Αν συμβεί πραγματικά θα είναι από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές της αμερικανικής αποχώρησης από το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με δημοσίευμα του US News, η Κίνα μελετά την εγκατάσταση προσωπικού, τόσο πολιτικού όσο και στρατιωτικού στην τέως αμερικανική βάση Bagram, στο Αφγανιστάν, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν. Κάτι βέβαια που δεν σχεδιάζεται άμεσα αλλά σε ένα χρονικό ορίζοντα έως 2 έτη.
Η συγκεκριμένη βάση όμως δεν είναι μόνο μια στρατιωτική εγκατάσταση από τις δεκάδες (ή εκατοντάδες αν μετρήσει κανείς και τα πολλά φυλάκια) που άφησαν πίσω τους οι Αμερικανοί. Αντίθετα ήταν η μεγαλύτερη, τόσο σε υποδομές, έκταση αλλά κυρίως σε στρατηγική σημασία βάση τους, στην οποία επένδυσαν τεράστια ποσά, την είχαν μετατρέψει σε μια μικρή πόλη, ενώ από εκεί διεξάγονταν οι περισσότερες αεροπορικές επιχειρήσεις και επιδρομές ειδικών δυνάμεων σε όλη τη χώρα.
Έτσι για τα 20 χρόνια αμερικανικής παραμονής στο Αφγανιστάν το Bagram ήταν ο κεντρικός πυλώνας ασφαλείας και επίδειξης ισχύος, ενώ μάλλον από εκεί η Ουάσιγκτον «διοικούσε» την ασιατική αυτή χώρα, μιας και ήταν και βάση τηλεπικοινωνιών και επιτελικών γραφείων.
Σήμερα η βάση, η οποία εγκαταλείφθηκε άρον-άρον αφήνοντας πίσω μεγάλες ποσότητες όπλων, εφοδίων και υποδομών (που δεν ήταν δυνατόν να εκκενωθούν), παραμένει κενή με τους Ταλιμπάν να την ελέγχουν.
Αγαπητή Πτήση ίσως δεν χρειάζεται
να σπαταλάτε χρόνο και ενέργεια για να γράφετε όλη την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύω ότι η επικεφαλίδα αρκεί, αφού ότι και να γίνει το συμπέρασμα είναι ότι φταίει η κυβέρνηση…
Το γεγονος οτι αυτο το κομμα επιτίθεται στη χωρα για αλλη μια φορα ειναι συνηθισμένο. Για να ειμαι ειλικρινης περίμενα ανακοινωση σαν αυτη του Ερντογαν. Οι αποψεις τους εχουν την ταση να συμπιπτουν.
Το αυτονόητο λένε. Η χώρα με την ισχυρότερη εμπορική ναυτιλία στον πλανήτη δεν έχει στείλει ούτε ένα καράβι και μας πήραν την δόξα οι Ισπανοί με μια μηχανότρατα.
“εγκατάλειψη της πολυδιάστατης ενεργητικής εξωτερικής της πατρίδας μας, όπως αυτή εφαρμόσθηκε κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ”….
Ναι, θυμαμαι…θυμαμαι Μαδουρο, Πουτλιν κοκ. Πολυδιαστατη και ενεργητικη εξωτερικη πολιτικη….
Ο Συριζα είναι νεκρός. Η ενασχόληση μαζί του είναι περιττή και νοσηρή, ισως και ένδειξη κάποιας παραφiλιας το όνομα της οποίας δεν θα γράψω για να περάσει το σχόλιο.