερο σκαρι και το αμελυσαμε και δεν το πηραμε;
Σιγα το πλοιο!
Δεν εχει αστερ 30 και δεν εχει sea fire και το κυριοτερο, δεν εχει αναποδη πλωρη!
Τι θα κρεμασουνε οι 40ρηδες στρατοκ@λοι στο παδικο τους δωματιο;
FDI και αγιος ο θεος κυριοι!
Δωσανε και αμυντικη συνδρομη που πιθανοταρα θα ληξει σε 4-5 χρονακια μαζι με την κυβερνηση Μακρον!
Αμ το αλλο;
Που θα το παρκαρουμε; ε;
Θα χωραει να περναει αναμεσα στις βραχονησιδες;
Και τι; ηλεκτρικη προωση; Εχετε ψαξει να βρειτε ηλεκτρολογο τελευταια;
Χωρια που οι Αγγλοι σιγονταρουν τους Τουρκους!
Γαλλια κυριοι!
Ελλας Γαλλια συμμαχια και η μλκ συννεφο!
Πολυ δημοκρατικο να κοβετε σχολια που δεν σας αρεσουν η δεν σας εξυμνουν.
Ωραία τα της παρουσίασης της 26ρας αγγλίδας, αλλά το θέμα έχει κλείσει για μας…..ένεκα ΦΔΙ……
Εχθές πραγματικά κουρασμένος θεώρησα καλύτερο να το ρίξω στο χιούμορ.
Πτήση είναι θεμιτό που αναζητάτε το ορθό, το άρτιο, αλλά το πρόβλημα του ΠΝ δεν είναι το βαπόρι αλλά η ομηρεία του από την φιλοσοφία του πολιτικού προσωπικού.
Αυτή αλλάζει συνεχώς και καθιστά το ορθό άπιαστο όνειρο.
Για να μας κάτσει λοιπόν και εμάς στο μέλλον κάποιο τέτοιο βαπόρι θα πρέπει οι εξοπλισμοί μας να αποκτήσουν εθνική συνείδηση.
Δεν είναι γόνιμο λοιπόν να αναλωνόμαστε στο αν θα έχει growth margin ο επόμενος τύπος πλοίου του ΠΝ σε 20 χρόνια όταν θυμόμαστε να τα εκσυγχρονίσουμε με πασαλείμματα μετά από 30-35 έτη.
Επιπλέον συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια όταν λαμβάνουμε ως μέτρο σύγκρισης το βρετανικό ναυτικό με το δικό μας.
Η Ελλάδα ακόμα επιχειρεί με πλοία και τεχνολογίες ανάλογες του Βέλος.
Αυτή την στιγμή αποχαιρετούμε το 2022. Ας αναλογιστούμε το χάσμα.
Και ορθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με 5,5 ΔΙΣ την αρχή της ανανέωσης του.
Και οι κινήσεις που έγιναν ήταν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Το λειτουργικό, και ότι το αυξάνει δυσανάλογα -εκτόπισμα – προσωπικό – υποδομές, μπήκαν στο μικροσκόπιο. Οι μεγάλοι ή για να ακριβολογούμε οι βιώσιμοι αριθμοί πυρομαχικών εκτός budget και φιλοδοξίας.
Κάπως έτσι καταλήξαμε στις FDI που χάρη στην διπλωματία στεφανώθηκαν ως νικήτριες.
Μια τέτοια κλάση όπως το βρετανικό βαπόρι θέλει προγραμματισμό που υπερβαίνει την δεκαετία και τα 5,5 ΔΙΣ.
Είναι σαφέστατα αδύνατο να ονειρευόμαστε υπέροχα γκρι μεταλλικά κτήνη φορτωμένα με 122 αντιαεροπορικούς, captas 4, radar που βλέπει τα πάντα σαν το μάτι του Σάουρον, loitering, χώρους υποδοχής για 4 x 10μετρα rib, 2 ελικόπτερα και πλήρωμα 200-250 άτομα.
Τέλος θεωρώ πως η λειτουργική δαπάνη είναι κάτι που καίει τις φιλοδοξίες μας μιας και πλέον είμαστε πρωταθλητές στην περικοπή ανελαστικών δαπανών.
