ΑΠΕ-ΜΠΕ.
του Philippe Bernard (*)
Επρόκειτο να είναι ένας ωραίος περίπατος, μια διαδρομή σπαρμένη με τριαντάφυλλα. Μόλις ψηφιστεί το Brexit, είχε προβλέψει ο υπουργός Λάιαμ Φοξ, η εμπορική συμφωνία με την ΕΕ θα είναι η πιο εύκολη διαπραγμάτευση σε όλη την ανθρώπινη ιστορία. Η ζωή εκτός Ευρώπης θα είναι υπέροχη, είχε πλειοδοτήσει ο τότε δήμαρχος Μπόρις Τζόνσον, «γιατί το να βγούμε από την ΕΕ δεν θα κοστίσει πρακτικά τίποτα, ενώ το να μείνουμε θα κοστίσει πολύ ακριβά». Τεσσεράμιση χρόνια αργότερα, και παρόλο που η συμφωνία έκλεισε τελικά στις 24 Δεκεμβρίου, αποδείχθηκε ότι το διαζύγιο μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ ήταν ένας εφιάλτης χωρίς τέλος.
«Εισερχόμαστε σε αυτή τη σύντομη και απατηλή περίοδο που χωρίζει τη στιγμή που πέφτεις στον γκρεμό από τη στιγμή που γκρεμίζεσαι στα βράχια», λέει ο Πίτερ Κέλνερ, πρώην διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων YouGov. «Την ώρα της συντριβής, ο πόνος θα αποκαλύψει τα ψέματα που μας είπαν μετά το δημοψήφισμα και θα φωτίσει τις επιλογές που κάναμε εδώ και 75 χρόνια».
Η αντιπαράθεση για την αλιεία και τους κανόνες του ανταγωνισμού συγκάλυψε το γεγονός ότι αν το Brexit είναι ένα σοκ για την Ευρώπη, δεν παύει να είναι μια βουτιά στο άγνωστο για το Ηνωμένο Βασίλειο. Η «Global Britain» που είχε υποσχεθεί ο Τζόνσον ήταν πάντα κενή περιεχομένου. Οσο για το σχέδιο μιας «Σιγκαπούρης στον Τάμεση», ενός φορολογικού παραδείσου δηλαδή στις πόρτες της ΕΕ που ονειρεύονταν οι υπερφιλελεύθεροι, έγινε κομμάτια από την κρίση της Covid-19.
Για τους Βρετανούς, το Brexit ισοδυναμεί με μια «επιστροφή προς το μέλλον» – δηλαδή τη δεκαετία του 1950. Την ώρα που η Γερμανία και η Γαλλία ξεκινούσαν την οικοδόμηση της ενωμένης Ευρώπης, οι Βρετανοί αρνιόντουσαν να λάβουν μέρος σε ένα πρόγραμμα που κατά τη γνώμη τους δεν ήταν αρκετά φιλόδοξο και είχε πίσω του δύο χώρες που, πάλι κατά τη γνώμη τους, ήταν οι χαμένοι του πολέμου. «Οι σκέψεις μας μάς μεταφέρουν πέρα από τις θάλασσες», έλεγε ο πρωθυπουργός Αντονι Ιντεν, «προς τους πληθυσμούς εκείνους όπου παίζουμε έναν ρόλο σε όλα τα μέρη του κόσμου».
Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησαν έτσι δύο αντίθετες πορείες: η πρώτη επιδίωξε την ευρωπαϊκή ενοποίηση, το δεύτερο τη σύσφιγξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Αλλά οι αμερικανοί σύμμαχοι στερούνταν οίκτου. «Η Μεγάλη Βρετανία έχασε μια αυτοκρατορία, αλλά δεν έχει βρει ακόμη ρόλο», σημείωσε το 1962 ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντιν Ατσεσον.
