Ο τουρκικός Στρατός διαπίστωσε συστηματικές αστοχίες υλικού, βλάβες και προβλήματα με τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροχήματα Bayraktar, που κατασκευάζονται εγχώρια από την Baykar, μία εταιρεία μεταξύ των ιδιοκτητών της οποίας είναι ο γαμπρός του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα παραπάνω σύμφωνα με διαβαθμισμένα έγγραφα που διέρευσαν πρόσφατα στην δημοσιότητα μέσω της ιστοσελίδας nordic monitor. Ας τα δούμε συγκεκριμένα.
Σύμφωνα με μία αναφορά προτεραιότητας που διαβιβάστηκε ως απόρρητο στο Γενικό Επιτελείο από τη διοίκηση της 2ης Στρατιάς στις 15 Ιουλίου 2016, τα συστήματα Bayraktar της εταιρείας Baykar μαστίζονταν από συχνά προβλήματα, παρεμποδίζοντας τις επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών του ΡΚΚ στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Σύμφωνα με την αναφορά, οι τερματικοί σταθμοί διαβίβασης δεδομένων εδάφους που αποτελούν μέρος του συστήματος Bayraktar συχνά παρουσίαζαν δυσλειτουργία και ότι το πρόβλημα επαναλαμβανόταν αμέσως αφού είχαν επιστραφεί σε υπηρεσία μετά από επισκευή.
Στην συνέχεια ανέλυσε αρκετές αποστολές στο πεδίο επιχειρήσεων που επηρεάστηκαν αρνητικά από την αρνητική απόδοση των αεροχημάτων Bayraktar. Σε μία περίπτωση που καταγράφηκε στις 26 Ιουνίου 2016, ο στρατός διεξήγαγε επιχειρήσεις στην περιοχή Γιουκσέκοβα της επαρχίας Χακκάρι και οι τερματικοί σταθμοί δεδομένων εδάφους δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν επικοινωνία με τα αεροσκάφη.
Παράδοση νέων ΜΕΑ Bayraktar TB2, αυτή την φορά στην Στρατοχωροφυλακή
Μια ομάδα τεχνικών από την εταιρεία Savronik, υπεργολάβο παροχής τεχνικής υποστήριξης αλλά και την υποδιεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) προσήλθαν στην περιοχή για να επισκευάσουν τον συγκεκριμένο τερματικό σταθμό. Όμως δεν τα κατάφεραν και αντ’ αυτού πήραν το συγκρότημα της κεραίας πίσω στο κέντρο τεχνικής υποστήριξης στην επαρχία Εσκίσεχιρ. Εκεί αργότερα διαπιστώθηκε ότι ο πίνακας διασύνδεσης της κεραίας ήταν ελαττωματικός και χρειαζόταν αντικατάσταση, που θα απαιτούσε 45 ημέρες.
Επιπλέον αναφέρεται ότι η βλάβη του τερματικού σταθμού δεδομένων στην Γιουξέκοβα έθεσε εκτός λειτουργίας έναν ακόμα σταθμό δεδομένων που βρισκόταν στην κοντινή περιοχή Γκούρβιλ στην επαρχία Σίρνακ.
Η έκθεση ανέδειξε με σαφήνεια ότι τα επιθυμητά αποτελέσματα από τα συστήματα Bayraktar ήταν ανέφικτα λόγω των συνεχών δυσλειτουργιών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είχαν επηρεάσει αρνητικά τις δυνατότητες επιτήρηση και παροχής πυρών υποστήριξης.
Σχολιάζοντας τις προσπάθειες εισαγωγής σε υπηρεσία της οπλισμένης έκδοσης του Bayraktar, η έκθεση κατέδειξε ότι πρέπει να εγκατασταθούν χωριστά τερματικά δεδομένων εδάφους τόσο στις περιοχές Γιουξέκοβα όσο και στο Γκούρβιλ, ώστε τα οπλισμένα Bayraktar να μην χρειάζεται να περιμένουν να επιστρέψουν πρώτα τα μη οπλισμένα που επιτηρούν την περιοχή.
Η Τουρκία κατηγορεί το Ισραήλ ότι της πούλησε ελαττωματικά UAV!
Η διαβαθμισμένη έκθεση συντάχθηκε από τον Γκόκαν Ντουλγκεργκίλ, αξιωματικό πληροφοριών και υπογράφηκε από τον διοικητή της Φρουράς της Μαλάτια στρατηγού Ανβί Ανγκούν. Ωστόσο ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε και τα προβλήματα είχαν «σπρωχθεί κάτω από το χαλάκι» με διαταγεί του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.
Εν τω μεταξύ, ο στρατηγός Ανγκούν που υπέγραψε την εν λόγω τεκμηριωμένη αναφορά, πλήρωσε βαρύ τίμημα. Κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, ο στρατηγός πιάστηκε όμηρος από τους πραξικοπηματίες αλλά απελευθερώθηκε μια μέρα αργότερα.
Ωστόσο στη συνέχεια τέθηκε άμεσα υπό κράτηση και συνελήφθη επίσημα στις 18 Ιουλίου. Το κατηγορητήριο που του απαγγέλθηκε από τον εισαγγελέα ανέφερε ότι άνηκε σε τρομοκρατική ομάδα που προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση.
Μέχρι σήμερα δεν έχει ξεμπερδέψει με τον δικαστικό κυκαιώνα αφού αρχικά καταδικάστηκε αλλά υπέβαλε έφεση. Συνολικά πέρασε 632 ημέρες στη φυλακή για σοβαρές κατηγορίες που όμως δεν στηρίζονταν σε κανένα συγκεκριμένο στοιχείο.
Εν τω μεταξύ και παρά τα προβλήματα αυτά, η Baykar εξακολουθεί να κάνει «απόσβεση» την επιρροή Ερντογάν τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό υπογράφοντας κι άλλα συμβόλαια για πωλήσεις των αεροχημάτων της. Τον Ιανουάριο του 2019 η εταιρεία υπέγραψε συμβόλαιο αξίας 69 εκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση έξι Bayraktar στην Ουκρανία. Το 2017, πούλησε 6 αεροσκάφη στο Κατάρ.
Ο τούρκικος Στρατός και Στρατοχωροφυλακή έχουν προμηθευθεί εκατό Bayraktar, κυρίως για αποστολές αναγνώρισης στα σύνορα του Ιράκ και της Συρίας με ιδιαίτερη έμφαση στις δραστηριότητες του PKK. Η τελευταία επιτυχία ήταν η πώληση πέντε αεροχημάτων του τύπου στο τουρκικό Ναυτικό.
Η επίμαχη αναφορά για τα προβλήματα του Bayraktar ακολουθεί παρακάτω: