21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΕπίσκεψη ΠτΔ στο Βιετνάμ, ευρύ πεδίο ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας

Επίσκεψη ΠτΔ στο Βιετνάμ, ευρύ πεδίο ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας

- Advertisement -

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βιετνάμ, καθώς και τα διεθνή ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ Νγκουγιέν Σουάν Φουκ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στο Ανόι, συνοδευόμενη από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη.

Κατά την τελετή υποδοχής της, η κυρία Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Εθνικών Ηρώων και Μαρτύρων και επισκέφθηκε το Μαυσωλείο του Χο Τσι Μιν. Στη συνέχεια, την υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της χώρας στο Προεδρικό Μέγαρο και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών.

Σε δηλώσεις της η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε ότι υπάρχει ευρύ πεδίο ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας και Βιετνάμ, καθώς και βούληση να εργαστούν και οι δυο πλευρές προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως είπε «Ευελπιστώ ότι η παρουσία μου θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις διμερείς σχέσεις και θα δρομολογήσει την πραγματοποίηση περισσότερων επαφών υψηλού επιπέδου, καθώς έχει παρέλθει ήδη μεγάλο χρονικό διάστημα -σχεδόν 14 έτη- από την τελευταία επίσκεψη Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Βιετνάμ».

Παράλληλα, τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει ενδιαφέρουσες συνομιλίες, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο της χώρας, επί όλων των πτυχών των διμερών μας σχέσεων, καθώς και για ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος από τη διεθνή σκηνή.

Εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της στις Αρχές και στον λαό του Βιετνάμ για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι οποίες έχουν ήδη σημειώσει σημαντικά αποτελέσματα. Επικαλούμενη τη ρήση του ιστορικού ηγέτη του Βιετνάμ Χο Τσι Μιν, «η καταιγίδα είναι μια καλή ευκαιρία για το πεύκο και το κυπαρίσσι να δείξουν τη δύναμη και την ανθεκτικότητά τους», υποστήριξε ότι ο λαός του Βιετνάμ, αλλά και όλος ο κόσμος, μπορεί να βγει δυνατότερος από αυτή την περιπέτεια.

Υπογράμμισε ακόμη, ότι παρά τη γεωγραφική απόσταση, η Ελλάδα και το Βιετνάμ αντιμετωπίζουν παρόμοιες διεθνείς προκλήσεις, τις οποίες προσεγγίζουν βάσει των ίδιων αρχών: ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, καθώς και απόρριψη της βίας και της απειλής χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις.

Επαναλάβαμε τη σθεναρή υποστήριξη των δύο χωρών στην πιστή εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας -UNCLOS- και την προσήλωσή μας στη θαλάσσια ασφάλεια και στην ελευθερία ναυσιπλοΐας.

«Συμφωνήσαμε ότι υφίσταται ευρύ πεδίο ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Βιετνάμ σε τομείς όπως οι πολιτικές διαβουλεύσεις, το εμπόριο, ο πολιτισμός και ο τουρισμός. Ειδικότερα ως προς τις οικονομικές σχέσεις, εκφράσαμε την ικανοποίηση για τη σταθερή ανάπτυξή τους τα τελευταία έτη. Ωστόσο, επαναλάβαμε τη βούληση των χωρών μας να αξιοποιήσουμε τα σημαντικά περιθώρια διεύρυνσης του όγκου εμπορίου, ιδιαίτερα μετά από τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βιετνάμ. Η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στην ενίσχυση της συνεργασίας με το Βιετνάμ, ιδίως στους τομείς των έργων υποδομής, της ενέργειας, της ναυτιλίας, των τροφίμων, του αθλητισμού και της εκπαίδευσης» επισήμανε η Πρόεδρος.

Εξέφρασε, ακόμη, την πεποίθηση ότι υφίστανται σημαντικά περιθώρια ενίσχυσης της συνεργασίας στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβαίας υποστήριξης υποψηφιοτήτων.

