Τρία μέλη μιας αραβικής ιρανικής αντιπολιτευόμενης οργάνωσης κρίθηκαν ένοχα από δικαστήριο στη Δανία για κατασκοπία, χρηματοδότηση και υποστήριξη τρομοκρατικής δραστηριότητας στο Ιράν, σε συνεργασία με σαουδαραβικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Τα τρία μέλη του Αραβικού Κινήματος Αγώνα για την Απελευθέρωση του Αχβάζ (ASMLA) είχαν συλληφθεί πριν από δύο χρόνια και βρίσκονται έκτοτε υπό κράτηση.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως 12 ετών για πολυάριθμα αδικήματα, ανάμεσα στα οποία και η παροχή πληροφοριών για δανικές και ξένες οργανώσεις καθώς και για πρόσωπα σε μια σαουδαραβική υπηρεσία πληροφοριών.
Το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις ποινές των τριών τον Μάρτιο.
Οι τρεις κατηγορούμενοι, οι οποίοι είναι ηλικίας από 40 έως 51 ετών και ένας έχει τη δανική υπηκοότητα, κρίθηκαν επίσης ένοχοι για «προώθηση της τρομοκρατίας» μέσω της υποστήριξης των δραστηριοτήτων του ένοπλου κλάδου του ASMLA. Αντιμετωπίζουν επίσης το ενδεχόμενο να απελαθούν καθώς και να αφαιρεθεί η υπηκοότητα από τον δανό υπήκοο.
Το ASMLA επιδιώκει τη δημιουργία ενός χωριστού κράτους για τους Άραβες στο Χουζεστάν, την πετρελαιοπαραγωγό νοτιοδυτική επαρχία του Ιράν. Οι Άραβες είναι μειονότητα στο Ιράν και μερικοί θεωρούν πως βρίσκονται υπό περσική κατοχή και θέλουν ανεξαρτησία και αυτονομία.
Οι τρεις καταδικάστηκαν επίσης ότι υποστήριξαν επιθέσεις εναντίον του Ιράν, καθώς και τη μαχητική οργάνωση Τζαΐς αλ-Αντλ, η οποία επιχειρεί στο Ιράν και οι ΗΠΑ την θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση. Κρίθηκαν επίσης ένοχοι για «χρηματοδότηση και απόπειρα χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» επειδή έλαβαν 15 εκατ. κορώνες (2 εκατ. ευρώ) από μια σαουδαραβική υπηρεσία πληροφοριών, καθώς και επειδή προσπάθησαν να λάβουν άλλα 15 εκατομμύρια κορώνες από την ίδια πηγή.
Σε μια σχετική υπόθεση, ένας ιρανικής καταγωγής Νορβηγός καταδικάστηκε πέρυσι τον Μάιο σε κάθειρξη επτά ετών για κατασκοπεία για λογαριασμό μιας ιρανικής υπηρεσίας πληροφοριών και επειδή σχεδίαζε να δολοφονήσει ένα από τα μέλη του ASMLA.
Οι δύο υποθέσεις έφεραν στο φως μια μάχη μεταξύ μεταξύ αντίπαλων υπηρεσιών πληροφοριών, η οποία διεξάγεται στο έδαφος της Δανίας ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν.