To ερπυστριοφόρο όχημα Griffin III της General Dynamics είναι το τρίτο υποψήφιο όχημα για το πρόγραμμα του νέου “Επιλεκτικά Επανδρωμένου Οχήματος Μάχης” (Optionally Manned Fighting Vehicle – OMFV) που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τα ΤΟΜΑ Μ-2 Bradley του Στρατού των ΗΠΑ.
Ο εν λόγω διαγωνισμός για την αντικατάσταση του ερπυστριοφόρου ΤΟΜΑ που υπηρετεί στις τάξεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (Στρατού και Εθνοφρουράς) από το 1981 έχει περάσει από πολλές περιπέτειες, καθώς δύο μεγάλα προγράμματα έχουν ακυρωθεί και μαζί τους οι προσπάθειες αντικατάστασης του Bradley, ένα όχημα που όλοι αναγνωρίζουν ότι έχει εξαντλήσει την επιχειρησιακή του ζωή και τις δυνατότητες αναβάθμισής του.
Αμερικάνοι στρατιώτες θα χειρίζονται ρομποτικά οχήματα από εκσυγχρονισμένα Bradley
Η πρώτη προσπάθεια εκκίνησε περί το 1995 αλλά επίσημα από το 2003 ως πρόγραμμα Future Combat Systems (FCS) που φιλοδοξούσε να αντικαταστήσει τα επανδρωμένα Bradley από έναν συνδυασμό επανδρωμένων και μη-επανδρωμένων οχημάτων που θα έφερνε επανάσταση στον τρόπο πολέμου ξηράς του αμερικανικού στρατού. Τελικά, 6 χρόνια και 32 δισεκατομμύρια αργότερα με ελάχιστα αποτελέσματα, το Κογκρέσο ακύρωσε το πρόγραμμα που ήταν “η πιο ριζοσπαστική αναδιοργάνωση του Στρατού των ΗΠΑ από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο”.
Η δεύτερη προσπάθεια ξεκίνησε λίγο μετά, με το Ground Combat Vehicle (GCV) που φιλοδοξούσε να αναπτύξει μια οικογένεια οχημάτων μάχης που θα μοιράζονταν κοινό πήγμα ή ανταλλακτικά μειώνοντας την πολυτυπία και το λειτουργικό κόστος ενώ θα παρέδιδαν ένα όχημα πεζικού με εξαιρετική προστασία, ισχύ πυρός και φυσικά ψηφιακή διασύνδεση με άλλα τμήματα μάχης. Προορισμένο να παρουσιάσει πρωτότυπα οχήματα ως το 2015 και να παραδώσει τις πρώτες μονάδες το 2017, το πρόγραμμα ακυρώθηκε το 2014 λόγω υπερβάσεων κόστους και προδιαγραφών.
Ο Αμερικανικός Στρατός και πάλι στον αγώνα για να αντικαταστήσει το όχημα Bradley
Βασικό μειονέκτημα των Μ-2 Bradley, εκτός από το ανεπαρκές επίπεδο θωράκισης, ήταν η χωρητικότητα του οχήματος που περιοριζόμενη σε 7 άτομα όφειλε να μοιράζει τους άνδρες των 9-μελών ομάδων σε περισσότερα οχήματα δημιουργώντας προβλήματα επιχειρησιακής φύσης. Αντί μια διμοιρία 27 ανδρών να μοιράζεται σε 3 ΤΟΜΑ με ολόκληρες ομάδες μάχης εντός τους, αναγκαζόταν να διαθέτει κι ένα τέταρτο που μετέφερε τους επιπλέον άνδρες των ομάδων.
Οι αποτυχίες και υπερβάσεις κόστους, προδιαγραφών και χρονοδιαγραμμάτων έχουν κάνει την επιτροπή Αμύνης του Κογκρέσου ιδιαίτερα προσεκτική με τα προγράμματα ανάπτυξης των Ενόπλων Δυνάμεων. Στα μέσα του 2018, το Κογκρέσο ανακοίνωσε μια νέα προσπάθεια αντικατάστασης του Bradley με το πρόγραμμα Next Generation Combat Vehicle (NGCV) που τον Οκτώβριο μετονομάστηκε σε Optionally Manned Fighting Vehicle (OMFV). Το τρίτο πρόγραμμα αντικατάστασης του Bradley έχει ήδη καταγράψει μια σημαντική “τρικυμία”, με τον διαγωνισμό για το “Επιλεκτικά Επανδρωμένο Όχημα Μάχης” να ακυρώνεται τον περασμένο Ιανουάριο και να επαναπροκηρύσσεται με νέες προδιαγραφές.
