Σε συνέντευξή του στο Manifesto και στην Ν.Κουτροκόη, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο για την αμυντική καινοτομία που ψηφίσθηκε χθες στη Βουλή καθώς και για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα της χώρας.
Ο κ. Κεφαλογιάννης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “…το ερώτημα είναι, αφενός, πώς θα επιτύχουμε την αύξηση του ποσοστού της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής και τεχνολογίας στην υποστήριξη, συντήρηση και εκσυγχρονισμό υφιστάμενων και μελλοντικών οπλικών συστημάτων και αφετέρου πώς θα ενσωματωθεί αποτελεσματικά το οικοσύστημα των ιδιωτικών ελληνικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των νεοφυών, που παράγουν τεχνολογία και καινοτομία στις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.”
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην τροπολογία που αφορά το μισθολόγιο των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, υπογραμμίζοντας ότι καταργούνται οι “διπλές” κρατήσεις. Πρόκειται για τις κρατήσεις προς τα Μετοχικά Ταμεία των φοιτητών, τα οποία δεν πλήρωναν κατά τις σπουδές τους αλλά καλούνταν μέχρι σήμερα να αποπληρώσουν στα πρώτα 4 χρόνια της υπηρεσίας τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι νέοι Ανθυπολοχαγοί και Λοχίες να λαμβάνουν σημαντικά μειωμένο μισθό έως και 100 ευρώ/μήνα.
Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την αποπληρωμή αυτού του ποσού σε 35 χρόνια, επιμερίζοντας το ποσό σε βάθος χρόνου.
Ο κ. Κεφαλογιάννης κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ερντογάν ανέφερε οι δύο ηγέτες εστίασαν στα θετικά. Σημείωσε δε ότι υπάρχουν διμερή και διεθνή ζητήματα η επίλυση των οποίων απαιτεί συνεργασία και συνεννόηση, όπως η οικονομία, το μεταναστευτικό, η πολιτική προστασία αλλά και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Από την άλλη πλευρά επεσήμανε ότι καμιά πλευρά δεν έχει αυταπάτες ως προς την προοπτική επίλυσης – τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα – των σημαντικών διμερών μας διαφορών.
Σε ότι έχει να κάνει με τη στάση της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι αυτή η προκλητική – όπως την χαρακτήρισε – συμπεριφορά δεν είναι βιώσιμη στο πλαίσιο καλής γειτονίας και προφανώς δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από τη χώρα μας. Μάλιστα σημείωσε ότι αυτές οι ενέργειες, εκτός του ότι ακυρώνουν κάθε πρόοδο στις διμερείς σχέσεις με τη γείτονα χώρα, υπονομεύουν και την ευρωπαϊκή της προοπτική.