Οι τέσσερις μεγαλύτεροι ανταγωνιστές των ΗΠΑ επενδύουν σε συστήματα καταστροφής δορυφόρων.
Σύμφωνα με την ετήσια έκδοση “Global Counterspace Capabilities”, που εκδίδεται από το Secure World Foundation, η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα ερευνούν διάφορους τρόπους να εξουδετερώσουν αμερικανικούς δορυφόρους. Επιπλέον, άλλες τρεις χώρες – η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Ινδία – αποφάσισαν πέρυσι να φτιάξουν στρατιωτικούς οργανισμούς και να χρηματοδοτήσουν σχετικά προγράμματα.
Οι συντάκτες της έκθεσης δεν θεωρούν ότι υπάρχει «κούρσα εξοπλισμών» στον τομέα, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τα πυρηνικά όπλα. Πιστεύουν όμως ότι οι επενδύσεις για την προστασία ή την καταστροφή δορυφόρων είναι αναπόφευκτες, αφού το Διάστημα χρησιμοποιείται ολοένα και πιο πολύ για στρατιωτικούς σκοπούς.
Όπως σημειώνει το «C4ISR», τις περισσότερες ικανότητες διατηρούν οι τρεις μεγάλοι: Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ. Το Πεκίνο έχει επιδείξει την καταστροφή δορυφόρου πριν από 23 χρόνια και εμφανίζεται να εργάζεται σε έως τρεις διαφορετικούς τομείς. Η Ρωσία είναι περισσότερο δραστήρια. Οι δικές της έρευνες περιλαμβάνουν ειδικά σχεδιασμένους βαλλιστικούς πυραύλους, την αναβίωση του προγράμματος μεγάλου συστήματος laser σε αεροσκάφος Il-76MD-90A, ακόμα και έναν πυρηνικό αντιδραστήρα που δίνει ενέργεια σε παρεμβολέα στο Διάστημα!
Οι ΗΠΑ είναι αναγκασμένες να επενδύουν στην προστασία των δορυφόρων τους, επειδή τους χρειάζονται περισσότερο από κάθε άλλη χώρα. Παρόλα αυτά, η Ουάσινγκτον είναι βέβαιο πως επενδύει επίσης σε ικανότητες καταστροφής δορυφόρων.
Για παράδειγμα, δεν μπορεί να αποκλειστεί η αξιοποίηση του μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου X-37B για τέτοιες δοκιμές. Το X-37B έχει περάσει 2.865 ημέρες σε τροχιά σε 5 αποστολές, με την τελευταία αποστολή να διαρκεί 780 ημέρες. Η Αμερικανική Αεροπορία δεν αποκαλύπτει πολλά στοιχεία των αποστολών X-37B, κάτι που κάνει τη Μόσχα και το Πεκίνο να κατηγορούν τις ΗΠΑ για κακόβουλες προθέσεις στο Διάστημα.