Η Τουρκία πρέπει να ενισχύσει τους αμυντικούς δεσμούς με ευρωπαϊκές χώρες και να επισπεύσει τα εγχώρια εξοπλιστικά προγράμματα, ώστε να μετριάσει τις επιπτώσεις της εξόδου από το πρόγραμμα F-35, αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ.
F-35 οριστικά τέλος για Τουρκία: Επίσημη ανακοίνωση Λευκού Οίκου
Αλλά πώς μπορούν να περιοριστούν οι επιχειρησιακές συνέπειες από τη μη απόκτηση των F-35; Σύμφωνα με τη «Daily Sabah», η Τουρκία θα πρέπει να κοιτάξει για εναλλακτικά σχέδια μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους της, για παράδειγμα να συνεχίσει τη συμμετοχή της στο γάλλο-ιταλικό Α/Α SAMP/T, ακόμη και να εξετάσει την περίπτωση εισόδου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μαχητικού FCAS.
Επιπλέον, η Άγκυρα οφείλει να κατευθύνει περισσότερη ενέργεια και πόρους στην ανάπτυξη και επίσπευση των εγχώριων εξοπλιστικών προγραμμάτων και να εντείνει την «εθνικοποίηση» των διαθέσιμων συστημάτων. Το πρόγραμμα εγχώριου μαχητικού TF-X αναμένεται να μπει σε υπηρεσία το 2029 ή 2030, με τη συνεργασία της BAE Systems, αλλά θα πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα στο θέμα του κινητήρα που υπάρχουν με τη Rolls-Royce. Νωρίτερα σε υπηρεσία θα εισέλθουν τα ΜΕΑ Aksungur και Akinci, αλλά και το ελαφρύ μαχητικό Hurjet-C, ώστε να απαλλάξουν την χρήση μαχητικών F-16 από τις αποστολές κατά των Κούρδων. Τέλος, ο εγχώριος εκσυγχρονισμός των F-16 Block 30 θα μπορούσε να αποφέρει 35 μαχητικά «εφάμιλλα» των F-16 Block 70, με ραντάρ AESA της ASELSAN.
Εκσυγχρονισμός των τουρκικών F-16 Block 30 σε πορεία υλοποίησης