Στις 7 Απριλίου 2018, έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες αναφορές για επίθεση με χημικούς παράγοντες στη πόλη Ντούμα της Συρίας που βρισκόταν υπό αντικαθεστωτικό έλεγχο και οδήγησε σε δεκάδες θανάτους και εκατοντάδες τραυματισμούς. Στον απόηχο της διεθνούς κατακραυγής, το Κρεμλίνο μέσω των ρωσικών ΜΜΕ, επιχείρησε να «θολώσει» τα γεγονότα.
Όπως αναφέρει το Snopes, παρόλο που δεν έχει ακόμη αποδοθεί επίσημη ευθύνη (εκτός από τη Γαλλία), αυτή η τελευταία θανατηφόρα επίθεση στο 7ετή εμφύλιο πόλεμο της Συρίας δεν είναι μοναδική, καθώς το καθεστώς Άσαντ έχει βρεθεί επανειλημμένως πίσω από τη χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων. Το 2013 το καθεστώς κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε σαρίν, έναν νευροτοξικό παράγοντα, σε μια επίθεση που σκότωσε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους στη Γκούτα.
Επιτόπιες αναφορές από τη Ντούμα δείχνουν ότι υπήρχαν τουλάχιστον δύο επιθέσεις, μία στις 4 μ.μ. και άλλη μια στις 7:30 μ.μ. τοπική ώρα. Τα κάνιστρα που βρέθηκαν στο σημείο μαζί με τα συμπτώματα που εκδήλωσαν τα θύματα παραπέμπουν στη χρήση αερίου χλωρίου σε συνδυασμό με οργανοφωσφορικές ενώσεις που παραπέμπουν σε αέριο νεύρων.
Οι ρωσικές μηχανές παραπληροφόρησης επιδόθηκαν σε μια εκστρατεία διασποράς παραπλανητικών ειδήσεων. Τα κρατικά χρηματοδοτούμενα δίκτυα της Ρωσίας, όπως το TASS και το RT, ξεκίνησαν να προωθούν ιστορίες που αντανακλούν τη θέση της κυβέρνησης. Και τα δύο ΜΜΕ ανέφεραν στις 8 Απριλίου 2018 ότι παρά τις αναφορές μαρτύρων και το οπτικοακουστικό υλικό από τη Ντούμα, υπάλληλοι κρατικής βοήθειας της Συρίας δεν βρήκαν «καμία ένδειξη» για χημική επίθεση, κάτι που «επιβεβαίωσε» και το ρωσικό υπουργείο άμυνας. Η βραβευμένη ερευνητική ομάδα του Bellingcat ωστόσο, παρέθεσε μεγάλο όγκο στοιχείων που αποδίδουν την επίθεση στο καθεστώς Άσαντ.
Στην εκστρατεία παραπληροφόρησης έλαβε μέρος και η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο, κάνοντας λόγο για σκηνοθετημένη επίθεση από την οργάνωση «Λευκά Κράνη.»
.@MoD_Russia: a fake “chemical weapons massacre” was a last attempt to stage a provocation for the benefit of extremists and their foreign backers. pic.twitter.com/ErHztaSEfY
— Russian Embassy, UK (@RussianEmbassy) April 12, 2018
Τα Λευκά Κράνη, είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση αποτελούμενη από εθελοντές που πραγματοποιούν προσπάθειες διάσωσης σε εδάφη ανταρτών ενώ φορούν μικρές κάμερες για τη καταγραφή τους. Εκτός από τη διάσωση ζωών, έχουν πιστωθεί με την τεκμηρίωση εγκλημάτων πολέμου. Έίναι στόχοι συχνών (αλλά μη αποδεδειγμένων και αβάσιμων) κατηγοριών ότι είναι τρομοκράτες που εκτελούν «εικονικές» επιθέσεις και σκηνοθετούν εικονικές διασώσεις.
Ο Lucas ανέφερε ότι τα Λευκά Κράνη κατηγορούνται για επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις, διότι πολλές φορές είναι οι πρώτοι που σπεύδουν σε αυτά τα σημεία για διασώσεις.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνουμε πως και στη χώρα μας, υπάρχει η πεποίθηση πως τα Λευκά Κράνη δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια τζιχαντιστική ομάδα προπαγάνδας και αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε μια σειρά ελληνικών δημοσιευμάτων που έχουν δημιουργήσει αυτή την εντύπωση.
