Σε ερημική περιοχή, στην επαρχία Yumen, στα βόρεια και κεντρικά της Κίνας, δημιουργείται όπως φαίνεται μια τεράστια βάση πυρηνικών διηπειρωτικών πυραύλων, σύμφωνα με την Washington Post. Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αξιοποιείται μια ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών της περιοχής, η οποία έγινε από το κέντρο μελετών για τη μη διάδοση των πυρηνικών «James Martin», το οποίο έχει έδρα στο Monterey στη Καλιφόρνια.
Οι μελετητές του κέντρου εντόπισαν 119 ίδιες κατασκευές σιλό στην περιοχή, όπως και ένα κέντρο ελέγχου, κάτι που φανερώνει μια ολόκληρη βάση εκτόξευσης διηπειρωτικών πυραύλων. Οι δορυφορικές φωτογραφίες προέρχονται από εμπορικής χρήσης δορυφόρο, αλλά είναι αποκαλυπτικές για τις συγκεκριμένες κατασκευές οι περισσότερες από τις οποίες καλύπτονται από μεγάλα, μήκους 70 μέτρων, στέγαστρα, κάτι που έχει παρατηρηθεί και σε παρόμοιες κινεζικές εγκαταστάσεις. Το πόσα από αυτά τα σιλό είναι πραγματικά και θα περιέχουν πυραύλους και πόσα θα είναι «ψευδοστόχοι» είναι βέβαια άγνωστο. Τα σιλό μάλλον προορίζονται για πυραύλους DF-41, ικανούς να φέρουν πολλαπλές κεφαλές, ενώ με εμβέλεια περίπου 15.000 χιλιόμετρα είναι ικανοί να φθάσουν στις ΗΠΑ (προς τα ανατολικά) αλλά και να καλύψουν όλο το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη.
Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτή η νέα -όπως φαίνεται- βάση διηπειρωτικών πυραύλων της Κίνας σηματοδοτεί και μια μεγάλη αύξηση του πυρηνικού οπλοστασίου της. Αυτό εκτιμάται σήμερα στα περίπου 200 έτοιμα προς χρήση όπλα, αλλά είναι δεδομένο πως θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια καθώς η χώρα εξελίσσει και νέους πυραύλους και νέες κεφαλές, όπως και πλατφόρμες μεταφοράς (π.χ. το θρυλούμενο υπό κατασκευή stealth βομβαρδιστικό της).
Η Κίνα υπόσχεται να μην χρησιμοποιήσει πότε πρώτη πυρηνικά όπλα