Την ανάγκη για ριζικό εκσυγχρονισμό του υλικού που χρησιμοποιούν οι Τσεχικές Ένοπλες Δυνάμεις, τόνισε σε ομιλία του στην Πράγα, την Τρίτη που πέρασε, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου υποστράτηγος Karel Řehka. Μιλώντας ενώπιον του Γενικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ανακοίνωσε τα στρατηγικά και εξοπλιστικά σχέδια για το 2023. Χαρακτηριστικό των δηλώσεών του ήταν πως η Τσεχία “αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις” λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
Στα 3 δις Ευρώ ο Αμυντικός Προϋπολογισμός της Τσεχίας, είναι όμως αρκετός;
“Ο μεγαλύτερος επανεξοπλισμός στην ιστορία της χώρας δεν είναι ευχολόγιο αλλά απόλυτη αναγκαιότητα. Οι ενέργειες της Ρωσίας δημιούργησαν πολλές επείγουσες ανάγκες που ο στρατός οφείλει να καλύψει καθώς δεν είναι πλέον δυνατόν να τις αναβάλει”, δήλωσε προτού ανακοινώσει ένα σχέδιο πέντε σημείων για την κάλυψη μακροπρόθεσμων προτεραιοτήτων.
Το σχέδιο περιλαμβάνει:
– Μια αμυντική έκθεση, η οποία ήδη καταρτίζεται,
– Το όραμα του τσεχικού στρατού για το μελλοντικό τρόπο μάχεσθαι,
– Προγράμματα εκσυγχρονισμών πολεμικών συστημάτων, που θα επιταχυνθούν (κυρίως συστήματα διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνιών, οργάνωσης πυρός και προβολής δύναμης),
– Αλλαγές στην σύνθεση του προσωπικού καθώς η υπάρχουσα δομή κρίνεται “μη βιώσιμη” και
– Αντιμετώπιση διαφόρων ζητημάτων σχετικών με τις μελλοντικές προτεραιότητες ασφαλείας.
Αναστολή του διαγωνισμού ΤΟΜΑ της Τσεχίας, αυστηρή απαίτηση για συμμετοχή της τοπικής βιομηχανίας
“Από τη στιγμή που παίρνουμε ήδη σήμερα αποφάσεις για την απόκτηση οπλικών συστημάτων για τα επόμενα 40 χρόνια, είναι απολύτως απαραίτητο να έχουμε αποφασίσει και πώς θα πολεμήσουμε”, είπε ο Řehka. “Για τον λόγο αυτόν συγκροτήσαμε το Συμβούλιο Μελλοντικού Πολέμου με έναν αριθμό προγραμμάτων εργασίας. Εργαζόμαστε εντατικά σε αυτά και αναμένω τα τελικά πορίσματα μέχρι τα μέσα του επομένου έτους”.
Σχετικά με τα νέα εξοπλιστικά, ο υποστράτηγος είπε πως η χώρα βρίσκεται συχνά στο σημείο να “τρέχει πίσω από τις εξελίξεις” προκειμένου να προμηθευτεί εξοπλισμό που ήταν αναγκαίος πολύ νωρίτερα, όπως άρματα μάχης, ελικόπτερα, οχήματα διοικητικής μέριμνας και πυροβολικό.
Συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιούλιο, η Πράγα ανακοίνωσε πως εκκίνησε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) CV-90 και μαχητικών 5ης Γενιάς F-35 με τις κυβερνήσεις της Σουηδίας και των ΗΠΑ αντίστοιχα. Τα CV-90 έρχονται σε συνέχεια μιας εξοπλιστικής προσπάθειας για την προμήθεια 200 νέων ΤΟΜΑ, που όμως δεν ολοκληρώθηκε. ΑΚόμη η χώρα αναμένεται να παραγγείλει μέχρι και 24 F-35 σε αντικατάσταση των μαχητικών Saab JAS 39 Gripen.
Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Τσεχίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 25% για το επόμενο έτος, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει να σταθεροποιηθεί στο 2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την υπουργό Αμύνης, Jana Černochová.