Όπως καταγράφει το βελγικό VRT News, το δημόσιο φλαμανδικό ΜΜΕ, η αγορά 382 τροχοφόρων τεθωρακισμένων Griffon και 60 ΤΟΜΑ, τύπου Jaguar, από την Γαλλία, θα κοστίσει τελικά περίπου το… δεκαπλάσιο από την αρχική τιμή αγοράς του 1,57 δις ευρώ, όταν συνυπολογιστούν όλα τα έξοδα και το λειτουργικό κόστος για τα χρόνια υπηρεσίας τους.
Αυτό αναφέρει εμπιστευτική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Βελγίου, το οποίο εξέτασε την αγορά, όπου διαπίστωσε πως δεν είχαν υπολογιστεί όλα τα κόστη για να γίνει η ορθή καταγραφή και ανάλυση. Για παράδειγμα δεν συμπεριλαμβανόταν η ανάγκη δημιουργίας νέων υποδομών (ή αναβάθμισης παλαιότερων), για την στέγαση και συντήρηση των οχημάτων, οι οποίες θα κοστίσουν κάπου 670 εκατομμύρια. Επίσης θα απαιτηθούν 60 εκατομμύρια για συντήρηση ανά έτος, οπότε σε βάθος 25ετιας αυτό αντιστοιχεί σε ακόμη 1,5 δις ευρώ.
Έτσι η αρχική αγορά, όταν μετρηθεί και το λειτουργικό κόστος, η προμήθεια πυρομαχικών, η εκπαίδευση προσωπικού, οι υποδομές κ.ο.κ. εκτιμάται από το Ελεγκτικό Συνέδριο πως θα φθάσει σχεδόν τα 14,4 δις ευρώ για όλο το χρόνο προβλεπόμενης υπηρεσίας των οχημάτων, δηλαδή κάπου 10 φορές επάνω από την βασική προμήθεια.

Ο Βελγικός Στρατός από την πλευρά του σχολίασε πως μιας και πρόκειται για νέα οχήματα, “δεν υπάρχουν ακριβή τεχνικά στοιχεία και δεδομένα για το κόστος χρήσης και συντήρησης, όπως και για το κόστος ανταλλακτικών και πυρομαχικών”, ενώ πολλά εξαρτώνται από το πόσο θα χρησιμοποιηθούν τα οχήματα και με τι ένταση, στη διάρκεια της υπηρεσίας τους.
Τα παράπονα δεν περιορίζονται μόνο στο εσωτερικό του Βελγίου για τον ασαφή προϋπολογισμό, αλλά και για την πωλήτρια Γαλλία. Όπου καταγράφεται στο ρεπορτάζ του VRT News, αρχικά η Γαλλία είχε δεσμευτεί πως τα Griffon θα είναι ίδια για την ίδια και το Βέλγιο, με παραγωγή του πυργίσκου με το πολυβόλο να γίνεται από την βελγική εταιρεία FN Herstal. Αλλά τελικά η Γαλλία παρήγγειλε άλλο πυργίσκο για τα δικά της οχήματα, τοπικής παραγωγής. Επίσης δεν δόθηκε πρόσβαση στους Βέλγους στο σύστημα ασφαλών επικοινωνιών, κάτι που είναι βασικό στοιχείο της συνεργασίας. Περαιτέρω η γαλλική πλευρά δεν δίνει στοιχεία για το πόσο κοστίζουν τα ανταλλακτικά στην ίδια, οπότε οι τιμές που θα πληρώνουν οι Βέλγοι δεν μπορεί να ελεγχθούν ότι θα είναι παρεμφερείς.
Άλλο στοιχείο παραπόνων από την γαλλική συνεργασία είναι στο θέμα των αντισταθμιστικών, όπου το Παρίσι είχε δεσμευθεί για βιομηχανικές επιστροφές της τάξης των 910 εκατ. ευρώ, αλλά αυτά έχουν υλοποιηθεί κατά 70%. Επίσης στην συμφωνία, αν υπάρξει παραγγελία 2ης παρτίδας οχημάτων, δεν προβλέπονται αντισταθμιστικά.
Έτσι το βελγικό Ελεγκτικό Συνέδριο διαπιστώνει πως η αγορά μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας σε βάθος χρόνου, καθώς δεν έχει εκτιμηθεί το πραγματικό κόστος της. Το οποίο φθάνει όπως φαίνεται να ξεπερνά, για παράδειγμα, την προμήθεια μαχητικών F-35 που κάνει η Βελγική Αεροπορία, που αφορά και ένα πολύ πιο πολύπλοκο οπλοσύστημα.
Πάντα σύμφωνα με το VRT News, ήδη έχει ζητηθεί από κόμματα της συμπολίτευσης, τους Πράσινους και το φιλελεύθερο Open VLD, να ενημερωθεί το κοινοβούλιο για την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να ζητηθούν εξηγήσεις για το πως έγινε αυτή η αγορά, με τέτοιες ασάφειες και άγνωστο τελικό κόστος.
Νέο εργοστάσιο στο Βέλγιο για παραγωγή των θωρακισμένων οχημάτων Griffon