Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρουσίασε μέσω ανάρτησης στο Facebook τον νέο 12ετή Μεσοπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) για την περίοδο 2025-2036, το φιλόδοξο σχέδιο που αποσκοπεί στη θωράκιση της Ελλάδας έναντι κάθε είδους απειλής. Με το σύνθημα «#elladadynati», ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης να ενισχύσει την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας, υπηρετώντας ένα νέο δόγμα αποτροπής που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες γεωπολιτικές προκλήσεις.
Οικονομικά στοιχεία
Σύμφωνα με τις διαφάνειες που συνόδευσαν την ανάρτηση, το πρόγραμμα προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους 25,8 δισ. ευρώ για την επόμενη 12ετία, με 68 προγράμματα, ενώ 0,6 δισ. ευρώ προορίζονται για έρευνα και καινοτομία (ΕΑΚΑΚ και ΣΤ’ Κλάδος Μετεξέλιξης, Καινοτομίας και Αμυντικής Τεχνολογίας). Επιπλέον, το 25% των δαπανών θα κατευθυνθεί στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ενισχύοντας την εθνική παραγωγή και την τεχνολογική ανεξαρτησία.
Κύριοι πυλώνες
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά από προγράμματα που καλύπτουν όλους τους τομείς της άμυνας, από την αεροπορία και το ναυτικό μέχρι τις χερσαίες δυνάμεις και την κυβερνοάμυνα. Συγκεκριμένα:
- Ασπίδα του Αχιλλέα: Ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας σε πέντε επίπεδα, με έμφαση στην αεράμυνα, την αντιπυραυλική, την αντι-αεροπορική, την αντι-drone και την αντιυποβρυχιακή προστασία.
- Αγορά 20 F-35 με Option για άλλα 20: Η απόκτηση των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35 ενισχύει την Πολεμική Αεροπορία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης της παραγγελίας.
- Προμήθειες-Αναβαθμίσεις Φρεγατών και Πλοίων: Εκσυγχρονισμός του στόλου με φρεγάτες και πλοία περιπολίας, καθώς και αναβάθμιση των υφιστάμενων υποβρυχίων και πυραυλακάτων.
- Αγορά 35 Ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk: Ενίσχυση των αεροπορικών δυνατοτήτων του Στρατού Ξηράς με την απόκτηση σύγχρονων ελικοπτέρων.
- Μετατροπή των F-16 Block 50 σε F-16 Viper: Αναβάθμιση του υφιστάμενου στόλου μαχητικών αεροσκαφών για την αύξηση της επιχειρησιακής τους ικανότητας.
- Συστήματα Ηλεκτρονικού Πολέμου και Κυβερνοπολέμου: Ενίσχυση των δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου, δορυφορικά συστήματα, συστήματα διοίκησης και πληροφοριών, αλλά και μη επανδρωμένα οχήματα κάθε τύπου (UAV, UGV, USV).
- Απόκτηση Όπλων και Πυραύλων στρατηγικής κρούσης: Εξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων με σύγχρονα όπλα, τόσο για την άμυνα όσο και για την αποτροπή.
- Εξοπλισμός και Εκπαίδευση Σύγχρονου Μαχητή: Ενίσχυση των χερσαίων δυνάμεων με σύγχρονο εξοπλισμό και εκπαίδευση.
- Προγράμματα Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS) και Συντήρησης Οπλικών Συστημάτων: Διασφάλιση της μακροχρόνιας λειτουργικότητας του εξοπλισμού.
- Ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι η έμφαση στην εγχώρια παραγωγή. Η Ελλάδα θα συμμετάχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ για τη Διαφάνεια θα ενισχυθεί η Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων (ΥΕΥ). Θα υπάρξει επίσης ενίσχυση της καινοτομίας, μεσω του ΕΛΚΑΚ. Θα αυξηθεί επίσης η συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα.