Ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Τουρκίας, προέβη το 2016 σε επώνυμες αποκαλύψεις σχετικά με την υποστήριξη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS), που έλαβαν χώρα με σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως γεωπολιτικό εργαλείο για την επέκταση της περιφερειακής επιρροής της Τουρκίας και την παραγκώνιση των πολιτικών αντιπάλων της στο εσωτερικό της χώρας.
Ο Ahmet Sait Yayla ήταν επικεφαλής της Διεύθυνσης Αντιτρομοκροκρατικών Επιχειρήσεων της Τουρκικής Αστυνομίας μεταξύ 2010 και 2012, προτού γίνει αρχηγός της Διεύθυνσης Δημόσιας Τάξης και Πρόληψης του Εγκλήματος μέχρι το 2014. Προηγουμένως είχε δουλέψει στο τμήμα της Αντιτρομοκρατικής για 20 χρόνια πριν να γίνει αρχηγός της Αστυνομίας στην Άγκυρα και τη Σανλιούρφα.
Σε μια σειρά από συνεντεύξεις στην INSURGE Intelligence, μια ομάδα ερευνητικής δημοσιογραφίας, ο Yayla αποκάλυψε ότι είχε δει προσωπικά αποδεικτικά στοιχεία υποστήριξης του τουρκικού κράτους προς το ISIS κατά την αστυνομική του σταδιοδρομία, γεγονός που τον οδήγησε τελικά να παραιτηθεί. Αποφάσισε να προβεί σε αποκαλύψεις μετά την αυταρχική καταστολή του Ερντογάν που ακολούθησε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016. Ήταν η πρώτη φορά που ο πρώην αξιωματούχος μίλησε δημόσια και αποκάλυψε τι γνωρίζει για την ενίσχυση της τουρκικής κυβέρνησης σε ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες.
Στις 3 Ιανουαρίου 2014, τουρκική εφημερίδα Hurriyet ανέφερε ότι μια σημαντική ποσότητα πυρομαχικών και όπλων βρέθηκαν από την τουρκική αστυνομία σε φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια για λογαριασμό της φιλανθρωπικής ΜΚΟ IHH σε ισλαμιστές επαναστάτες στη Συρία, κάτι που επιβεβαίωσε και το Reuters με αποκλειστικό ρεπορτάζ. Ακόμη και ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Vitaly Churkin είχε δηλώσει (πριν τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας), πως τουλάχιστον τρεις ανθρωπιστικές οργανώσεις, μετέφεραν για λογαριασμό της Άγκυρας, οπλισμό για το ISIS.
Από την εισαγγελική έρευνα και τις μαρτυρίες των αστυνομικών κατά τη διάρκεια της δίκης, προέκυψε ότι τα φορτηγά είχαν συνοδευτεί από πράκτορες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT). Απάρτια πυραύλων, πυρομαχικά και βλήματα όλμων, είχαν βρεθεί στα φορτηγά που θα μετέφεραν “ανθρωπιστική βοήθεια” σε ελεγχόμενα από τζιχαντιστές εδάφη της Συρίας. Σε εκείνο το σημείο, ο Ερντογάν έδωσε εντολή σε όλα τα ΜΜΕ να σταματήσουν να μεταδίδουν ρεπορτάζ για την ακροαματική διαδικασία και απέδωσε τις κατηγορίες σε συνωμοσία που οργανώθηκε από ανθρώπους του εξόριστου στις ΗΠΑ κληρικού, Φετουλάχ Γκιουλέν.
Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που τουρκικά ΜΜΕ, καταμαρτύρησαν ύποπτες συναλλαγές μεταξύ καθεστώτος Ερντογάν και εξτρεμιστικών ομάδων. Το 2013, η εφημερίδα Aydinlik Daily, αναφέρει την εμπλοκή στρατιωτών αυτή τη φορά, σε παραδόσεις οπλισμού στην Al-Qaeda.
O Hakan Fidan, επικεφαλής της MIT, φέρεται ως ένας από τους “πατρόνες” της IHH, γεγονός που δεν καταμαρτυράται μόνο από τον Ahmet Sait Yayla, αλλά και το Κέντρο Ελευθρίας της Στοκχόλμης. Η συνεργασία MIT-IHH, ήταν απαραίτητη για τη διακίνηση οπλισμού προς τους τζιχαντιστές της Συρίας, με το πρόσχημα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Fidan καταζητούταν -μεταξύ άλλων- για τρομοκρατικές ενέργειες στη Τουρκία κατά τη δεκαετία του ’90, αλλά με την εκλογή Ερντογάν στη προεδρία, το μητρώο του “καθαρίζει.” Το 2012, το κόμμα το Ερντογάν “περνάει” νόμο, σύμφωνα με τον οποίο, απαιτείται η άδεια του πρωθυπουργού της χώρας για να ανακριθεί πράκτορας της ΜΙΤ για τυχόν αδικήματα!
