Συνεχείς πειραματισμούς κάνει η τουρκική αμυντική βιομηχανία στη χρήση των drone. Τελευταίο δείγμα το Eren, το οποίο είναι ένα μεγάλου μεγέθους τετρακόπτερο, στο οποίο έχει προσαρμοσθεί μια συσκευή ακτίνας laser υψηλής ενέργειας. Η λογική του Eren είναι, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, να εξουδετερώνει εκρηκτικά, αυτοσχέδιες βόμβες και πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί, «πυροβολώντας» τα με την ακτίνα από απόσταση. Η ακτίνα, όπως φάνηκε στις δοκιμές μπορεί να διατρήσει το εξωτερικό μεταλλικό περίβλημα των πυρομαχικών και να αναφλέξει τα εκρηκτικά στο εσωτερικό.
Οι σχετικές δοκιμές σε διάφορες αποστάσεις, 100, 300 και 500 μέτρα έγιναν προ ημερών. Στην ουσία το drone αυτό το έχουμε ξαναδεί, ως Songar, μια κατασκευή τoυ κρατικού εργαστηρίου TUBITAK SAGE και της εταιρίας ASISGUARD. Το Songar μπορεί να φθάσει τα 3.000 μέτρα υψόμετρο και να φέρει φορτίο κάποιων κιλών (6-7;). Το Songar έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν σε διάφορες εκδοχές, πότε να φέρει οπλοπολυβόλο, είτε σταθερό είτε πάνω σε κινητή βάση, πότε να αφήνει από ύψος βλήματα όλμων, ακόμη και μικρά αυτόνομα πυρομαχικά. Οπότε το “Eren” απλώς είναι μια ακόμη έκδοση του, αυτή τη φορά με πακέτο laser.
Tongan-Songar: Tουρκικό σύστημα ρίψης βλημάτων όλμου από τετρακόπτερο
Πόσο χρήσιμο μπορεί να είναι ένα τέτοιο drone; Στη συγκεκριμένη έκδοση, η χρήση του κατά παρατημένων-άσκαστων πυρομαχικών δεν έχει και πολύ νόημα. Αλλά ως όχημα χαμηλού σχετικά θορύβου, που μπορεί να αχρηστεύσει μια μεταλλική συσκευή από κάποια απόσταση, π.χ. μια κεραία, ένα σύστημα τηλεπικοινωνιών, μια κάμερα ασφαλείας, ίσως έχει πρακτική εφαρμογή.