Πριν πάμε στις επόμενες μέρες, σε πιο εξειδικευμένα άρθρα σχετικά με την επιλογή της ELBIT σαν τον πάροχο υπηρεσιών εκπαίδευσης και την παρουσίαση της.
Το πρώτο βίντεο είναι από την παράδοση 4 επιπλέον Τ-1 Texan στο Κέντρο Εκπαίδευσης της RAF. Υπενθυμίζουμε πως η ELBIT μπορεί και υποστηρίζει εκεί όλα τα αεροσκάφη.
Για να καταλάβουμε τι περίπου προσφέρει στον τομέα της αεροπορικής εκπαίδευσης η εταιρεία, ας δούμε ένα παλαιότερο βίντεό της.
Βέβαια η εταιρεία, έχει ειδίκευση στην συντήρηση κάθε βαθμίδας εκπαιδευτικών, κι όχι μόνο, αεροσκαφών. Ένα μικρό παράδειγμα…
H όλη προσπάθεια της ELBIT βασίζεται στην εμπειρία που έχει αποκτήσει έχοντας αναλάβει το εκπαιδευτικό κέντρο της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Με αυτό το συμβόλαιο στο portfolio της, κατάφερε να αποσπάσει αντίστοιχο συμβόλαιο υποστήριξης με τη RAF. Έτσι, με τη χαμηλότερη προσφορά, κατάφερε να πάρει και το συμβόλαιο για το Κέντρο Εκπαίδευσης της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
Και αν και άσχετο με το άρθρο, βρήκαμε ένα βιντεάκι με τις δυνατότητες του Rampage. Μας άρεσε και είπαμε να το μοιραστούμε μαζί σας!
Το προβλημα με την αναθεση της αεροπορικης εκπαιδευσης σε ξενη ιδιωτικη εταιρια ειναι οτι θα πληρωνουμε για υπηρεσιες, αλλα τα αεροσκαφη δεν θα ειναι δικα μας.
Αντιθετως, εαν καναμε αγορα αεροσκαφων οπως τα M-346, θα ξοδευαμε περισσοτερα χρηματα, αλλα θα ειχαμε 10 αεριωθουμενα εκπαιδευτικα/ελαφρα μαχητικα αεροσκαφη που θα ηταν δικα μας και θα μπορουσαμε να τα χρησιμοποιησουμε σε περιπτωση πολεμου.
Δυστυχως αυτο που παρατηρω ειναι οτι γινονται συμφωνιες με το Ισραηλ με τη λογικη “λαδωματος”, δηλαδη συμφερουσες για το Ισραηλ και ΟΧΙ για εμας.
Προκεται για εντελως λανθασμενη λογικη και πρακτικη. Οταν η Τουρκια εκανε συμφωνιες με το Ισραηλ, απεκτησε Ισραηλινη τεχνογνωσια σε Μη Επανδρωμενα Αεροσκαφη, σε τεχνολογιες αερο-εκτοξευομενων βληματων μεγαλου βεληνεκους, σε εκσυγχρονισμο αρματων μαχης κτλ. Εμεις ως χωρα δεν προσπαθουμε να αποκτησουμε εγχωρια τεχνογνωσια και να αυξησουμε τις δυνατοτητες των Ελληνικων (δημοσιων και ιδιωτικων) εταιριων, αντιθετως κοιταζουμε να εισαγουμε απευθειας συστηματα και να κλεισουμε συμφωνιες με εταιριες του εξωτερικου για ασχετα θεματα οπως η αεροπορικη εκπαιδευση, η οποια ετσι και αλλιως γινοταν σε συνεργασια με την Ιταλια εδω και μια δεκαετια.
Οσο η πολιτικη ηγεσια συνεχιζει να αντιμετωπιζει τις εξοπλιστικες δαπανες με λογικη αγορας διπλωματικης στηριξης απο διαφορες χωρες, τοσο περισσοτερο θα απαξιωνεται η εγχωρια βιομηχανια, οι εγχωριες παραγωγικες δυνοτητες, και τοσο περισσοτερο θα φθινουμε ως χωρα σε επιστημονικο και τεχνολογικο δυναμικο, σε σημειο που δεν θα μπορουμε ουτε να φτιαξουμε ουτε οδοντογλυφιδα μονοι μας, ενω θα ειμαστε και πολυ φτωχοι για να εισαγουμε απ’ εξω. Ακομη και ΑνατολικοΕυρωπαικες χωρες που ηταν παμφτωχες πριν απο 30 χρονια μας εχουν ξεπερασει στην οικονομια και την τεχνολογια, πρεπει να αλλαξουμε αμεσα τροπο σκεψης καθως “βαινουμε κατα κρημνων”.