Εξι δεκαετίες αργότερα, από τις οποίες οι 47 χαρακτηρίστηκαν από έναν γάμο συμφερόντων, βρισκόμαστε και πάλι στο ίδιο σημείο. «Η Μεγάλη Βρετανία δεν ήταν ποτέ – ούτε θα γίνει ποτέ – μια ευρωπαϊκή χώρα», έγραψε στην Ντέιλι Τέλεγκραφ ο Ρόμπερτ Τομπς, ένας ιστορικός που ειδικεύεται στη Γαλλία. Για πολλούς, η σύγκρουση με τη Γερμανία και τη Γαλλία δεν τελείωσε ποτέ και το Brexit είναι απλώς ένα νέο επεισόδιο. Λίγο πριν από το δημοψήφισμα του 2016, δεν είχε ο Τζόνσον συγκρίνει την ευρωπαϊκή ενοποίηση με τα σχέδια του Ναπολέοντα και του Χίτλερ;
Η έξοδος από την ΕΕ, επισημαίνει από την πλευρά του ο ιστορικός Ρόμπερτ Χάρις, «ίσως να αποτελέσει εν τέλει για μας τη στιγμή της αλήθειας για τη θέση μας στον κόσμο. Εχουμε ζήσει πολύ με τη δόξα του παρελθόντος, που εν μέρει τροφοδότησε και το Brexit».
Αυτή η διαδικασία ενδοσκόπησης μπορεί να αποδειχθεί βίαιη. Όχι μόνο λόγω των σοβαρών οικονομικών αβεβαιοτήτων που όξυνε το Brexit, αλλά κι επειδή το Brexit, εκδήλωση του αγγλικού εθνικισμού, μπορεί να οδηγήσει στη διάσπαση της χώρας. Η ιδέα ότι ένα εύθραυστο πολυεθνικό κράτος όπως το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να παίζει με τον εθνικισμό χωρίς να κάψει τα δάκτυλά του αποτελεί μια αυταπάτη, προειδοποιεί ο ιρλανδός δημοσιογράφος και συγγραφέας Φίνταν Ο’ Τουλ.
Διαμόρφωση νέων σχέσεων με τους γείτονες, έξοδος από την απομόνωση και αναζήτηση ενός νέου ρόλου στον κόσμου, διαχείριση του κινδύνου που συνιστούν η ανεξαρτησία της Σκωτίας και η επανένωση της Ιρλανδίας: οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Το Brexit δεν είναι ένας περίπατος στην παραλία, αλλά μια ιστορική στροφή με απρόβλεπτες συνέπειες. Βρήκατε τη σειρά «Brexitland» γοητευτική; Ατελείωτη; Προετοιμαστείτε για καινούργιες σεζόν.
(*) Ο Φιλίπ Μπερνάρ είναι αρθρογράφος της Monde
Αν οι Νοτιοαφρικανοί είναι και πρόθυμοι, με την ανάλογη βέβαια παραγγελία, να δώσουν και κάποια μορφή τεχνογνωσίας ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να προχωρήσουμε στην προμήθεια τους.
Όταν πάρουμε, ότι πάρουμε, μη ξεχάσουμε να είναι σε ποσότητες Χ+Ψ
Μη τυχόν τα πάρουμε όλα μαζί και έχουμε έκπτωση.
Όπως και να έχει, άντε καλή αρχή.
Έχω αναφερθεί στις δυνατότητες συνεργασίας μας με την Ν. Αφρική. Θα μπορούσαμε να αγοράσουμε την γραμμή παραγωγής για τους R-darter (Θέλουν εκσυγχρονισμό ) και Α-darter. Έτσι θα είχαμε ένα πύραυλο τοπικής παραγωγής. Θα μπορούσαμε να πειραματιστούμε με τα mirage και να τους βάλουμε τα ηλεκτρονικά του gripen και αυτούς τους πυραύλους ή φυσικά ποιο εύκολο να αγοράσουμε το gripen με γραμμή παραγωγής και να βάλουμε αυτούς τους πυραύλους + meteor. Γιατί κινδυνεύουμε να έχουμε αεροπορία με 24 rafale + 20 f35 + 84 f16v. Μας λείπει ένα ελαφρύ μαχητικό που θα είναι το workhorse της ΠΑ. Επίσης μπορούμε να κάνουμε ένα σύστημα όπως το ισραηλινό spyder με αυτούς τους πυραύλους και ραντάρ Giraffe 1X το οποίο θα αντικαθιστούσε όλα τα shorads συστήματα , ενώ θα μπορούσαμε να κάνουμε και εκδόσεις ER με την τοποθέτηση booster για αντικατάσταση του Hawk με ραντάρ Giraffe 4A με την στρατηγική συνεργασία μας με την Saab που έχω προτείνει . Eπίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα συστήματα πυροβολικού G6 που έχουν όπως και το G7 .
