Η αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την πολιτική σκηνή , μετά από 16 χρόνια ως καγκελάριος όχι μόνο εγκαινίασε μια νέα εποχή στη Γερμανία, αλλά ταρακούνησε και την ισορροπία δυνάμεων στην ΕΕ.
Ο διάδοχός της για να ηγηθεί της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, καθώς και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι έχουν όλοι “προταθεί” ως υποψήφιοι για να αναλάβουν το ρόλο της Μέρκελ ως ηγέτη της Ευρώπης.
Ωστόσο, αναλυτές προειδοποιούν ότι κανείς δεν μπορεί να αναλάβει άμεσα αυτή τη θέση, δεδομένων των μυριάδων ανεπίλυτων προκλήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κυμαίνονται από μια εσωτερική διαμάχη για το κράτος δικαίου έως τον κίνδυνο γεωπολιτικής περιθωριοποίησης, μέχρι τους κλυδωνισμούς της μετά Brexit εποχής.
Κατά τη διάρκεια των 16 ετών της στην εξουσία, έχει κατά καιρούς δυσφημιστεί για την πεισματάρικη εμμονή στα σχέδιά της , παρά τις διαμαρτυρίες των συνεργατών της, ενώ σε άλλους, επαινέθηκε για την τήρηση μιας σταθερής πολιτικής.
«Η Άνγκελα Μέρκελ θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς μιας γενιάς, ως de facto ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «ηγέτης ενός ελεύθερου κόσμου», έγραψε ο Σεμπάστιαν Ράιχ της IESE Business School στην Ισπανία, τον οποίο επικαλείται το EURACTIV.
Σε πρόσφατη έρευνα του think-tank για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), το 41% των πολιτών της ΕΕ δήλωσε ότι εάν μπορούσαν, θα ψήφιζαν τη Μέρκελ. Συγκριτικά, μόνο το 14% επέλεξε τον Μακρόν.