16.3 C
Athens
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔΙΕΘΝΗΗ κινεζική Αεροπορία δείχνει τρομερή αλλά πόσο αξιόμαχη είναι;

Η κινεζική Αεροπορία δείχνει τρομερή αλλά πόσο αξιόμαχη είναι;

- Advertisement -

Ακόμη κι ένας «Δράκος» έχει το αδύναμο σημείο του. Η Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAAF) έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα προόδου όμως παρά την τεχνολογική της αναβάθμιση και την ένταξη σε υπηρεσία σύγχρονων τύπων μαχητικών, αυτό που της λείπει είναι η πρακτική εξάσκηση. Οι Κινέζοι αεροπόροι έχουν να πετάξουν σε περιβάλλον πραγματικών πολεμικών επιχειρήσεων ουσιαστικά από τον πόλεμο της Κορέας. Και αυτό έχει γίνει αντιληπτό σε ασκήσεις.

Οι αστοχίες των κινεζικών τακτικών ξεχώρισαν κατά την διάρκεια άσκησης με την Βασιλική Αεροπορία της Ταϊλάνδης πριν πέντε χρόνια. Αν και έλαβαν μέρος πετώντας με το Shenyang J-11 (κωδ. ΝΑΤΟ: Flanker-L) οι Κινέζοι χειριστές φάνηκαν ευάλωτοι σε επιθέσεις μακράς ακτίνας και αργοί στην αντιμετώπιση επιθετικών τακτικών του αντιπάλου.

Στην άσκηση Exercise Falcon 2015 τα κινεζικά J-11 είχαν απέναντί τους JAS-39 Gripen από την βάση Σουράτ Τάνιι –η Ταϊλάνδη διαθέτει 12 μαχητικά του τύπου, μονοθέσια JAS-39C και διθέσια της έκδοσης D. Βασισμένα στο ρωσικό Su-27, τα μαχητικά της Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού απεδείχθησαν ανώτερα «σαρώνοντας» την πρώτη ημέρα της άσκησης τα ταϊλανδέζικα αεροσκάφη με 16 εικονικά ‘kills’ (χρήση πυροβόλου ή βλημάτων ΙR, πιθανώς PL-8) χωρίς καμμία δική τους απώλεια.

Σε κλειστή αερομαχία ο οπλισμός των JAS-39 είναι τα βλήματα ΑΙΜ-9 συν το Mauser BK-27 των 27 χιλ. στα μονοθέσια α/φη μόνο. Συγκριτικά με τα δικινητήρια J-11 το μονοκινητήριο Gripen έχει μικρότερο λόγο ώσης/βάρους, κάτι που επηρεάζει την ευελιξία ενός μαχητικού σε εμπλοκές τέτοιου τύπου.

Την δεύτερη ημέρα οι Κινέζοι χειριστές πέτυχαν 9 «καταρρίψεις» με μια απώλεια J-11. Όμως όσο εξελισσόταν η άσκηση κατέστη σαφές ότι δυσκολεύονταν να επαναλάβουν τις πρώτες επιτυχίες τους. Τα Gripen θα έπαιρναν την εκδίκησή τους στις προσβολές μακράς ακτίνας. Περνώντας την τρίτη ημέρα στην εκτέλεση σεναρίων BVR (βλήματα AIM-120) οι Ταϊλανδοί πιλότοι «κατέρριψαν» 19 κινεζικά μαχητικά έχοντας υποστεί τρείς «απώλειες».

Οι τελευταίες τρείς ημέρες της άσκησης ήταν ψυχρολουσία για τους Κινέζους: οι χειριστές των Gripen έβγαλαν από την μέση 22 τζετ των φιλοξενούμενων, με τίμημα μόλις τρία δικά τους αεροσκάφη. Το τελικό σκορ των εμπλοκών ήταν 42 μαχητικά J-11 στα «νύχια» του Gripen έναντι 34 νικών του κινεζικού κλιμακίου εις βάρος των οικοδεσποτών της άσκησης.

Το 88% των καταρρίψεων που πέτυχαν τα Gripen σημειώθηκε σε ακτίνα τουλάχιστον 19 μιλίων από τον «στόχο» ενώ οι επιτυχίες των J-11 από την ίδια απόσταση κυμάνθηκαν στο 14%. Επίσης, τα ταϊλανδέζικα μαχητικά είχαν 10 ‘kills’ από απόσταση άνω των 31 μιλίων αλλά τα κινεζικά ούτε μία.

Σύμφωνα με παρουσίαση των συμπερασμάτων της άσκησης από αξιωματικό της Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού που μετείχε σε αυτήν, οι Κινέζοι χειριστές είχαν φτωχή αντίληψη του επιχειρησιακού περιβάλλοντος δίδοντας «υπερβολική προσοχή σε ότι γινόταν μπροστά από το αεροσκάφος αντί γύρω του». Στις δε φάσεις όπου τα J-11 συνόδευαν άλλα αεροσκάφη παρατηρήθηκε «απουσία συντονισμού».

Οι Κινέζοι αεροπόροι δεν ήταν εξοικειωμένοι στην αποφυγή πληγμάτων πυραύλων αέρος-αέρος. «Οι αντιδράσεις τους παραήταν μηχανικές και αδυνατούσαν να κρίνουν σωστά τις τεχνικές διαφυγής που θα έπρεπε να ακολουθήσουν για βλήματα διαφορετικής εμβέλειας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιστότοπος Alert 5.

