Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης (EDIDP), πραγματοποιήθηκε με επιτυχία διήμερο δοκιμών του έργου Έρευνας και Ανάπτυξης LynkEUs στην Κύπρο.
Δοκιμαστική βολή BLOS για πρώτη φορά του προγράμματος LYNKEU με την συνδρομή της ΕΦ. Ενισχύουμε τις Α-Τ δυνατότητες της 🇪🇺, περνώντας από τη θεωρία στην πράξη. Είμαστε ενθουσιασμένοι με την συμμετοχή 🇨🇾 εταιρειών στην ανάπτυξη ενός κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού οικοσυστήματος.
— Lt Gen Dimokritos Zervakis (@chod_cy) September 29, 2022
Όπως το κυπριακό υπουργείο Άμυνας αναφέρει, στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη νέων ευρωπαϊκών δυνατοτήτων ολοκληρωμένου αντιαρματικού συστήματος για βολή πέραν του οπτικού ορίζοντα. Το έργο LynkEUs υλοποιεί κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες MBDA, Novadem, SAFRAN, FN Herstal, JCD, RMA, THALES, Xenics και τις κυπριακές Adittess, SignalGenerrix και Cyprus Institute.
Η Κύπρος υπέγραψε Επιστολή Πρόθεσης για τον «διάδοχο» του αντιαρματικού πυραύλου MMP
Η πρώτη ημέρα περιλάμβανε στατική και δυναμική έκθεση των νέων ευρωπαϊκών αντιαρματικών δυνατοτήτων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του γενικού διευθυντή του κυπριακού υπουργείου Άμυνας Ανδρέα Λουκά, ενώ η δεύτερη μέρα δοκιμών περιλάμβανε τη δοκιμαστική βολή αντιαρματικών πυραύλων πέραν του ορίζοντα στην παρουσία του υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη, του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Δημόκριτου Ζερβάκη, του γενικού διευθυντή, εκπροσώπων των υπουργείων Άμυνας της Γαλλίας, Βελγίου, Σουηδίας, Λουξεμβούργου, Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και της κοινοπραξίας των εταιρειών.
Νέο βήμα εμπρός για τον Ευρωπαϊκό πύραυλο ΜΜΡ-μεταξύ των κατασκευαστών 3 κυπριακές εταιρείες!
Ο κ. Πετρίδης στον χαιρετισμό του τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με τα συμμετέχοντα υπουργεία και εταιρείες και συνεχάρη τις κυπριακές οντότητες που συμμετέχουν στο έργο. Επεσήμανε επίσης πως το υπουργείο θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για συμμετοχή σε προγράμματα ανάπτυξης στην Άμυνα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αφού προάγουν το εγχώριο οικοσύστημα.