Με το ερευνητικό πρόγραμμα OFFSET (OFFensive Swarm-Enabled Tactics), το οποίο έχει ξεκινήσει από το 2017, έρχεται η DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency, υπηρεσία αμυντικών ερευνών των Η.Π.Α.) να απαντήσει στο ερώτημα για το πως οραματίζεται τις μελλοντικές δυνατότητες των drone στο ενοποιημένο πεδίο μάχης.
Μια λοιπόν από αυτές τις δυνατότητες θα είναι η χρήση των drone σε σμήνη-swarms, από μικρές και ευέλικτες μονάδες πεζικού, στο δύσκολο πολύπλοκο και απαιτητικό αστικό περιβάλλον,όπως αυτό έχει αποδειχθεί ότι είναι στις πολεμικές αναμετρήσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, ειδικά από τον Πόλεμο του Κόλπου και έπειτα.
Ιπτάμενα (UAV) όσο και επίγεια (UGV) drone θα κληθούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που θα αντιμετωπίζει ο μελλοντικός διοικητής και στόχος αυτού του προγράμματος είναι να αναπτυχθούν οι τεχνολογίες που θα επιτρέπουν την αυτόνομη αλληλεπίδραση μεταξύ τους όσο και με τον φίλιο ανθρώπινο παράγοντα, είτε είναι επί του πεδίου είτε είναι μια ομάδα ελέγχου αρκετά χιλιόμετρα μακριά.
Ο άμεσος στόχος είναι να μπορούν μέχρι και διακόσια πενήντα drones να εκτελέσουν τέτοια πολύπλοκα σενάρια. Ενώ το πρόγραμμα έχει ως στόχο να αναπτύξει ως ολοκληρωμένο σύστημα ένα τελικό προϊόν που θα περιλαμβάνει πέραν των μέσων, τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης AI και κοινής συναντίληψης, τεχνολογίες αισθητήρων και διαμοιρασμού πληροφοριών, σύντηξης και φιλτραρίσματος δεδομένων αλλά και διοικητικής μέριμνας, επιμελητείας, υποστήριξης και συντήρησης κατά την ανάπτυξη επί του πεδίου. Σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο της υπηρεσίας ο στόχος είναι στην προσεχή πενταετία το σμήνος να μπορεί να αποτελείται από τουλάχιστον χίλια drones, μιας και οι δοκιμές που έχουν ήδη γίνει αρκετές φορές με συμμετοχή τουλάχιστον εκατό drones ταυτόχρονα με εξαιρετικά αποτελέσματα, καταδεικνύουν τη δυναμική του προγράμματος.
Παράλληλα με το OFFSET η DARPA τρέχει και μια σειρά άλλων προγραμμάτων αλληλοσυνδεόμενα μεταξύ τους όπως το SESU (System-of-Systems Enhanced Small Unit) και το SECTR (Searcher Cost Transformation) τα οποία έχουν προσφέρει κρίσιμη τεχνολογία που απαιτούνταν για την έναρξη των δοκιμών.
Επομένως είτε πρόκειται για μια πλήρη πολεμική επιχείρηση, είτε για αστικό ανταρτοπόλεμο, είτε για ειρηνευτική αποστολή, η χρήση τέτοιων συστημάτων σε ρόλο προπομπού ή και κύριας δύναμης, θα επιτρέψει την ελαχιστοποίηση φίλιων και παράπλευρων απωλειών, ακρίβεια και ταχύτητα στην εκτέλεση της αποστολής και συνολική επιτήρηση του στόχου ενδιαφέροντος.
Bayraktar τώρα και σε ρόλο χαρτογράφησης με διακριτική ικανότητα 7 εκατοστών, στόχος ποιός;
Συνεπώς συντελείται μια σημαντική μετεξέλιξη του ρόλου των drone στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Ξεκινώντας ως απλά τηλεκατευθυνόμενα οχήματα επιτήρησης, ανέλαβαν ρόλο κρούσης, επεκτάθηκε η χρήση τους σε όλα τα κλιμάκια διοίκησης λόγω μείωσης κόστους και διαστάσεων και πλέον εκτελούν και αποστολές αυτοκτονίας με τη μορφή των loitering munitions.
ThinkOutOfTheBox: Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο με loitering munitions;
Το επόμενο επιχειρησιακό βήμα που πλέον είναι αρκετά κοντά φαντάζει εντυπωσιακό.