Κάπου 5.600 αστυνομικοί και στρατιωτικοί θα σταλούν τον Οκτώβριο να ενισχύσουν τις δυνάμεις ασφαλείας στην Κάλι, στη νοτιοδυτική Κολομβία, για να εγγυηθούν την ασφάλεια της COP16, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας χθες Τρίτη, μπροστά στις «απειλές» που έκαναν διαφωνούντες αντάρτες των πρώην FARC, σε ανοικτό πόλεμο με την κυβέρνηση.
«Θα αναπτύξουμε (…) 1.600 μέλη των ενόπλων δυνάμεων και 4.000 αστυνομικούς», δήλωσε στον Τύπο η Ντανιέλα Γκόμες, υφυπουργός Άμυνας και Ασφάλειας.
Με τις ενισχύσεις αυτές, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας θα μετρά συνολικά κάπου 12.000 ένστολους όταν θα φιλοξενήσει τη σύνοδο του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα (21η Οκτωβρίου-1η Νοεμβρίου).
«Έχουμε πλήρη συναίσθηση των κινδύνων και είμαστε ενήμεροι για τις απειλές που είναι παρούσες στην εθνική επικράτεια (…) Διεξάγονται διάφορες επιχειρήσεις εδώ και κάποιους μήνες για να αποφευχθεί οι απειλές αυτές να γίνουν πραγματικότητα», είπε η κυρία Γκόμες.
Μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μαζί τους, διαφωνούντες των πρώην Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016 με την οποία η οργάνωση αυτή αφοπλίστηκε, διαλύθηκε και μετενσαρκώθηκε σε πολιτικό κόμμα, έχουν περάσει στην επίθεση στους νομούς Βάγιε δελ Κάουκα και Κάουκα, οχυρά τους.
Βομβιστικές επιθέσεις, επιθέσεις, μάχες: οι εχθροπραξίες κλιμακώνονται τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή, που δεν έχουν φθάσει ακόμη στην Κάλι, αλλά καταγράφονται σε κοινότητες που δεν απέχουν πολύ – η κοντινότερη βρίσκεται 18 χιλιόμετρα από την πόλη.
Από τους 12.000 άνδρες που θα αναπτυχθούν, 1.600 στρατιωτικοί και οι 4.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στην αστική περίμετρο της Κάλι, διευκρίνισε η υφυπουργός Γκόμες.
Στη σύνοδο θα υπάρχουν τρεις «δακτύλιοι ασφαλείας», εξήγησε. Ο πρώτος, «στο εσωτερικό της εγκατάστασης», θα αποτελεί «ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών», οι δυο μεγαλύτεροι των «τοπικών και εθνικών» αρχών.
Σε απομακρυσμένες περιοχές των νομών Κάουκα και Βάγιε δελ Κάουκα, υπό τον έλεγχο των διαφωνούντων των πρώην FARC, ο στρατός θα διεξαγάγει επιχειρήσεις σε «ζώνες επιρροής τους», δήλωσε εξάλλου η Άνα Μαρία Σανκλεμέντε, ανώτερη αξιωματούχος αρμόδια για ζητήματα ασφαλείας στη Βάγιε δελ Κάουκα.
Σκοπός είναι «πριν από την COP, να έχουμε εδραιώσει (τον έλεγχο) στις περιοχές αυτές», ώστε «να εγγυηθούμε την ασφάλεια» της παγκόσμιας συνόδου, πρόσθεσε.
Παρά τις απειλές, η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη προέδρου Γουστάβο Πέτρο επιμένει πως είναι σθεναρά δεσμευμένη στην COP16, στην οποία αναμένεται να είναι παρόντες σχεδόν 12.000 αντιπρόσωποι και επισκέπτες απ’ όλη την υφήλιο.