Υπογράφηκαν στο κυπριακό υπουργείο Άμυνας, οι συμφωνίες συγχρηματοδότησης των έργων «ΘΗΣΕΑΣ» και «DroneEye» της Δράσης «ΑΘΗΝΑ». Εκ μέρους του υπουργείου τις συμφωνίες υπέγραψε ο γενικός διευθυντής κ. Ανδρέας Π. Λουκά και εκ μέρους των δύο ανάδοχων δορέων, για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο πρύτανης κ. Τάσος Χριστοφίδης και για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου ο πρύτανης κ. Πέτρος Πασιαρδής.
Στόχος της Δράσης «ΑΘΗΝΑ» είναι μέσα από επιστημονική και τεχνολογική αριστεία, να βελτιωθούν οι υφιστάμενες και να αναπτυχθούν νέες αμυντικές δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς. Επιπλέον, αποσκοπεί στην ανάπτυξη του κυπριακού τομέα Αμυντικής Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας, ώστε να καταστεί ικανός να συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα, αντλώντας με αυτό τον τρόπο ανταγωνιστικές Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.
Τα έργα «ΘΗΣΕΑΣ» και «DroneEye» έχουν επιλεγεί μέσα από ανταγωνιστική διαδικασία που διενήργησε το ΥΠΑΜ, στο πλαίσιο της οποίας αξιολογήθηκαν συνολικά 9 προτάσεις. Το έργο «ΘΗΣΕΑΣ» αφορά στην ανάπτυξη και επίδειξη ηλεκτρονικού συστήματος επίγνωσης κατάστασης και υποστήριξης λήψης αποφάσεων, ενώ το έργο «DroneEye» στη συλλογή πληροφοριών, εντοπισμό αεροχημάτων (drones), καθώς και την εξουδετέρωσή τους με ηλεκτρονικά μέσα.
Ανάδοχος Φορέας του έργου «ΘΗΣΕΑΣ» είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, μέσω του Ερευνητικού Κέντρου Αριστείας «Κοίος», και συνεργαζόμενοι φορείς το Κέντρο Αριστείας CYENS και οι εταιρείες SignalGenerix LTD και Eight Bells LTD ενώ του έργου «DroneEye», Aνάδοχος Φορέας είναι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και συνεργαζόμενοι φορείς το Πανεπιστήμιο Frederick και η εταιρεία Encorp LTD.
Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Άμυνας και τους συμμετέχοντες φορείς σε ποσοστό 85% και 15% αντίστοιχα, με τη χρηματοδότηση εκ μέρους του ΥΠΑΜ να ανέρχεται στις €450,000 ανά έργο.
Επιπλέον, ενεργώντας στο πλαίσιο της ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής για την ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας, το ΥΠΑΜ:
α. Υποστήριξε τη συμμετοχή Κυπριακών εταιρειών και ερευνητικών ιδρυμάτων σε 5 προτάσεις έργων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στην Άμυνα (EDIDP) για το 2019, με το ποσό των 235.000 ευρώ περίπου. Οι προτάσεις πέτυχαν την έγκριση χρηματοδότησής τους και για τη συμμετοχή τους οι συμμετέχοντες θα λάβουν χρηματοδότηση περί τα 3,5 εκατ. ευρώ περίπου, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
β. Υποστήριξε την υποβολή 14 προτάσεων για έργα με συμμετοχή κυπριακών εταιρειών, για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στην Άμυνα (EDIDP) 2020 και σε περίπτωση που εγκριθούν για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλες οι προτάσεις, θα καταβάλει το ποσό των 756.000 ευρώ περίπου. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αναμένεται να κοινοποιηθούν περί τις αρχές Ιουλίου 2021.
γ. Θα επιδοτήσει, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας (ΙδΕΚ), προτάσεις Ερευνητικών προγραμμάτων, τεχνολογιών διττής χρήσης (dual use) καθώς και τη δημιουργία ή και αναβάθμιση εργαστηρίων Ερευνητικών Κέντρων και Επιχειρήσεων, με το ποσό των €3 εκατ. ευρώ, μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.