«Ως προς τα διεθνή ζητήματα, επανέλαβα το αυξημένο ενδιαφέρον της χώρας μας στη γεωστρατηγική ζώνη της Νοτιοανατολικής Ασίας. Εξέφρασα τη θετική εκτίμηση για τον σημαντικό ρόλο του Βιετνάμ στην ευρύτερη περιοχή, με εποικοδομητική συμμετοχή σε περιφερειακά σχήματα και οργανισμούς, όπως η ASEAN» πρόσθεσε.

Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε ότι η Ελλάδα, ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει το όραμα ενός ανοικτού Ινδοειρηνικού, βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

«Στο πνεύμα αυτό, είχα την ευκαιρία να τονίσω στους συνομιλητές μου την ανάγκη όλες οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να απέχουν από παράνομες και αποσταθεροποιητικές ενέργειες και να συμβάλλουν με υπευθυνότητα στην επίλυση των προβλημάτων και στην αποφυγή της αντιπαράθεσης» τόνισε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Τέλος, επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις για την εν εξελίξει ρωσική στρατιωτική επίθεση στη Ουκρανία με τις σοβαρές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ Νγκουγιέν Σουάν Φουκ, αφού καλωσόρισε την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς της χώρας του με την Ελλάδα και τόνισε ότι η επίσκεψή της σηματοδοτεί μια νέα φάση στη σχέση φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με την κυρία Σακελλαροπούλου έκανε λόγο για μια ανοικτή, ειλικρινή και εποικοδομητική συζήτηση και τόνισε ότι συμφώνησαν για την περαιτέρω στήριξη των διμερών σχέσεων, ενώ παράλληλα αναφέρθηκαν σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, υπενθυμίζοντας ότι το Βιετνάμ και η Ελλάδα συνεργάζονται αρμονικά επί περίπου πενήντα έτη, από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων το 1975.

Ακολούθως, ευχαρίστησε την Πολιτεία και τον λαό της Ελλάδας για την πολύτιμη συνδρομή τους προς τον λαό του Βιετνάμ κατά τον αγώνα ανεξαρτησίας του στο παρελθόν και τις προσπάθειές του σήμερα για την εθνική ανοικοδόμηση και ανάπτυξη. «Εργαζόμενοι στα θεμέλια αυτά, τα τελευταία χρόνια η παραδοσιακή φιλία και η πολυσχιδής συνεργασία μεταξύ Βιετνάμ και Ελλάδας έχουν αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, συνολικά και σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε επίσης θεσπίσει ένα νέο πλαίσιο και τις κατευθύνσεις για την συνεργασία μας στο μέλλον σε τομείς όπως η οικονομία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η εκπαίδευση» σημείωσε.

Αναφορικά με την πολιτική, επισήμανε ότι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να συζητήσουν μέτρα για την αξιοποίηση του δυναμικού και των πλεονεκτημάτων των δύο χωρών. Σε αυτά συγκαταλέγονται οι συχνότερες πολιτικές συναντήσεις και ανταλλαγές αντιπροσωπειών σε όλα τα επίπεδα. «Στην πανδημία του Covid 19 είδαμε τη στήριξη της Ελλάδας να ενισχύεται προς το Βιετνάμ. Πρέπει να πούμε ότι και οι οικονομικές μας σχέσεις είναι εξαιρετικές, με τον εμπορικό όγκο συναλλαγών το 2021 να ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή αύξηση 33% σε σχέση με το 2020. Θα πρέπει κάθε φορά να αναλογιζόμαστε το δυναμικό και τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας μας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, δεδομένης επίσης της συμφωνίας EFTA, δηλαδή των ελεύθερων συναλλαγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βιετνάμ. Αυτό είναι ένα εκτενέστατο πλαίσιο συνεργασίας με προοδευτικά πρότυπα και εξαιρετικά κίνητρα, το οποίο μας δίνει και πάρα πολλές ευκαιρίες, ειδικά στον όγκο του διμερούς εμπορίου, ο οποίος μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω, αφού οι οικονομίες μας είναι συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές» πρόσθεσε.

