Τα αποτελέσματα της παρθενικής πτήσεως του πρώτου πειραματικού, στις 25 Νοεμβρίου του 1940, εξάλειψαν τις αμφιβολίες όσων επιτελών του Υπουργείου Αεροπορίας είχαν νωρίτερα αμφισβητήσει την ιδέα δημιουργίας ενός ξύλινου αεροσκάφους για στρατιωτική χρήση. Ελάχιστες μόνο βελτιώσεις προτάθηκαν πριν τη μαζική παραγωγή που επρόκειτο να ακολουθήσει.
Η πρώτη παραλλαγή μαχητικού αποκαλύφθηκε το Μάϊο του 1941 και προτάθηκε επισήμως για το ξεκίνημα των υπηρεσιών του στη RAF λίγους μήνες αργότερα, εντός του έτους. Το φωτοαναγνωριστικό εξοπλίσθηκε με τρεις κάμερες, ενώ υπήρξε και η επιλογή της προσθήκης μίας τετάρτης. Αυτές ήταν μία F.52 των 20 ή 30 ιντσών, για χρήση σε ημερήσιες αποστολές, μία τοπογραφική K.16 των 6 ιντσών και μία, ή δύο, F.24 των 14 ιντσών. Το νυκτερινό DH.98 βγήκε από το εργοστάσιο την ίδια περίοδο και εφοδιάστηκε με ΑΙ ραντάρ. Ο συγκεκριμένος τύπος διατήρησε τα τέσσερα πυροβόλα των 20 χλστ., ενώ σε κατοπινούς αφαιρέθηκαν πλήρως τα πολυβόλα Browning. Διέθετε αλεξίσφαιρα τζάμια για την προστασία του πληρώματος, ενώ οι μπάρες των πτερύγων ενισχύθηκαν για βελτίωση των μαχητικών του ικανοτήτων.
Το πρόβλημα των «Μosquitoes» ήταν η μικρή αρχικώς παραγωγή τους και, κατ’επέκταση, ο μερικός εφοδιασμός μαχίμων μονάδων, άλλως θα μπορούσαν να είχαν αυξηθεί οι επιτυχίες τους. Η πρώτη καταγεγραμμένη αποστολή έλαβε χώρα το Σεπτέμβριο του 1941, όταν ένα φωτοαναγνωριστικό εστάλη στα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας. Τα πρώτα μαχητικά ετέθησαν σε υπηρεσία τον Ιανουάριο του 1942 προς αντικατάσταση των Bristol Beaufighters. Εξαιρετικοί στα καθήκοντά τους αποδείχθηκαν αργότερα και οι νυκτερινοί τύποι, όπου κατά τους πρώτους κιόλας μήνες του 1943 κατέρριψαν 17 εχθρικά αεροπλάνα.
Η αποτελεσματικότητά τους επεκτάθηκε και στους υπολοίπους τύπους, αφού το DH.98 ήταν εξίσου δραστικό σε όλων των ειδών ημερησίων αποστολών και κάθε είδους στόχων, εναερίων ή χαμηλών. Tα αναγνωριστικά υπερτερούσαν σε ταχύτητα των περισσοτέρων γερμανικών αναχαιτιστικών και, λόγω των ικανοτήτων τους, συμμετείχαν και σε αιφνιδιαστικές αποστολές για κατόπτευση στρατηγικών θέσεων. Mε ταυτόχρονη χρήση των πολυβόλων και πυροβόλων τους, τα μαχητικά μπορούσαν να βάλλουν εναντίον αποθηκών, εμπορικών τραίνων, μονάδων πεζικού και αεροδρομίων. Οι βομβαρδιστικοί τύποι επιχειρούσαν βαθιά μέσα στις ζώνες του εχθρού, ακόμη και από πολύ χαμηλά ύψη. Τα ρουκετοβόλα είχαν δυνατότητα πλήξεως πλοίων ή και υποβρυχίων των Δυνάμεων του Άξονος. Τα ίδια καθήκοντα επιτελούσαν και όσα έφεραν το πανίσχυρο μονό πυροβόλο των 57 χλστ., αντί των τεσσάρων μικροτέρου διαμετρήματος. Στους ποικίλους ρόλους του αεροσκάφους να προσθέσουμε και τη συνοδεία βαρέων βρετανικών βομβαρδιστικών σε νυκτερινές αποστολές.
Η συνέχεια στο: military-history.gr/de-havilland-dh-98-b/