Η Δανία ανακοίνωσε πρόσφατα μια σημαντική απόφαση, καθώς η κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία για την αύξηση των αμυντικών δαπανών σε ποσοστό που ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ για τα έτη 2025 και 2026. Αυτό ακολουθεί την πρόβλεψη των μυστικών υπηρεσίων της χώρας, πως η Ρωσία εντός διετίας θα έχει αναπληρώσει τις απώλειες της και θα έχει ενισχύσει το στρατό της, ώστε να μπορεί να διεξάγει επιθετική ενέργεια κάτα χωρών του ΝΑΤΟ.
Η συμφωνία αυτή, η οποία υπεγράφη από διάφορα πολιτικά κόμματα, προβλέπει την κατανομή επιπλέον 50 δισεκατομμυρίων δανικών κορωνών (κάπου 7 δις δολάρια) για την άμυνα κατά την περίοδο 2025-2026, με στόχο την κάλυψη κρίσιμων κενών στον αμυντικό εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων. Ένα σημαντικό μέρος αυτών των κονδυλίων θα διοχετευθεί στην απόκτηση σύγχρονων συστημάτων εναέριας και ναυτικής άμυνας. Παράλληλα, προβλέπεται η αύξηση του προσωπικού στις ένοπλες δυνάμεις.
Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται ως συνέχεια προηγούμενων δεσμεύσεων της Δανίας για την ενίσχυση της αμυντικής της στρατηγικής. Ήδη από το 2023, η χώρα είχε ξεκινήσει να επενδύει περισσότερο στην άμυνα, φτάνοντας το 2% του ΑΕΠ, όπως ζητείται από τις κατευθυντήριες γραμμές του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η νέα συμφωνία πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, ανεβάζοντας το ποσοστό σε πάνω από 3%, κάτι που την τοποθετεί ανάμεσα στις χώρες με τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της.
Η κυβέρνηση της Δανίας, με την υποστήριξη ευρύτερου πολιτικού φάσματος, υπογραμμίζει τη σημασία της ταχείας δράσης για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. Η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η χώρα πρέπει να «αγοράσει, να αγοράσει, να αγοράσει», δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για άμεση προμήθεια εξοπλισμού υψηλής ποιότητας. Σύμφωνα με την ίδια, η ταχύτητα στην απόκτηση αυτών των μέσων είναι κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να προσαρμόσει τις οικονομικές της προτεραιότητες βραχυπρόθεσμα.
Παράλληλα, η συμφωνία όλων των κομμάτων, περιλαμβάνει πρόνοιες για τη στήριξη της Ουκρανίας. Ήδη η Κοπεγχάγη είναι ο μεγαλύτερος δωρητής του Κιέβου, ως ποσοστό του ΑΕΠ που έχει δοθεί για αμυντική βοήθεια.
Η απόφαση αυτή δεν είναι χωρίς προβλήματα για τη χώρα. Η αύξηση των δαπανών αναμένεται να επηρεάσει τη δημοσιονομική ισορροπία της Δανίας, οδηγώντας ενδεχομένως σε έλλειμμα 0,8% του ΑΕΠ το 2026, σε αντίθεση με τα πλεονάσματα των τελευταίων ετών. Ωστόσο, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η επένδυση στην ασφάλεια είναι προτεραιότητα που υπερβαίνει τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές πιέσεις, καθώς η σταθερότητα και η προστασία της χώρας αποτελούν θεμέλιο για τη μακροπρόθεσμη ευημερία.