Το ότι αυξήθηκε φέτος το κονδύλι είναι θαυμαστό αλλά ακόμα δεν αντικατοπτρίζει το βιώσιμο μέγεθος που οφείλει να έχει για 3 FDI, 4 MEKO, 3 DOHA και τα ρέστα που θα συμπληρώνουν τον στόλο.
Ως εκ τούτου, καλά τα μεταξωτά αλλά θέλουν επιδέξια σκέλια.
Κάπως έτσι μου βγήκε και χθες αυθόρμητα το :
Καλέ ντώσει και μένα παπόρι.
Αν η επιλογή φρεγάτας γινόταν αξιοκρατικά, το ΠΝ θα μπορούσε να έχει επιλέξει την arrowhead 140 η οποία έχει περίπου ο,τι και η Type 26 εκτός από ηλεκτρική πρόωση. Την επιλογή όμως των FDI, καθώς και την επιλογή του ελλειπούς εξοπλισμού τους, την έκανε η πολιτική ηγεσία με κριτήρια κάθε άλλο παρά επιχειρησιακά, και όχι το Π.Ν.
Ωραιο σκαρι, ΑΛΛΑ με υποδεεστερο ρανταρ απο τις FDI , υποδεεστερο ΑΑ πυραυλο, μαλιστα μικρου βεληνεκους κατω απο 25 χλμ στην προτεινομενη εκδοση, και με τελικο κοστος μαζι με τον οπλισμο εστω 48 CAMM καπου στο 1.3-1,4 δις χοντρικα, και αυτη η τιμη για το RN φανταζομαι οτι για το HN θα ηταν αυξημενη, Οποτε εχει υπερ του το μεγεθος, το growth margin , και κατα την τιμη, τα προσφερομενα οπλα, και το ρανταρ
Δεν βλεπω καποια φοβερη ευκαιρια που χασαμε, εξακολουθω να πιστευω βαση δεδομενων οτι η FDI ηταν πολυ καλυτερη επιλογη. Αλλωστε οι Αγγλοι συμμετειχαν στον διαγωνισμο και δεν προτειναν αυτο το πλοιο , αλλα μια παραλλαγη του την Α-140 HN , παλι με πυραυλους CAMM , σε σημαντικο αριθμο 64 αλλα με βεληνεκες 25 χλμ μαξ. Προτιμω τους 32 αστερ-30 με βεληνεκες 130 χλμ
εχουμε και λεμε. ρανταρ απο τις type23 ,sonar συρομενο γαστρας απο τις type23 εκτοξευτες και πυραυλους camm απο τις type23 phalanx απο τις type23 και δεν ξερω και εγω ποσα αλλα υποσυστηματα ξηλωνουν απο τις type23 και τα βαζουν στα νεα πλοια. Για αυτον τον λογο η τιμη ειναι σε αυτο το επιπεδο.
και οχι το rotator δεν εχει καμια σχεση με το σταθερο πανελ. Αν ηταν ετσι και οι αμερικανοι γιατι στις νεες φρεγατες βαζουν σταθερα πανελ;; και rotator βαζουν στα δευτερα και στα υποστηριξης.;;
To μακρύ χέρι του RN στην ΑΑ άμυνα είναι τα Type45. Με τους Aster30 μπορούν να εμπλέκουν τις πλατφόρμες. Δίπλα τους θα πλέει αυτό το πλοίο με ικανό απόθεμα MRSAMs. Διότι καλοί και άγιοι οι Sylver/Aster αλλά λίγοι απέναντι σε σενάρια κορεσμού, ειδικά από φτηνές απειλές.
Αυτό το μοντέλο θα έπρεπε να ακολουθήσουμε και εμείς (όχι του USN*). Οι FDI είναι το δικό μας μακρύ χέρι. Δεν αρκούν από μόνα τους όμως τα πλοία. Στο Αιγαίο οι άλλοι θα σκοτεινιάσουν τον ουρανό. Χρειάζονται δίπλα στις FDI πλοία με φτηνές απαντήσεις σε φτηνές απειλές, όπως CAMM, Strales, ECM.
* Ακόμα και τα Tico να μας έδιναν, με ESSM θα πρεπε να τα γεμίσουμε, όχι με SM2.