Ανάμεσα στα πολύ ενδιαφέροντα που είπε στους δημοσιογράφους ο ΑΓΕΝ Αντιναύαρχος Ν.Τσούνης, αποκάλυψε πως το ΠΝ βρίσκεται σε συζητήσεις για την ενσωμάτωση πυραύλων CAMM ER στις φρεγάτες Belh@rra, που κατά τα φαινόμενα θα είναι το επόμενο πλοίο που θα αγοραστεί καινούργιο από την Ελλάδα.
Τον τελευταίο καιρό υπήρχαν αναφορές για συζητήσεις περί του CAMM ER, αν και οι σχετικές συζητήσεις ήταν άκρως απόρρητες. Εντέλει, ο ΑΓΕΝ πιθανότατα αναγκάστηκε να αποκαλύψει τις συζητήσεις, αφού μυστικό παύει να είναι κάτι αν το μάθουν πάνω από δυο. Η επιλογή του CAMM ER, αντί άλλων πιθανών λύσεων, όπως ο MICA VL προκαλεί εντύπωση. Ο πύραυλος έχει επιδόσεις εφάμιλλες ή ανώτερες του ESSM Block2, και σίγουρα αποτελεί την επόμενη μέρα στην Α/Α άμυνα. Η ενσωμάτωσή του στις Belh@rra Helleniques αποτελεί τρανό παράδειγμα πως το ΠΝ δεν φοβάται να τολμήσει και να πρωτοπορήσει.
Η Ιταλία μελετά την εγκατάσταση του βλήματος CAMM-ER για νέα της πλοία
Οι CAMM ER προστέθηκαν με την λογική της προσθήκες μιας επιπλέον γραμμής Α/Α άμυνας περιοχής. O τομέας της επικουρικής αντιαεροπορικής άμυνας σε συνδυασμό με την αυτοπροστασία/εγγύς άμυνα είναι ένα άλλο θέμα που χρήζει άμεσης προσοχής. Σημειώνουμε πως τα πλοία Arleigh Burke Flight I/II (τα DDG-79 έως DDG-82 Flight IIA) διαθέτουν δυο Mk15 Block 1 Phalanx.
Ο κορεσμός όμως των δυο CIWS στην τερματική φάση εμπλοκής είναι δεδομένος και γι’ αυτόν τον λόγο το Αμερικανικό Ναυτικό υιοθέτησε στα λοιπά πλοία Flight IIA ένα Phalanx και ενσωμάτωσε ESSM στους έξι από τους (96 πλέον) θύλακες των Mk41, σε τετραπλά κάνιστρα Evolved SeaSparrow. Επιπλέον σε τέσσερα Flight I/II που υπηρετούν στον 6ο Στόλο τα Phalanx έχουν αντικατασταθεί από προηγμένα συστήματα SeaRAM.
Νέο αντιαεροπορικό με βάση τον πύραυλο CAMM από τις MBDA και PGZ
Για την ελληνική διαμόρφωση στον τομέα του πυραυλικού οπλισμού η Naval Group προτείνει την εγκατάσταση τριών οκταπλών εκτοξευτών Sylver A-50 για βλήματα ASTER-15/30 και έναν οκταπλό εκτοξευτή Sylver A-70 για βλήματα MdCN-NCM (ή εναλλακτικά και ASTER-15/30) με προβλεπόμενο φορτίο 32 ASTER-15/30 και 8 MdCN-NCM. Αν και ο MICA VL θα μπορούσε να προσφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα λύση μικτού φόρτου σε συνδυασμό με ASTER (με βεληνεκές κατά την κατασκευάστρια εταιρεία έως 20 km, ικανότητα εκτέλεσης ελιγμών 50 g σε αποστάσεις έως 7 km και 30 g μετά τα 12 km), εντούτοις φαίνεται να μην προτείνεται η χρήση για μια σειρά λόγων.
Κύριος και σημαντικότερος είναι ότι το σύστημα σε ναυτική χρήση βρίσκεται σε επίπεδο πρότασης και θα απαιτήσει επιπλέον κόστος ανάπτυξης και πιστοποίησης, που θα πρέπει να επωμιστεί ο υποψήφιος χρήστης, δηλαδή το ΠΝ. Επιπλέον και με δεδομένο ότι ο MICA VL δεν προβλέπεται για χρήση στις FDΙ, το σχετικό υποπρόγραμμα δεν μπορεί να ενταχθεί εύκολα και απρόσκοπτα στο πλαίσιο συνεργασίας που προαναφέρθηκε.
Αντίθετα, έχει αναφερθεί ότι η γαλλική πλευρά ίσως προτείνει συνδυασμό ASTER 15 και ASTER 30, προοπτική όμως που δεν αυξάνει το συνολικό φορτίο, το οποίο και αποτελεί στόχο του ΠΝ, ενώ δεν είναι γνωστή και η διαφορά κόστους ανάμεσα στα δυο μοντέλα, ώστε να μπορεί να αξιολογηθεί η οικονομική ουσία μιας τέτοιας πρότασης. Τελικά όμως το ΠΝ, φοβούμενο πως οι πύραυλοι ASTER θα είναι λίγοι, σχεδιάζει να ενσωματώσει CAMM ER.
Οι τελευταίοι μπορούν να τοποθετηθούν σε 4άδες είτε στους Mk41 είτε στους SYLVER (quad pack). Αυτό σημαίνει, με δεδομένο σύμφωνα με τις δηλώσεις ΑΓΕΝ πως μιλάμε για 4 εκτοξευτές SYLVER, και με επίσης δεδομένο πως ο ένας 8πλός θα φιλοξενεί 8 SCALP NAVAL, θα μπουν 32 CAMM ER στον 2ο SYLVER, και από 8 (σύνολο 16) ASTER 15/30 στους άλλους δυο. Συνολικά λοιπόν, η ελληνική φρεγάτα θα φέρει 16 ASTER 15/30 (με πιθανότερο να είναι όλοι 30άρηδες) και 24 CAMM ER, ενώ αναμένεται και απόφαση για κάποιο CIWS, που μαζί με το πυροβόλο (STRALES) θα παρέχουν τερματική άμυνα στο πλοίο.
Φυσικά, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, και ελπίζουμε να φέρουν άμεσα αποτελέσματα.