Μπορεί ΕΕ και ΗΠΑ να είναι παραδοσιακοί σύμμαχοι και να διατηρούν ισχυρούς δεσμούς φιλίας, ωστόσο οι πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα των κυρώσεων μετά την απόσυρση της Ουάσιγκτον από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, φαίνεται να υπονομεύει σοβαρά τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών.
Η κρίση στις σχέσεις των δυο συμμάχων φαίνεται πως “σιγοβράζει” εδώ και καιρό και πέρα από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις σχετικές κυρώσεις που επιβάλουν οι ΗΠΑ σε οποιαδήποτε εταιρία επενδύει στη χώρα, υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως ο αγωγός Nord Stream 2 που θα μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, οι σχέσεις με τη Ρωσία και το θέμα με τη μετακίνηση της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.
Η στάση του Ντόναλντ Τράμπ απέναντι σε φίλους και εχθρούς είναι ξεκάθαρη από τη πρώτη στιγμή και συνοψίζεται στη φράση “America First” που αποτέλεσε το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας. Για πρώτη φορά, η ΕΕ εμφανίζεται διατεθειμένη να “αντεπιτεθεί” (τουλάχιστον λεκτικά) με το Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του μέσω Twitter αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “Με τέτοιους φίλους, ποιος χρειάζεται εχθρούς”
Looking at latest decisions of @realDonaldTrump someone could even think: with friends like that who needs enemies. But frankly, EU should be grateful. Thanks to him we got rid of all illusions. We realise that if you need a helping hand, you will find one at the end of your arm.
— Donald Tusk (@eucopresident) May 16, 2018
Εκτός από τις λεκτικές “αψιμαχίες” οι Βρυξέλλες δείχνουν διατεθημένες να ενεργοποιήσουν ένα νόμο που θα επιτρέπει σε ευρωπαϊκές εταιρίες να “παρακάμπτουν” τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Με την ΕΕ (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) να εισάγουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από το Ιράν και μεγάλες εταιρίες όπως η γαλλική TOTAL και η γερμανική Siemens να έχουν δεσμευτεί για επενδύσεις πολλών δισ. ευρώ, είναι ξεκάθαρο πως τα συμφέροντα ΗΠΑ-ΕΕ βρίσκονται σε σύγκρουση.
Μπορεί η Ευρώπη να θεωρεί λανθασμένες τις επιλογές Τραμπ σε ζητήματα όπως αυτό του Ιράν, ωστόσο είναι απίθανο να δούμε κάποιο διαζύγιο μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ. Οι Βρυξέλλες χρειάζονται τις ΗΠΑ και το αντίστροφο για πολιτικούς, οικονομικούς, γεωπολιτικούς και στρατιωτικούς λόγους. Η παρούσα κρίση αν και δυναμιτίζει το κλίμα θα είναι εκ των πραγμάτων παροδική για τον απλούστατο λόγο πως υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα που ενώνουν την ΕΕ με τις ΗΠΑ, παρά τα όποια πρόσκαιρα (;) τους χωρίζουν.