Η σελίδα μας δεν συνηθίζει να εμπλέκεται σε πράγματα που δεν την αφορούν, και δεν πρέπει να αφορούν και κανένα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις κανονικά είναι ένα Άβατο για τους “απέξω”, κανείς δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει, εκτός από την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και τη Βουλή. Κάποιοι θεωρούν πως το “τηλεφώνημα για έναν στρατεύσιμο” είναι το ίδιο και μπορεί να γίνει και για καριέρες ανθρώπων που έχουν σπαταλήσει τα καλύτερά τους χρόνια, είτε σε readiness μέσα στη ζέστη ή το κρύο και τραβώντας 9G σε αερομαχίες, είτε σε ανθρώπους που πέρασαν βδομάδες σε κατάδυση, ή σε περιπολίες στο Αιγαίο, ή σε ανθρώπους που έγιναν ένα με τη λάσπη, στον Έβρο ή τα νησιά.
Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ευρώπης και ΗΠΑ για την κατάσταση στο Σαχέλ
Μπορεί να φταίνε οι πολιτικοί μας μέχρι σήμερα. Εξυπνάδες του στυλ “αντιπαραγωγικοί” ή “σιγά μην έχουμε πόλεμο”, “θα το ρισκάρουμε”, μπορεί να πέρασαν στο υποσυνείδητό μας. Είναι ευχής έργον που οι Ένοπλες Δυνάμεις καταφέρνουν ακόμη να συγκεντρώνουν τον ανθό της Νεολαίας μας μετά από δεκαετίες “θαψίματος”. Η στάση της Σελίδας ή του Περιοδικού είναι σαφής. Ουδεμία παρέμβαση στα του Στρατεύματος. Γιατί όμως γράφουμε αυτό το άρθρο σήμερα;
Θα μιλήσουμε ξεκάθαρα. Έχουμε την τύχη, στο ΥΠΕΘΑ να προΐσταται, κατά την άποψή μας, ένας από τους καλύτερους ΥΕΘΑ που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Ίσως η προηγούμενη φράση να περνά τα εσκαμμένα για τη σελίδα μας, και να θεωρηθεί πολιτική παρέμβαση, αλλά νομίζουμε πως εκφράζουμε το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Δεν θα συγκρίνουμε καν τις προηγούμενες ηγεσίες με τη σημερινή, αν το κάνουμε, θα κατηγορηθούμε, ως συνήθως, για φιλοκυβερνητική προπαγάνδα.
Νέος αρχηγός ΓΕΑ: Διακλαδικότητα και δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις ο βασικός στόχος
Επίσης, στο τιμόνι των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται εδώ και δυο θητείες, ξεκίνησε τώρα η τρίτη, ένας ικανότατος ΑΓΕΕΘΑ. Ένας άνθρωπος που πήρε τις Ένοπλες Δυνάμεις με 530 εκ. ευρώ προϋπολογισμό (εκ των οποίων τα 450-480 ήταν ανειλημμένες υποχρεώσεις), και φτάσαμε να παραγγέλνουμε 24 Rafale, 3 FDI, SPIKE NLOS, να παραλαμβάνουμε 1200 Μ1117, 76 AAV-7RAM/RS και πολλά άλλα που έρχονται.
Οι δυο άνθρωποι που αναφέρθηκαν παραπάνω, ΥΕΘΑ και ΑΓΕΕΘΑ, είναι αυτοί, που αντιμετώπισαν την απόπειρα εισβολής στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, αλλά και την Κρίση του Καλοκαιριού του 2020. Αυτοί, και οι Επιτελείς τότε (αλλά και τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων), αμφιβάλουμε αν κοιμήθηκαν από τον 2/20 μέχρι τον 11/20 κανονικά, προκειμένου να προστατεύσουν την Ελλάδα. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Λάσπη, καλυμμένη λάσπη, λάσπη με το κιλό και πάει λέγοντας. Κάποιοι δεν τους συγχώρησαν ποτέ ούτε το ότι ο ΑΓΕΕΘΑ έβγαλε όλο το Στόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, κινητοποίησε ΕΣ και ΠΑ, δεν άφησε τρύπα “ακάλυπτη”, ούτε το “είσαι μάγκας” του ΥΕΘΑ (προς τον κυβερνήτη μιας φρεγάτας…). Χαλάνε το αφήγημα πολλών “καλοθελητών” οι πράξεις αυτές.
