Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, επικεφαλής της σημαίνουσας Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, διώκεται για διαφθορά μετά από έρευνες ετών. Είναι η δεύτερη φορά που αντιμετωπίζει κατηγορίες σε λιγότερο από δέκα χρόνια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία της Νέας Υόρκης. Μαζί του αντιμετωπίζει κατηγορίες και η σύζυγός του, Ναντίν, 56 ετών.
Αυτές περιλαμβάνουν την αποδοχή “εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων, χρυσού, πληρωμών υποθήκης οικίας, πολυτελούς οχήματος και αμοιβών για ανύπαρκτες υπηρεσίες, ως δωροδοκίες με αντάλλαγμα την πολιτική επιρροή του”. Σε έρευνα που έγινε το 2022 στην οικία του ανακαλύφθηκαν 480.000 δολάρια σε μετρητά, ενώ η σύζυγός του είχε πρόσφατα πουλήσει ράβδους χρυσού αξίας 400.000 δολαρίων. Τα χρήματα ήταν και μέσα σε φακέλους, όπου ανιχνεύθηκε το DNA του Fred Daibes. O τελευταίος, επιχειρηματίας της κτηματαγοράς, κατηγορείται ότι δωροδόκησε τον Μενέντεζ ώστε να ευνοηθούν αναπτυξιακά σχέδια του στο Νιου Τζέρσι. Άλλα δύο πρόσωπα αντιμετωπίζουν παρόμοιες κατηγορίες, ότι δωροδόκησαν τον γερουσιαστή, ακόμη και για εύνοια σε επιχειρήσεις εισαγωγής τροφίμων από την Αίγυπτο, ενώ είχαν προβλήματα με την αμερικανική δικαιοσύνη για απάτες.
Ο κουβανικής καταγωγής Ρόμπερτ Μενέντεζ, που γεννήθηκε πριν από 69 χρόνια στη Νέα Υόρκη, είναι βετεράνος της πολιτικής. Εκλεγμένος με τους Δημοκρατικούς εκπροσωπώντας το Νιου Τζέρσι στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 1993 έως το 2006 και στη συνέχεια στη Γερουσία, είναι μία από τις φωνές με τη μεγαλύτερη επιρροή στα διπλωματικά θέματα στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Είχε τεθεί υπό εξέταση για διαφθορά το 2015 όμως η δίκη του ακυρώθηκε το 2017 ελλείψει ομόφωνης ετυμηγορίας των ενόρκων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης -επί προεδρίας του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ- είχε ζητήσει από δικαστή να παύσει κάθε δίωξη για διαφθορά σε βάρος του. Τότε είχε κατηγορηθεί πως χρησιμοποίησε το αξίωμά του προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα ενός πλούσιου φίλου του οφθαλμιάτρου και επιχειρηματία, του Σάλομον Μέλγκεν, με αντάλλαγμα δώρα και προεκλογικές χορηγίες.
Ο Μενέντεζ κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να αποσυρθεί από την προεδρία της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, αλλά μπορεί να παραμείνει μέλος της. Εφόσον αυτό συμβεί (το ίδιο είχε γίνει και με την προηγούμενη ανάμιξη του με τη Δικαιοσύνη, αλλά επανήλθε μετά την ακύρωση της δίκης), θα μειωθεί δραματικά η δυνατότητα παρέμβασης του σε αυτή. Που περιλαμβάνει και τη γνωστή σκληρή στάση κατά της Άγκυρας με διαρκή υπόσχεση ότι θα “παγώσει” κάθε πώληση F-16 στην Τουρκία.
Έτσι η Ελλάδα χάνει μια ισχυρή φωνή υπέρ της, στο δαιδαλώδες της αμερικανικής πολιτικής που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υποκατασταθεί εύκολα. Ενώ όλες οι πρωτοβουλίες Μενέντεζ που ευνοούσαν τη χώρα μας, μπορεί να γίνουν τώρα “μπούμερανγκ”, καθώς δεν θα επιθυμεί άλλος σημαντικός Γερουσιαστής/βουλευτής να τις υποστηρίξει, μήπως ταυτιστεί μαζί του.
Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