Ο Αμερικανικός Στρατός χαλαρώνει τους όρους για την αντικατάσταση του Bradley
Αρχικά, ο Στρατός των ΗΠΑ προκήρυξε διαγωνισμό για 3,590 OMFV υπολογίζοντας να προσελκύσει το ενδιαφέρον τουλάχιστον 5 κατασκευαστών. Οι εξαιρετικά στενοί χρονικοί και κοστολογικοί περιορισμοί, απόρροια των προηγούμενων “αμαρτιών”, οδήγησαν στην παρουσίαση τριών μόλις προτάσεων: της BAE Systems με το CV-90 της Hägglunds, πυροβόλο των 35 mm και επιλεκτικά των 50 mm, ισραηλινό σύστημα ενεργητικής άμυνας (APS) Iron Fist και πλήρωμα 3+5 ατόμων (πλήρωμα οχήματος και αποβιβαζόμενη ομάδα), την Raytheon/Rheinmetall με το KF-41 ‘Lynx’, πυροβόλο των 50 mm, APS και UAV και πλήρωμα 3+9 και τέλος την General Dynamics Land Systems (GDLS) με το Griffin II και III που βασίζεται στο όχημα Ajax του Βρετανικού Στρατού. Το όχημα ενσωματώνει μεγάλες διευκολύνσεις και αυτοματισμούς, διαθέτει πυροβόλο των 50 mm και APS, στην έκδοση ΙΙ αποτελεί όχημα αναγνώρισης με UAV ενώ στην έκδοση ΙΙΙ είναι όχημα μεταφοράς προσωπικού με πλήρων 2+6.
Από τις τρεις υποψηφιότητες, μόνο η General Dynamics Land Systems κατόρθωσε να παρουσιάσει ένα λειτουργικό πρωτότυπο εντός των προθεσμιών κερδίζοντας ένα πλεονέκτημα στα σημεία αλλά ο Στρατός των ΗΠΑ προτίμησε να ακυρώσει τον διαγωνισμό και να τον ξανανοίξει ένα μήνα μετά για να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους διαγωνιζομένους να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σωστά ενώ χαλάρωσε κάπως τις απαιτήσεις του εισάγοντας ένα πρόγραμμα 5 φάσεων, επιτρέποντας σε ξένες τεχνολογίες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και την ενσωμάτωση σχετικών αλλά ακόμα ανώριμων τεχνολογιών. Ο Στρατός ζήτησε τη διάθεση 327,732,000 δολαρίων για έρευνα και ανάπτυξη σχετική με το πρόγραμμα OMFV.
To όχημα Griffin III παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό τον Οκτώβριο του 2018 στην έκθεση αμυντικού υλικού AUSA. Αποτελεί ένα έκδοχο του οχήματος αναγνώρισης Ajax που αναπτύσσεται από την General Dynamics UK για το πρόγραμμα του Βρετανικού Στρατού, αν και διαφέρει ως προς το μέγεθος του οχήματος και τον οπλισμό. Το Griffin III διαθέτει πύργο με ικανότητα περιστροφής 360°, που αναπτύχθηκε από το Κέντρο Έρευνας, Ανάπτυξης και Μηχανικής Εξοπλσιμών του Στρατού των ΗΠΑ με πυροβόλο αυτόματης τροφοδοσίας των 50 mm και ικανότητα κλίσης σε τόξο +85° to -20°.
Η προστασία του οχήματος βασίζεται στο σύστημα ενεργητικής άμυνας Iron Fist της ισραηλινής ΙΜΙ Systems, επικάλυψη από το σύστημα παραλλαγής Tacticam της Armorworks που μειώνει την υπογραφή σε ραντάρ εδάφους. Το σύστημα αυτοπροστασίας ενσωματώνει περιμετρικό σύστημα ανίχνευσης απειλών τις οποίες αντιμετωπίζει τόσο με soft kill ηλεκτρο-οπτικούς παρεμβολείς όσο και με hard kill βλήματα κινητικής ενέργειας για την αναχαίτιση κάθε σύγχρονης απειλής.
Το όχημα Griffin ΙΙΙ αποκαλύφθηκε σε φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από επίσκεψη επισήμων στις εγκαταστάσεις της GDLS στο Ντιτρόιτ, όπου έγινε πρωτίστως επίδειξη του ελαφρού άρματος μάχης που ανέπτυξε η εταιρία.
Πηγή