Ευχαρίστησε, επίσης, τη Βουλή των Ελλήνων για την κύρωση της Συμφωνίας Προστασίας των Επενδύσεων μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βιετνάμ και υποστήριξε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις καλύτερες ευκαιρίες προς όφελος των δύο χωρών μας και τις δυνατότητες που μας προσφέρουν συμφωνίες όπως η Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολόγησης και η ναυτιλιακή συμφωνία.
Όπως είπε «Και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν και να διευκολύνουν τη συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματικών μας κοινοτήτων σε τομείς ενδιαφέροντος και σημασίας, όπως η ναυπήγηση, ο τουρισμός, η γεωργία και η ναυτιλία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές».

Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία σε πολυμερή και διεθνή φόρα, όπως ο ΟΗΕ, η Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας -ΑSEAN-, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ASEM. «Συμφωνήσαμε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να τηρείται το διεθνές δίκαιο, ειδικά το UNCLOS 1982. Ως ενεργό και υπεύθυνο μέλος της ΑSΕAN, το Βιετνάμ στηρίζει πάντα την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ ΑSΕAN και Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μεταξύ μελών ASEAN και Ελλάδας, καθώς και την τήρηση του διεθνούς δικαίου και την προώθηση των αμοιβαίων συμφερόντων των δύο χωρών μας. Επίσης συζητήσαμε για το πώς θα μπορέσουμε να στηρίξουμε τη βιετναμική κοινότητα στην Ελλάδα και το αντίστροφο, έτσι ώστε να ισχύσουν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες προς όφελος της ευημερίας των χωρών μας» συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του Βιετνάμ υποστήριξε ότι η έκβαση των συνομιλιών σήμερα θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα και την ουσία της παραδοσιακής φιλίας μεταξύ Βιετνάμ και Ελλάδας, τόσο προς το συμφέρον των χωρών μας όσο και προς το συμφέρον της ειρήνης και σταθερότητας της περιφέρειας και του κόσμου ολόκληρου.

Ακολούθησε επίσκεψη της κυρίας Σακελλαροπούλου στον Ναό της Λογοτεχνίας και στα Κεντρικά Γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας, όπου συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Nguyễn Phú Trọng.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ελληνικός Στόλος με περισσότερες και φθηνότερες FDI Made in Greece

Το Πολεμικό Ναυτικό, αν όλα πάνε καλά, θα παραλάβει εντός του 2025 τις δυο πρώτες φρεγάτες κλάσης "Κίμων". Οι φρεγάτες αυτές μέχρι το 2028...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι “άγνωστοι” πύραυλοι ROCKS στη ισραηλινή φαρέτρα έπληξαν τελικά το Ισφαχάν;

Τα υποτιθέμενα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν και το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο Ισφαχάν, παραμένουν στη σφαίρα της ασάφειας, που...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Απριλίου 1944: Η καταστολή της Στάσης του...

0
Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τη στάση στην ελληνική ναυτική μοίρα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, οργανωμένη επιχείρηση αφοπλισμού και καταστολής πραγματοποιείται στα καταληφθέντα από επιτροπές...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Βρετανία: Κόβει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους για να εκτοξεύσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ

Μεγάλη αύξηση μέσα στην επόμενη εξαετία δηλώνει πως θα κάνει η Βρετανία στις αμυντικές της δαπάνες, για να τις φθάσει σε ύψος ίσο με...

Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν σύμμαχος του ΝΑΤΟ ανεξαρτήτως της έκβασης των προεδρικών εκλογών

Ανεξαρτήτως της έκβασης των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον θα παραμείνει αφοσιωμένη σύμμαχος του ΝΑΤΟ, εκτίμησε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας...

Και ο Καναδάς θέλει ιπτάμενα ραντάρ, Boeing και Saab πιθανοί προμηθευτές

Ο Καναδάς σχεδιάζει να διαθέσει περισσότερα από 3,65 δις δολάρια ΗΠΑ για την απόκτηση ιπτάμενων ραντάρ, όμως δεν είναι ακόμη γνωστό πόσα θα αγοράσει...