36.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΚύπριος Υπουργός Εσωτερικών: Η πορεία του Κυπριακού ζητήματος βρίσκεται σε μια σημαντική...

Κύπριος Υπουργός Εσωτερικών: Η πορεία του Κυπριακού ζητήματος βρίσκεται σε μια σημαντική στιγμή

- Advertisement -

«Βρισκόμαστε σε μια σημαντική στιγμή στην πορεία του Κυπριακού», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, εκφωνώντας σήμερα τον επιμνημόσυνο λόγο στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο που τελέστηκε στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Γ’ Σώματος Στρατού, υπέρ των πεσόντων κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής τον Ιούλιο του 1974.

Όπως επισήμανε ο κ. Ιωάννου, οι πυρετώδεις διεργασίες και διαβουλεύσεις της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών «είναι σε εξέλιξη και αναμένουμε τα αποτελέσματα», ενώ συμπλήρωσε ότι η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας «είναι σταθερή και ξεκάθαρη, παρά τις προκλητικές και άνευ αντικειμένου αξιώσεις της Τουρκίας για λύση δύο κρατών. Για την ελληνοκυπριακή πλευρά, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα δεν υπάρχει άλλη αποδεκτή μορφή λύσης πέραν της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Άλλωστε, όπως υπογράμμισε «η προκλητική στάση και ρητορική και το κλίμα που μεθοδικά καλλιεργεί η τουρκική πλευρά δεν θα κάμψουν τη δική μας θέληση για επάνοδο στις συνομιλίες. Αναμένουμε από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά να εγκαταλείψουν τις υπέρμετρες και εκτός του πλαισίου απαιτήσεις τους και να προσέλθουν στον διάλογο με εποικοδομητικό πνεύμα, ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την επανένωση του τόπου και του λαού».

Εξήγησε ότι η κυπριακή δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη και συνεχίζει τον αγώνα, με πυξίδα της την επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα του Κυπριακού Ελληνισμού και το ευοίωνο μέλλον των νέων γενεών, σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και σταθερότητας.

Συμπληρώνοντας ότι οι διπλωματικές ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς για πρόοδο στο κυπριακό πρόβλημα προσκρούουν στην «προκλητική», όπως χαρακτήρισε, στάση της τουρκικής πλευράς, ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προβαίνει σε στοχευμένες και συγκεκριμένες κινήσεις που θα οδηγήσουν τις δύο πλευρές στον διάλογο, με μοναδική επιδίωξη την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης στο κυπριακό ζήτημα, στο πλαίσιο που καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ Ένωσης και το διεθνές δίκαιο.

Πενήντα χρόνια μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή τον Ιούλιο του 1974, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι «ενώ οι τραγικές συνέπειες εξακολουθούν να υφίστανται», ωστόσο όπως πρόσθεσε «κανένας δεν ξεχνά και κανένας δεν ξεχνιέται».

Υπογράμμισε ότι «η διατήρηση της ιστορικής συλλογικής μνήμης και η διαμόρφωση του μέλλοντός μας θα επιτευχθούν μόνο μέσα από την πραγματική γνώση του παρελθόντος μας και της Ιστορίας μας. Έχουμε καθήκον, με ενότητα και ομοψυχία, να αντλήσουμε διδάγματα από τις συνέπειες που επέφεραν οι όποιες εμφύλιες αντιπαραθέσεις του λαού μας. Οι προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας είναι πολλές και μεγάλες. Για αυτό απαιτείται συλλογικότητα και συναίνεση ώστε να ξεπεράσουμε όποια εμπόδια βρεθούν στον δρόμο μας».

Στον επιμνημόσυνό του λόγο, ο υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε ότι μισό αιώνα μετά το συμβάν του 1974, ο κυπριακός λαός βιώνει ακόμα τις συνέπειες της κατοχής και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου, οι πρόσφυγες παραμένουν μακριά από την πατρώα γη, η πολιτιστική κληρονομιά λεηλατείται και καταστρέφεται, οι συγγενείς των αγνοουμένων προσμένουν καρτερικά τη διακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους και οι απανταχού Κύπριοι μνημονεύουν τα αδικοχαμένα παιδιά τους.

