Ο κινεζικός στρατός έχει δώσει το “παρών” σε προηγούμενες κρίσεις από φυσικές καταστροφές στη χώρα. Η αναιμική παρουσία του στη μάχη για τον περιορισμό του ιού είναι το λιγότερο παράξενη.
Καθώς η διάδοση του κορωναϊού εξελίχθηκε από μια τοπική λοίμωξη το 2019 σε εθνικών διαστάσεων επιδημία, η κινεζική κυβέρνηση έλαβε δραστικά μέτρα που απομόνωσαν ουσιαστικά 50 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή της πόλης Wuhan. Παρά την μεγάλη κινητοποίηση των κυβερνητικών αρχών για την αντιμετώπιση της ιατρικής κρίσης, η συμβολή του κινεζικού στρατού υπήρξε μάλλον μικρή και άτολμη, κάτι που πρόσεξαν παρατηρητές στην Κίνα και στον υπόλοιπο κόσμο.
Η εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων μιας χώρας στην αντιμετώπιση μιας τοπικής κρίσης θεωρείται δεδομένη. Πώς άλλωστε να μην είναι αφού πρόκειται για έναν κυβερνητικό οργανισμό, με εκπαιδευμένο και πειθαρχημένο προσωπικό, μέσα, πρόσβαση σε αποθήκες ιατρικού υλικού, φαρμάκων, μέσων προστασίας, περίθαλψης, μέσων παροχής στέγης και τροφής και έχοντας δυνάμεις και νομιμοποίηση για παροχή υπηρεσιών ασφάλειας και αποκατάστασης της τάξης; Η Κίνα δεν αποτελούσε εξαίρεση, αφού ο στρατός της ενεπλάκη σε πολλές περιπτώσεις φυσικών καταστροφών σε επιχειρήσεις αποκατάστασης των υποδομών και ανακούφισης του πληθυσμού.
Η Κίνα αντιμέτωπη με διεθνή απομόνωση καθώς ο ιός διαδίδεται
Όχι όμως αυτή τη φορά. Όπως σημειώθηκε από πολλούς ανεξάρτητους παρατηρητές και διαμαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η εμπλοκή των κινεζικών δυνάμεων του στρατού υπήρξε αργή και δύστοκη. Μόλις στις 24 Ιανουαρίου, ένα μήνα μετά την έκρηξη του ιού και 15 μέρες μετά την αναγνώρισή του ως απειλή σημειώθηκε η εμπλοκή τριών μονάδων υγειονομικού του στρατού, περίπου 450 ατόμων από τις πόλεις της Shanghai, του Chongqing και του Xi’an. Συγκριτικά ας αναφέρουμε πως στην έκρηξη της επιδημίας Ebola στην Αφρική το 2014, ο Αμερικανικός Στρατός ανέπτυξε αμέσως 4,000 προσωπικό και το στρατηγείο της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας που συντόνισαν τη δράση των κρατικών και εθελοντικών ομάδων, οργάνωσαν τη διανομή εφοδίων και υλικού, ανέλαβαν μετακινήσεις και τη σωστή κατανομή πόρων και έστησαν 17 νοσοκομεία των 100 κλινών. Στην Κίνα, ο στρατός για πρώτη φορά έλαμψε δια της απουσίας του, ακόμα κι αν οι επίσημοι διέδιδαν ψευδείς φήμες για στήσιμο νοσοκομείων σε χρόνους ρεκόρ, κάτι που δεν συνέβη ποτέ.
