Όπως αναφέρει δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου CNN, η Σαουδική Αραβία φέρεται να αναπτύσσει τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων με κινεζική βοήθεια. Το δημοσίευμα που επικαλείται πηγές από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, σημειώνει πως η αποκάλυψη των πληροφοριών αυτών θα δυσχεράνει απίστευτα την προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποθαρρύνει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, ενώ δεν αποκλείεται να προκαλέσουν σημαντικές ανακατατάξεις και κλιμάκωση των εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή.
Η Σαουδική Αραβία έχει προμηθευτεί βαλλιστικούς πυραύλους από την Κίνα από το 1988 αλλά είναι η πρώτη φορά που επιχειρεί να τους αναπτύξει και κατασκευάσει η ίδια, με κινεζική βοήθεια. Οι ΗΠΑ εκτιμούν πως η αποκάλυψη αυτή θα προκαλέσει νέα κούρσα εξοπλισμών ιδίως του Ισραήλ και του Ιράν, χώρες που ανταγωνίζονται ευθέως τη Σαουδική Αραβία και επίσης κατασκευάζουν δικά τους βαλλιστικά όπλα.
Η αντίδραση των ΗΠΑ δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Η πληροφορία προήλθε από ηλεκτρονικές πηγές, με δορυφόρο να εντοπίζει υλικά παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων τουλάχιστον σε μία τοποθεσία. Μια όμως απευθείας αναμέτρηση με την Κίνα για το ζήτημα παραμένει προβληματική καθώς η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να εμπλέξει δημιουργικά το Πεκίνο σε μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας, η κλιματική αλλαγή και το διεθνές εμπόριο, ζητήματα εξαιρετικά ευαίσθητα όπου απαιτούνται ειδικοί και προσεκτικοί χειρισμοί.
Η Κίνα από την άλλη χαρακτηριζει και θεωρεί τη Σαουδική Αραβία “στρατηγικό εταίρο” με τον οποίο “διατηεί στενές σχέσεις σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου και του στρατιωτικού”. Επίσης η Κίνα αρνείται πως οι σχέσεις της με τη χώρα του Κόλπου παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο ή τους κανόνες διακίνησης οπλικών συστημάτων.
Η Σαουδική Αραβία θα ξεκινήσει να παραλαμβάνει ουκρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους το 2022
Πληροφορίες για τις προθέσεις των Σαουδαράβων υπήρχαν από χρόνια και όπως αποκαλύπτεται οι πρώτες ενδείξεις εμφανίστηκαν επί κυβέρνησης Τραμπ αλλά καμία κίνηση αποθάρυνσης δεν έλαβε χώρα προς το Ριάντ. Τωρινές δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν πως σε εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν στη Σαουδική Αραβία με κινεζική βοήθεια υπάρχουν ενδείξεις μηχανημάτων και ένας λάκος καύσης όπου πιθανολογείται πως καταστρέφεται το πλεονάζον προωθητικό πυραύλων μετά από δοκιμές. Η Σαουδική Αραβία πάντως είχε ζητήσει κατά καιρούς πληροφορίες για την ανάπτυξη βαλλιστικών όπλων και από άλλες χώρες. Για αυτό και είναι αδύνατον να υπολογιστεί σε ποιό σημείο βρίσκονται οι εργασίες και από ποίες ακόμη χώρες έχει προέλθει η τεχνογνωσία.