Σύμφωνα με δημοσιογράφους και αναλυτές, τα Λευκά Κράνη έγιναν στόχος μιας συστηματικής εκστρατείας παραπληροφόρησης από τη ρωσική κυβέρνηση, τη συριακή κυβέρνηση και τους υποστηρικτές τους, οι οποίοι κατηγόρησαν την οργάνωση για πολλούς και διαφόρους λόγους. Σύμφωνα με την Olivia Solon του Guardian, οι ισχυρισμοί των ρωσικών δικτύων RT και Sputnik, αντικατοπτρίζουν της θέση του Κρεμλίνου και έχουν δεχτεί σφοδρή κριτική ως αβάσιμοι. Πολλοί δημοσιογράφοι έθεσαν σοβαρά ερωτήματα ως προς την αξιοπιστία και τους κρατικούς δεσμούς των ατόμων που καταγγέλλουν τα Λευκά Κράνη. Σύμφωνα με την Linda Qiu των New York Times, ο ισχυρισμός του Άσαντ ότι τα Λευκά Κράνη είναι «μέλη της Αλ Κάιντα» δεν αποδείχτηκε ποτέ.
Τα επίσημα κανάλια της ρωσικής κυβέρνησης δεν είναι οι μόνες πηγές παραπλανητικών πληροφοριών, με τον Lucas να υποδεικνύει μια σειρά από δυτικούς μπλόγκερς και χρήστες κοινωνικών δικτύων που έχουν αναλάβει προπαγανδιστικό ρόλο υπέρ του Άσαντ.
Παρόλο που τα κίνητρά τους δεν είναι απολύτως σαφή, εμπίπτουν γενικά σε τρεις κατηγορίες. Άτομα με αντιιμπεριαλιστικές απόψεις και φοβούνται την πιθανή μεταβολή του status quo στη Μέση Ανατολή, άτομα που εξισώνουν τα τρέχοντα γεγονότα στη Συρία με την ρητορική πριν τον πόλεμο του Ιράκ του 2003 και άτομα που χωρίς προφανή λόγο, σταμάτησαν να υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και επικεντρώθηκαν στο καθεστώς Άσαντ.
Γνωστή είναι επίσης η (έμμεση συνήθως) υποστήριξη προς τον Άσαντ από Αμερικανούς που ανήκουν στη λεγόμενη «alt-right» και ακροδεξιά ιδεολογία. Πασίγνωστοι συνωμοσιολόγοι όπως ο Alex Jones και ο ρατσιστής Richard Spencer, υποστήριξαν πως η επίθεση με χημικά στη Ντούμα ήταν σκηνοθετημένη (false flag). Ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν παρείχαν τη παραμικρή απόδειξη για τους ισχυρισμούς τους.
False Flag Chemical Attack In Syria Could Start Larger War! https://t.co/wEjfyrU5Pj
— Alex Jones (@RealAlexJones) April 8, 2018
Is it a coincidence that #StormyGate, #MichaelCohenRaid, #MuellerWitchHunt are all heating up at the same time as the supposed chemical attack in #Syria and the world's rush to war?
— Richard ⛄️ Spencer (@RichardBSpencer) April 10, 2018
Τα fake news είναι ένα νέο είδος προπαγάνδας που επιστρατεύει τα μέσα που προσφέρει η τεχνολογία για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης μέσω του διαδικτύου και ειδικότερα, των κοινωνικών δικτύων. Η Μόσχα έχει επενδύσει τεράστιους πόρους σε αυτό το μηχανισμό, διαστρεβλώνοντας πληροφορίες και πετυχαίνοντας νίκες που μέχρι πρότινος θα ήταν αδιανόητες.
Αρχική δημοσίευση
Διαβάστε επίσης
Η Ρωσία δίνει μεγάλη προσοχή στη συνεχιζόμενη επιθετικότητά της στην Ουκρανία και σε άλλα πρώην σοβιετικά κράτη. Αυτό…
Gepostet von Πτήση & Διάστημα am Mittwoch, 17. Januar 2018