Η απουσία δράσης του Λαϊκού Στρατού γίνεται πιο αινιγματική αν υπολογίσουμε πως η πρωτεύουσα Wuhan είναι έδρα της Διακλαδικής Βάσης Υποστήριξης, του εγκεφάλου των μονάδων Διοικητικής Μέριμνας του Κινεζικού Στρατού. Με βάση τη Λευκή Βίβλο του 2019, “η Διακλαδική Βάση Υποστήριξης παρέχει τις δυνάμεις υποστήριξης για εφόδια και αποθήκες, ιατρικές υπηρεσίες, μεταφοράς, δυνάμεις προστασίας, μεταφοράς καυσίμου, νερού, διεύθυνση τεχνικής υποστήριξης και κατασκευών και προμήθεια και παροχή υλικής υποστήριξης”. Πού ήταν λοιπόν όλοι αυτοί;
Άλλες υπηρεσίες υποστήριξης επίσης απουσιάζουν από την εικόνα: τα μέσα στρατηγικής μεταφοράς και ειδικότερα, τα αεροσκάφη Y-20, που με τόση περηφάνεια παρουσιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια ως εργαλεία που θα προήγαγαν την ικανότητα μεταγωγών των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων, δεν εμφανίστηκαν ποτέ. Ούτε οι πολιτικής φύσης αερομεταφορείς, με τους οποίους ο Κινεζικός Στρατός υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας σε περίπτωση ανάγκης. Τον Δεκέμβριο του 2018, ο Στρατός οργάνωσε γυμνάσια που προέβλεπαν τη μαζική χρήση πολιτικών μέσων για από αέρος και ξηράς μετακινήσεις. Γιατί ήταν κι αυτοί απόντες;
Οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας των δημοτικών κι επαρχιακών αρχών βρέθηκαν εξίσου εκτεθειμένες. Σύμφωνα με το νόμο, κάθε πόλη και επαρχία πρέπει να έχει έτοιμα σχέδια εκτάκτου ανάγκης και να εκτελεί ετήσιες ασκήσεις για την εκπαίδευση των εμπλεκομένων φορέων. Ασκήσεις σαν αυτές εκτελέστηκαν το 2019 προβλέποντας την κινητοποίηση ιατρικών ομάδων, αστυνομίας, πολιτοφυλακής, οργανώσεων εθελοντών και συχνά με τη συνεργασία του Στρατού. Μπορεί οι ασκήσεις να ήταν για την αντιμετώπιση πολέμου αλλά οι αρχές παραμένουν οι ίδιες.
Επιπλέον, μόλις τον Απρίλιο του 2019, η Επαρχιακή Επιτροπή Υγείας της Hubei εκτέλεσε εξομοίωση αντιμετώπισης ευρέως περιστατικού Μεσανατολικού Αναπνευστικού Συνδρόμου (MERS) εν αναμονή φιλοξενίας των Διεθνών Στρατιωτικών Αγώνων στη Wuhan. Υποτίθεται δηλαδή πως στο επίκεντρο της επιδημίας υπήρχαν ήδη έτοιμα σχέδια, μέσα και εκπαιδευμένο και ενημερωμένο προσωπικό. Γιατί δεν τέθηκαν σε εφαρμογή;
Κατά ειρωνεία της τύχης, εκεί που απέτυχε ο κρατικός μηχανισμός και οι στρατιωτικές υπηρεσίες, ο ιδιωτικός τομέας και πρωτοβουλία ήρθαν για να γεμίσουν το κενό. Σιγά σιγά, μεμονωμένα άτομα, γιατροί και εθελοντές κατέβαλαν προσπάθειες, οργάνωσαν κέντρα βοήθειας, συγκέντρωσαν μάσκες, φάρμακα και έκαναν εκκλήσεις μέσω διαδικτύου για να γίνουν δωρεές για την κάλυψη των αμέσων ελλείψεων.
Μεγάλες εταιρίες έκαναν το αποφασιστικό βήμα, όπως ο κολοσσός διαδικτυακού εμπορίου Alibaba, που δώρισε 1 δις Γουάν (~131 εκατομμύρια Ευρώ) στήνοντας ένα ταμείο παροχής ιατρικής βοηθείας, οργάνωσε την ροή εφοδίων από το εξωτερικό και στο εσωτερικό της Κίνας, στέλνοντας φορτία σε τακτική βάση και διένειμε εκατοντάδες γεύματα σε δύο νοσοκομεία της Wuhan εντελώς δωρεάν.
Πηγή: Defenseone.com