«Ο Ιούλιος του 1974 έχει σημαδέψει την ιστορία της πολύπαθης Κύπρου μας. Ο εμφύλιος σπαραγμός που κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια, οδήγησε στον διχασμό και επέτρεψε στην Τουρκία να εφαρμόσει τον σχεδιασμό της για την Κύπρο. Στον τουρκικό επεκτατισμό, ο κυπριακός λαός όρθωσε το ανάστημά του, υπερασπιζόμενος την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας μας. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον Κυπριακό Ελληνισμό, οι Ελλαδίτες αδελφοί μας προσέτρεξαν και αγωνίστηκαν πλάι-πλάι με τους Κύπριους, σφραγίζοντας με τη θυσία τους, τους ακατάλυτους δεσμούς μεταξύ των δύο λαών».

Καταλήγοντας είπε: «Τιμούμε σήμερα τη μνήμη όσων πρόταξαν της ζωής τους το καθήκον και με απαράμιλλο θάρρος, τόλμη και ηρωισμό, αψηφώντας την υπεροχή του αντιπάλου, δήλωσαν «παρών» στον αγώνα και έπεσαν υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην Κύπρο. Αποτίνουμε ύψιστο φόρο τιμής, αποδεχόμενοι την ιστορική μας ευθύνη για τερματισμό της παρούσας κατάστασης και τερματισμό της συνεχιζόμενης κατάστασης πραγμάτων στο νησί. Έχουμε υποχρέωση να δικαιώσουμε τη θυσία τους, υπερασπιζόμενοι τα δίκαια και τα δικαιώματα του λαού μας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον πρώτιστο στόχο μας για επανένωση της πατρίδας μας. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε την Κύπρο της ειρήνης και της προόδου που οραματιζόμαστε. Αιωνία ας είναι η μνήμη των ηρωικών νεκρών μας».

Ανεξόφλητο χρέος μας η δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό

«Πενήντα χρόνια μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή τον Ιούλιο του 1974, η καρδιά του ελληνισμού, του κυπριακού ελληνισμού, του ελλαδίτικου στοιχείου πονά πραγματικά γιατί συνεχίζεται αυτή η κατάφωρη αδικία απέναντι στο διεθνή πολιτισμό και απέναντι στο διεθνές δίκαιο, η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή», τόνισε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Κώστας Γκιουλέκας.

«Σήμερα ήρθαμε για την επιμνημόσυνη δέηση, για όλα αυτά τα παλικάρια που έπεσαν για την εθνική τιμή και για την εθνική αξιοπρέπεια και έγινε ανεξόφλητο εθνικό χρέος για όλους του Έλληνες να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό ζήτημα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Με το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης, στην οποία έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι της πολιτικής και της πολιτειακής ηγεσίας, οι συμμετέχοντες σε αυτήν μετέβησαν στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού και κατέθεσαν στεφάνια.

Ακολουθήστε μας, στο Facebook, στο Twitter και στο YouTube!

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ολλανδός διοικήτης της επιχείρησης Aspides: Ύμνοι για τη δράση της ΨΑΡΑ στην κατάρριψη drones

Το έγκυρο site για θέματα ναυτικού και άμυνας, Μarineschepen.nl έχει δηλώσεις του Ολλανδού Αρχιπλοιάρχου George Pastoor, ο οποίος έχει αυτή την περίοδο την διοίκηση...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΨΕΙΣ: Ο εκσυγχρονισμός φρεγατών «S» του ΠΝ – του Υποστρατήγου ε.α....

149
Του Κωνσταντίνου Φράγκου, Υποστρατήγου ε.α. - αναλυτή αμυντικών θεμάτων-συγγραφέα - DEA Σορβόννης στην Πολιτική ΆμυναςΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Π&Δ Τεύχος 385, του Ιουνίου...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Ιουλίου 998: Μάχη της Απάμειας, ένας ιππέας...

0
Στον ατέρμονο αγώνα για την υπεράσπιση του Ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους, ο αραβικός κίνδυνος έχει καταλυτική θέση. Η εμφάνιση της νέας θρησκείας του Ισλάμ και...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Κοζάνη: Επίσκεψη Κεφαλογιάννη στην έδρα της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού

Την έδρα της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού «Ανδριανούπολη» στην Κοζάνη, επισκέφθηκε σήμερα ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης.Όπως ανακοινώθηκε, τον υποδέχθηκε ο διοικητής του...

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας για Κύπρο: «Μπορεί να έρθω ξαφνικά μία νύχτα»

Σε ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για την 50ή επέτειο από την εισβολή στην Κύπρο αναφέρεται: «Μην με καλείς τόσο από καρδίας, μπορεί να...

Δένδιας: Με την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030» προχωρούμε στη θωράκιση της πατρίδας απέναντι σε κάθε μορφής απειλή

"Η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στις γειτονικές μας χώρες, επιτάσσει η Ελλάδα να είναι έτοιμη μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μέχρι το 2030,...