Η ανάγκη καλύτερης εκπαίδευσης δεν διέλαθε της προσοχής της κινεζικής ηγεσίας. Στα μέσα της περασμένης δεκαετίας η κινεζική Αεροπορία άρχισε να οργανώνει ρεαλιστικές ασκήσεις στα πρότυπα της αμερικανικής Red Flag, ωστόσο οι εκπαιδεύσεις αυτές δεν έχουν αποδώσει ακόμη χειριστές ικανούς να εκμεταλλευθούν πλήρως τις δυνατότητες των καλύτερων κινεζικών μαχητικών.

«Πολυπληθή άρθρα ειδικών και διαλέξεις υψηλόβαθμων αξιωματικών καταδεικνύουν ότι η κινεζική Αεροπορία δεν πιστεύει ότι οι εκπαιδευτικές πρακτικές του παρελθόντος προετοίμαζαν τους χειριστές και το υπόλοιπο προσωπικό της για πραγματική μάχη» σημείωνε στην περσυνή έκθεσή της για τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας η αμερικανική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών. «Η μη ρεαλιστική εκπαίδευση φάνηκε ποικιλοτρόπως ότι είναι εμπόδιο για την ικανότητα (διεξαγωγής) εναέριας μάχης» παρατηρούσε η DIA.

Η στρατιωτική ηγεσία στο Πεκίνο «αναγνωρίζει το χάσμα που υφίσταται μεταξύ των ικανοτήτων των χειριστών της και των Αεροποριών ισχυρών κρατών» επισημαίνει η έκθεση. Για να αντιμετωπισθούν οι εκπαιδευτικές αδυναμίες η Αεροπορία πρέπει «να εκπαιδεύεται για μάχη αντί να κάνει πράγματα για επιδείξεις ή με μισή καρδιά» τόνιζε πρώην Διοικητής της Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Η πρόοδος που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια έχει εντοπιστεί από την DIA. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει ανανεωθεί με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιγραφή καταστάσεων πραγματικής μάχης, όσο το δυνατόν πιο πιστά. «Μέσω των τεσσάρων ασκήσεων –Red Sword, Golden Helmet, Golden Dart και Blue Shield– η PLAAF βελτιώνει σταδιακά την εκπαίδευσή της» υπενθυμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Αν μη τι άλλο, η Κίνα έχει δείξει ότι έχει φιλοδοξίες και μέθοδο για να τις κάνει πραγματικότητα. Τα μαχητικά της σήμερα δεν έχουν καμμία σχέση με τα αντίγραφα των σοβιετικών τζετ πρώτης και δεύτερης γενιάς τα οποία μετά από λίγες ώρες πτήσης ήθελαν αντικατάσταση κινητήρα και το πρόγραμμα ρεαλιστικής εκπαίδευσης που έχει ξεκινήσει μαρτυρά ότι δεν έχει σκοπό να αφήσει τίποτα στην τύχη. Αργά αλλά σταθερά η κινεζική Αεροπορία αλλάζει. Την επόμενη φορά ο «Κόκκινος Δράκος» θα είναι ισχυρότερος.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

17 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
17 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός MEKO200HN και μεταχειρισμένες LCS δεν αρκούν!

H είδηση που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες για το ενδεχόμενο απόκτησης από το Πολεμικό Ναυτικό μεταχειρισμένων LCS από το Αμερικανικό Ναυτικό, δεν ήταν κεραυνός...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Γιατί η Νότια Κορέα επέλεξε το Embraer C-390

11
H επιλογή νωρίτερα σήμερα από τη Νότια Κορέα του βραζιλιάνικου αεριωθούμενου μεταγωγικού C-390 Millenium αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, πρωτίστως για την Embraer που επιτυγχάνει...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 Δεκεμβρίου 1943: Επιχείρηση “Crossbow”, βομβαρδίζοντας τους V-1

0
Η συμμαχική αεροπορία ξεκινά να πλήττει τις βάσεις εκτόξευσης πυραύλων V-1 και V-2 στις Κάτω Χώρες εξαπολύοντας την επιχείρηση "Crossbow". Είχε προηγηθεί η επιχείρηση...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Related News

Ρωσία: Το 30% των εξαγωγών όπλων για το 2023 αφορά αφρικανικές χώρες

Οι χώρες της Αφρικής αγοράζουν περισσότερο από το 30% των ρωσικών όπλων που εξάγονται το 2023 σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Rosoboronexport, Alexander...

Βρετανικές πτήσεις επιτήρησης πάνω από τη Γάζα

Βρετανικό στρατιωτικό αεροπλάνο θα πραγματοποιήσει πτήσεις επιτήρησης πάνω από το Ισραήλ και τη Γάζα, επιβεβαίωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση.Το αεροσκάφος δεν θα φέρει οπλισμό,...

1ο Online Event “ΠΤΗΣΗΣ”: Οικογένεια ελικοπτέρων UH-60 Black Ηawk

H “ΠΤΗΣΗ” και οι ιστοσελίδες Flight.com.gr και Navaldefence.gr διοργανώνουν στις 19 Δεκεμβρίου στις 17.00, ένα online event, στο οποίο θα αναλυθούν από μια σειρά...