Ρίψη (αδρανούς) βόμβας Β61-12 στο Πεδίο Δοκιμών Tonopah της Νεβάδα από βομβαρδιστικό B-2A Spirit πραγματοποίησε τον προηγούμενο μήνα η USAF, στο πλαίσιο του προγράμματος Β61-12 LEP για την αναβάθμιση/επέκταση της επιχειρησιακής ζωής των πυρηνικών όπλων του τύπου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας (National Nuclear Security Administration) του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, οι πρόσφατες δοκιμές στην Tonopah ήταν οι πρώτες του είδους για το αποσπασθέν στο 419st Test & Evaluation Squadron βομβαρδιστικό.
Το πρόγραμμα LEP (Life Extension Program) αποσκοπεί στην βελτίωση της ασφάλειας και της αξιοπιστίας των Β61. Η προβλεπόμενη έναρξη της παραγωγής το οικονομικό έτος 2020 θα επιτρέψει στην αμερικανική Αεροπορία να αποσύρει τις βόμβες Β83-1, το τελευταίο πυρηνικό όπλο μεγατόννων του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου, όπως και τις προγενέστερες εκδόσεις Β61 Mod 3, 4, 7 και 11.
Η βόμβα Β61-12 χαρακτηρίζεται ως το πιο επικίνδυνο όπλο που έχουν αναπτύξει οι Αμερικανοί επιστήμονες καθώς λέγεται ότι είναι τόσο ακριβές που μπορεί να βάλει τον Πρόεδρο στον πειρασμό να… το χρησιμοποιήσει! Η έκδοση Mod 12 φέρει στο ουραίο τμήμα την συλλογή TSA (Tail Sub-Assembly) της Boeing που χαρίζει καθοδήγηση ακριβείας επιπέδου JDAM ενώ η δυνατότητα διείσδυσης (nuclear earth penetrator) για μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων της έκρηξης της κεφαλής προσδίδει στις βόμβες Β61 Mod 12 διττό χαρακτήρα τακτικού/στρατηγικού πυρηνικού.
Η ισχύς είναι ρυθμιζόμενη, παρέχοντας τέσσερις επιλογές –0.3, 5, 10 και 50 κιλοτόννων– και η απόκλιση από τον στόχο είναι μόλις 30 μ. Επίσης, δύναται να πυροδοτηθεί 31 δευτερόλεπτα μετά την άφεση από το αεροσκάφος φορέα (laydown mode) με την πτώση του να επιβραδύνεται από ένα αλεξίπτωτο nylon/Kevlar διαμέτρου 7,3 μέτρων. Tα αεροσκάφη που θα εξοπλισθούν πρωτίστως με την συγκεκριμένη έκδοση είναι τα Β-2Α, τα νεότερα F-35 και το μελλοντικό B-21 Raider.
Χαρακτηρίζεται όμως και ως το πλέον δαπανηρό πυρηνικό σήμερα, με το κόστος του προγράμματος εκσυγχρονισμού να έχει διπλασιασθεί, φθάνοντας μέχρι στιγμής τα 11 δις. δολάρια –μόνο το κιτ καθοδήγησης στην ουρά του όπλου έχει κοστίσει συνολικά 1 δις. δολάρια– συν τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων καθώς η έναρξη της παραγωγής για τα 400-500 όπλα της USAF διολισθαίνει ήδη από το 2017 στο 2010.
Σημειωτέον ότι ο πρόεδρος Τραμπ αναθεώρησε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των πυρηνικών που είχε εκπονήσει η κυβέρνηση Ομπάμα, μετατρέποντάς το σε ένα 30ετές εγχείρημα τα οποίο εκτιμάται ότι θα κοστίσει τουλάχιστον 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια έως ότου ολοκληρωθεί το 2046. Βάσει της σχετικής έκθεσης προϋπολογισμού του Κογκρέσου, 772 δις. δολάρια θα διατεθούν για την λειτουργία, υποστήριξη και αναβάθμιση των στρατηγικών πυρηνικών μέσων και όπλων ενώ περισσότερα από 400 δις. δολάρια προβλέπεται να δαπανηθούν για τον εκσυγχρονισμό τους.
Αλέξανδρος Θεολόγου
To B-2 δοκιμάζει πιο «τρομερή» έκδοση του πυρηνικού όπλου Β-61
- Advertisement -

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.
- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Login
Please login to comment
0 Comments
- Advertisement -
- Advertisement -
Κύριο Άρθρο
Παναγιώτης Λασκαρίδης: πέμπτο πλοίο δωρίζει στο ΠΝ ο εθνικός ευεργέτης
Σε μια ακόμη δωρεά προς το Πολεμικό Ναυτικό προχωρεί ο εθνικός ευεργέτης, εφοπλιστής Παναγιώτης Λασκαρίδης και πρόεδρος του κοινωφελούς ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», σύμφωνα με...
- Advertisement -

April 035 2023
Αγορά 3.99- Advertisement -
Σαν σήμερα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Μαΐου 1987: Προσγείωση στην Κόκκινη Πλατεία
Ο 19χρονος Γερμανός, ερασιτέχνης πιλότος, Ματίας Ρούστ προσγειώνει το αεροσκάφος του Cessna 172 στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας προκαλώντας αμηχανία και αναστάτωση στη σοβιετική...
- Advertisement -

Μάρτιος 034 2023
Αγορά 3.99- Advertisement -
