Η μορφή του ναυτικού πολέμου άλλαξε με τη βύθιση του ισραηλινού αντιτορπιλικού INS Eilat από πυραύλους SS-N-2 Styx. Οι πυραυλάκατοι Komar των Αιγυπτίων, από το… λιμάνι τους, εξαπέλυσαν τους πυραύλους τους, που βύθισαν το παλιό αντιτορπιλικό των Ισραηλινών. Το INS Eilat είχε τόσες ελπίδες να γλυτώσει, όσες ένα ιστιοφόρο απέναντι σε μια ατμήλατη κανονιοφόρο. Ελάχιστες.
Οι πύραυλοι επιφανείας-επιφανείας έγιναν must μέσα σε λίγα χρόνια. Τη σκυτάλη πήραν οι ισραηλινοί Gabriel, που βύθισαν ουκ ολίγα αιγυπτιακά και συριακά πλοία. Για την ακρίβεια, αν δεν έχουν χάσει κάποιο μέτρημα, οι Gabriel πρέπει να έχουν βυθίσει σε πολεμικές επιχειρήσεις τα περισσότερα εχθρικά πλοία από κάθε άλλο αντιπλοϊκό πύραυλο στην ιστορία. Αλλά δυστυχώς για τους Ισραηλινούς, την δόξα και τη φήμη, την έχουν οι γαλλικοί Exocet.
Οι βρετανικές απώλειες από Exocet (Sheffield, Atlantic Conveyor) έκαναν γνωστά τα γαλλικά όπλα, και η φήμη του Exocet πλησιάσε αυτή του άλλου γαλλικού brand-name, Mirage. Exocet εκτόξευσαν αρκετούς και οι Ιρακινοί, με σημαντικές επιτυχίες απέναντι σε άοπλα πετρελαιοφόρα, αλλά και μια αμερικανική φρεγάτα (που όμως ΔΕΝ βυθίστηκε). Το θέμα είναι πως οι πύραυλοι εναντίον πλοίων είναι το κύριο μέσο που θα διεξαχθεί μια ναυτική σύγκρουση.
Ναυμαχία της Νταμιέττα: όταν οι Ισραηλινοί νίκησαν και τους Αιγυπτίους, 8 Οκτωβρίου 1973
Φυσικά, οι πύραυλοι, είναι κατά κύριο λόγο υποηχητικοί. Μικροί σε μέγεθος, χαμηλά ιπτάμενοι, αλλά υποηχητικοί, συνεπώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με τα “κλασικά” μέσα αντιαεροπορικής άμυνας, όπως οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι και τα αντιαεροπορικά πυροβόλα. Ακόμη και τα 76άρια πυροβόλα, έχουν σενάρια εμπλοκής αντιπλοϊκών πυραύλων. Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές, είναι δύσκολο να καταρριφθεί ένας αντιπλοϊκός πύραυλος. Για να γίνει αυτό απαιτείται
Η συνέχεια στο NavalDefence.gr, εδώ