Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο δε διαθέτει κοινό γεωστρατηγικό πλάνο, αλλά πολλές φορές, κάποιες χώρες, όχι μόνο υποδαυλίζουν τους εταίρους τους, αλλά ζημιώνουν την ΕΕ στο σύνολό της.
Αφορμή για το παρόν άρθρο, αποτέλεσε δημοσίευμα του EURACTIV, με τίτλο “Η μάχη στη Μεσόγειο αποκαλύπτει την ψευδαίσθηση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ“. Ο συντάκτης Σαράντης Μιχαλόπουλος, παρουσιάζει τα αντικρουόμενα συμφέροντα διαφόρων χωρών-μελών της ΕΕ, στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επισημαίνει πως ο συνεχιζόμενος σιωπηλός «πόλεμος» για το ποιο κράτος της ΕΕ θα έχει την περιοχή της Μεσογείου υπό τη σφαίρα επιρροής του, απειλεί τον στόχο της ΕΕ για μια πιο συντονισμένη προσέγγιση στα εξωτερικά ζητήματα.
Η Γαλλία υπέγραψε αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα. Σε απάντηση, η Ισπανία σφράγισε μια εξοπλιστική συμφωνία με την Τουρκία για να αντισταθμίσει την αυξανόμενη επιρροή της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Εν τω μεταξύ, η Γερμανία σκοπεύει να πουλήσει υποβρύχια στην Τουρκία για να αντιμετωπίσει γαλλικές φρεγάτες στο Αιγαίο.
Η Ιταλία ανταγωνίζεται εδώ και καιρό τη Γαλλία για τη Λιβύη. Η Ρώμη αποφάσισε επίσης να μην συμμετάσχει στον αγωγό EastMed καθώς, μεταξύ άλλων, το έργο έχει δυσαρεστήσει την Άγκυρα.
Η Ελλάδα έχει ζητήσει κυρώσεις από την ΕΕ κατά της Τουρκίας για τις δραστηριότητές της στην εξερεύνηση φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ιταλία και η Ισπανία μπλοκάρουν τέτοια μέτρα. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης, η Ισπανία και η Ιταλία είναι οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι προμηθευτές όπλων στην Τουρκία.
Συγκεκριμένα, για την περίοδο 2015-2019, το 43% των εισαγωγών όπλων στην Τουρκία προέρχονταν από την Ιταλία και την Ισπανία. Αυτή η πραγματικότητα δεν μοιάζει με μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ. Και σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει τον στόχο του επικεφαλής διπλωμάτη της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ότι «η Ευρώπη πρέπει να είναι πάροχος ασφάλειας γιατί αυτό θέλουν οι ευρωπαίοι πολίτες – να προστατεύονται από την Ένωση».
Εμείς θα θέλαμε να προσθέσουμε πως εκτός από τις συμφωνίες εξοπλισμού της Τουρκίας από χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, η ΕΕ φαίνεται πως είναι τυφλή στο ζήτημα μιας ενιαίας εξωτερικής πολιτικής, που στην περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου, θα ήταν προς το όφελος όλων των κρατών-μελών.
Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε πως ο εξοπλισμός της Τουρκίας με ευρωπαϊκά όπλα, είναι από μόνος του εξαιρετικά προβληματικός, διότι αυτά τα όπλα, προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ κατά τις Ελλάδας σε περίπτωση σύρραξης. Είναι προφανές για παράδειγμα, πως τα υποβρύχια και τα πλοία που θα προμηθευτεί η Τουρκία, από ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ, δεν προορίζονται για επιχειρήσεις στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη.
#ICYMI – The ongoing silent “war” over which EU state will have the #Mediterranean region under its sphere of influence threatens #EU goal for a more coordinated approach in foreign matters.
By @SarantisMich. https://t.co/jylLCXl9Vz
— EURACTIV (@EURACTIV) November 28, 2021