Σύμφωνα με τον Yayla, η “ανθρωπιστική” δράση της IHH, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις εκτελούνταν απευθείας από την ΜΙΤ, με μεταφορές οπλισμού, αλλά και μαχητών με φορτηγά και λεωφορεία στη Συρία. Χιλιάδες μαχητές κατέφθασαν στη Τουρκία, προκειμένου στη συνέχεια να προωθηθούν στη Συρία, αναφέρει χαρακτηριστικά.
“Η ΜΙΤ, μετέφερε τρομοκράτες του ISIS από το Χατάι στη Σανλιούρφα με λεωφορεία το 2014 και 2015. Μερικές φορές τους άφηναν στα σύνορα, άλλες φορές τους περνούσαν απέναντι. Όταν επέστρεφαν στη Τουρκία, τους σταματούσαν για τυπικούς ελέγχους για ναρκωτικά. Οι συνοριοφύλακες έβρισκαν Καλάσνικοφ και πυρομαχικά στα λεωφορεία. Συλλαμβάνονταν και ανακρίνονταν και οι οδηγοί παραδέχονταν πως είχαν προσληφθεί από τη ΜΙΤ για να μεταφέρουν ξένους μαχητές.”
Εμπιστευτικό τηλεγράφημα του State Department από τη Πρεσβεία της Κωνσταντινούπολης, με ημερομηνία 21 Ιουλίου 2006, αναφέρει πως υπάρχουν υποψίες πως η IHH, χρηματοδοτεί διεθνείς τρομοκρατικές ομάδες. Σε αυτό γίνεται περιγραφή των ευρημάτων σε αστυνομική έφοδο, όπου βρέθηκαν οπλισμός και πυρομαχικά, καθώς και των δεσμών της οργάνωσης με την al-Qaeda.
Ο Yayla έδωσε προς δημοσίευση στην ερευνητική ομάδα του INSURGE, πολλές φωτογραφίες που απεικονίζουν αυτοσχέδιες βόμβες που έχουν συναρμολογηθεί με υλικά που έχουν κατασκευαστεί στο Ικόνιο της Τουρκίας. Τα εξαρτήματα περνούσαν τα τουρκικά σύνορα προς τη Συρία, χωρίς κανένα έλεγχο. Ο ίδιος ήταν αυτήκοος μάρτυρας τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ υψηλόβαθμων Τουρκων αξιωματούχων, όπως ο κυβερνήτης της Σανλιούρφα -μιας πόλης στα τουρκοσυριακά σύνορα- με ηγέτες τρομοκρατικών ομάδων της Συρίας. Παραδέχεται μάλιστα ότι του ζητήθηκε να παρέχει αστυνομική προστασία σε τρομοκράτες του ISIS, ειδικά σε τραυματίες που νοσηλεύονταν δωρεάν σε τουρκικά νοσοκομεία, μια πρακτική που κράτησε μέχρι το 2015, όταν ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Ομπάμα, ζήτησε και πέτυχε να κλείσουν τα τουρκοσυριακά σύνορα.
Το 2016 που ήρθαν στη δημοσιότητα οι συνεντεύξεις, ο Yayla υποστήριζε πως η Τουρκία είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για τους τζιχαντιστές, ενώ μια μεγάλη βάση υποστήριξής τους, βρίσκεται στο Γκαζιαντέπ. Το λαθρεμπόριο πετρελαίου ήταν η σημαντικότερη πηγή εσόδων του Ισλαμικού Χαλιφάτου, ενώ η εμπλοκή του γαμπρού του Ερντογάν Berat Albayrak σε όλη αυτή τη διαδικασία, θεωρείται σχεδόν βέβαιη στη Δύση. Τα 57.000 email του Albayrak που διέρρευσε το Wikileaks το 2016 και καλύπτουν μια περίοδο από το 2000, έως το 2016, τον εμπλέκουν με την εταιρία Powertrans, που κατηγορήθηκε ότι διευκόλυνε το λαθρεμπόριο πετρελαίου του ISIS.
Τα τουρκικά ΜΜΕ, έσπευσαν να αποκαλέσουν τον Ahmet Sait Yayla, “γκιουλενιστή τρομοκράτη”, ένας χαρακτηρισμός που μάλλον αποδίδεται σε οποιονδήποτε τολμήσει να μιλήσει κατά του Ερντογάν. Ο όγκος των στοιχείων ωστόσο είναι τεράστιος και ουδείς λογικός άνθρωπος στη Δύση, με στοιχειώδεις γνώσεις στα ζητήματα της Συρίας, δεν αμφιβάλει πως η Τουρκία του Ερντογάν, έχει στο παρελθόν βοηθήσει τα τζιχαντιστικά στοιχεία της Συρίας και πιθανότατα εξακολουθεί να το κάνει, δεδομένου πως ο συμμαχικός Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), έχει στις τάξεις του πολλούς εξτρεμιστές.