Τα περιφερόμενα είναι όπλα που σε περίπτωση πολέμου θα πρέπει να χρησιμοποιείς με τη σέσουλα, όχι χειρουργικά. Πρέπει σε κάθε μονάδα του ΕΣ να υπάρχει λόχος όπως ΛΑΤ με εκτοξευτές και ικανό απόθεμα.
Κατά συνέπεια, δεν είναι όπλα που αγοράζεις μια-δυο παρτίδες έτοιμα και τα κοιτάς μέχρι να λήξουν. Οποιαδήποτε έτοιμη λύση απ’έξω θα πρέπει να συνοδεύεται με 100% παραγωγή εδώ. Κι’ αν γίνει πόλεμος να μη ξεμείνουμε και από αυτά την πρώτη μέρα.
Όσον αφορά σχεδίαση εδώ, αν υπάρχει έτοιμη πρόταση ναι να την εξετάσουμε, κατά τα άλλα από καθηγητές και κοινοπραξίες χορτάσαμε.
Καιρός να μπούμε στον 21ο αιώνα. Άμεση παραγγελία τεράστιας ποσότητας με μεταφορά τεχνογνωσίας!
ισως οι Νοτιοαφρικανοι εινα πιο προθυμοι να μοιραστουν τεχνολογια. Και ισως η Ελλαδα θα μπορουσε να γινει το κεντρο προωθησης των προιοντων τους στην Ευρωπη.
Ας μιλησουμε σαν παιδια.
Λοιπον παιδια η τεχνολογια περιφερομενων ειναι υψηλοτατη, πολυ προχωρημενη, διαστημικη θα ελεγα.
παιρνουμε δυο κινητηρες gas/petrol 50 εως 125 cc (οχι νιτρο)
παιρνουμε την γομωση βληματος ολμου με τον πυροκροτητη
παιρνουμε μια τηλεκατευθυνση 6 καναλη εως 8 καναλη
Ενα αερομοντελο RC μηκους 2-3 μετρων (το οποιο το εφτιαχνα μονος μου πριν 30 χρονια)
Μια καμερα με μεταδοση ανω των 30 χλμ , απλη με κυματα.
Εναν αισθητηρα gps (smartphone, garmin….)
Τα ανακατεύουμε στην βιομηχανικη περιοχη της πισω αυλης μας και μετα απο πολυετη , πανακριβη ερευνα 20 ημερων και 5000 ευρω εχουμε ενα απλουστατο , αρχεγονο loitering.
Καλα…αμα το δειτε στα χερια εμπειρου χρηστη θα τρελαθειτε. Χαζεύεις.
Με τις υπολοιπες 45000 ευρω ανα μοναδα οι υπαρχουσες Ελληνικες τεχνολογικες εταιρειες καλουνται να τοποθετήσουν καλύτερα ηλεκτροοπτικα, αισθητηρα gps και ικανοτητα αντιμετωπισης παρεμβολων.
Οποτε αγαπητοι μετα απο πολυετη ερευνα καποιων μηνων , ισως και 12, και ξοδευοντας περιπου 50 εκατομ . εχουμε 1000 κομματια.
Τοσο δυσκολο και πανακριβο αγαπητοι.
Κοινως παιδια
α) Κουνια που μας κουναγε.
β) Αν δεν θελεις να ζυμωσεις 10 χρονια κοσκινιζεις.
γ) Αλλαζει περπατησια ο καβουρας ??? Οχι
The N-Raven family has been designed for technology transfer and portable manufacture from within partner countries
Αγορά προχθές.
Η Νότια Αφρική έχει βγάλει πολλά καλούδια, μάλιστα ο γνωστός σε πολλούς σχεδιαστής όπλων Tony Neofytou είναι ελληνικής καταγωγής.
Ναί εντάξει η LM τι έχει από loitering??