Ο μεν ΥΕΘΑ απειλήθηκε, ανοιχτά κιόλας, στη Βουλή, με Ειδικό Δικαστήριο, ο δε ΑΓΕΕΘΑ βρίσκεται συνεχώς υπό συνεχή “πυρά” στον Τύπο, για αδιευκρίνιστους λόγους (συμβαίνει με όσους απλά κάνουν τη δουλειά τους). Έχουμε την υποψία, πως ειδικά ο ΥΕΘΑ, βρίσκεται στο επίκεντρο διαφόρων “κύκλων” (ευγενικά μιλώντας) γιατί έχει κάνει το εξής “επιλήψιμο”. Όλες οι συμβάσεις που έχει υπογράψει το ΥΠΕΘΑ, είναι είτε διακρατικές (άρα, υποχρεωτικά χωρίς μεσάζοντες), είτε έχουν περάσει από τη Βουλή, με τη μέγιστη διαφάνεια. Και φυσικά όλες έχουν την έγκριση των Επιτελείων, δεν έχει πάρει σαν Υπουργός καμία πολιτική απόφαση που θα “επιβάλει” κάτι. Μιλάμε για τέτοιο “έγκλημα”.
ΥΕΘΑ: Αυξάνουμε τη διαθεσιμότητα των C-130 με σημαντικές πρωτοβουλίες
Έχουμε την τάση να “ξεχνάμε” τη λάσπη, και απλά να μένει η “αίσθηση”. Το τουρκικό F-16 στην Καβάλα, το ξεχάσαμε; Τα 16 στρέμματα στον Έβρο τα ξεχάσαμε; Τις “ολιγωρίες” στη Μεγίστη τις ξεχάσαμε; Ναι, θα άφηνε ένας Παναγιωτόπουλος τουρκικό F-16 πάνω από την Καβάλα, ή ο Φλώρος τετραγωνικό χιλιοστό εδάφους στο Έβρο. Είναι ντροπή αυτά που γράφτηκαν κάποτε, και μεγαλύτερη ντροπή που δεν υπήρξαν δημόσιες συγγνώμες. ‘Όπως ντροπή είναι η παπαγαλία των λεγομένων του Ακάρ. Πάμε παρακάτω.
Κανονικά μιλώντας, την 1η Μαρτίου, έχουμε τις Κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτός είναι κι ο λόγος του σημερινού άρθρου. Η ΠΤΗΣΗ δεν θα τολμούσε ποτέ να φέρει άποψη για το ποιος θα πρέπει να πάει που και δεν θα το κάνει. Κάποιοι όμως το κάνουν. Αλλά, ας δούμε λιγάκι τις Κρίσεις γενικά στο ΥΠΕΘΑ, και πως τις έβλεπαν/βλέπουν κάποιοι “απέξω”.
Επίσκεψη Α/ΓΕΝ στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας – Συνεχίζεται το έργο αποκατάστασης των ΣΑΠ MΚ V
Καταρχάς, όταν έχουμε ανασχηματισμό, όλοι βλέπουν αντικατάσταση του… ΥΕΘΑ. Θυμάστε πόσες φήμες κυκλοφορούσαν για αντικατάσταση του Ν. Παναγιωτόπουλου από το ΥΠΕΘΑ; Πολλές! Ας μην πούμε τι ονόματα, στα όρια του ανέκδοτου, κυκλοφόρησαν. Αλλά έχουμε έναν υπουργό που “τραβάει”. Δεν κάνει λάθη, προχωρά “σφαίρα” δεκάδες φακέλους, αναγνωρίζει απειλές, βάζει κόσμο να δουλέψει. Προφανώς λοιπόν, και δεν είχε κανέναν λόγο να τον αλλάξει ο Πρωθυπουργός.
Μετά, υπήρξε μια ατελείωτη “σπέκουλα” με τις αντικαταστάσεις των Αρχηγών, είτε του ΓΕΕΘΑ, είτε του ΓΕΣ, ΓΕΑ και ΓΕΝ. Τι έγινε; τα απολύτως αναμενόμενα. Δηλαδή, ο ενορχηστρωτής της ελληνικής επικράτησης στον Έβρο και το Αιγαίο παρέμεινε στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ, ο Α/ΓΕΝ, που βρίσκεται στο μέσο μιας τιτάνιας προσπάθειας ανανέωσης του Στόλου, παρέμεινε, Ο Α/ΓΕΣ που έχει δουλέψει σκληρά για την ανανέωση του ΕΣ και θα αρχίζει να την εφαρμόζει άμεσα, παρέμεινε, και ο Α/ΓΕΑ, που είχε μείνει 3 θητείες, αποχώρησε, τερμάτισε ευδοκίμως, παραδίδοντας σε έναν εξαίρετο αξιωματικό. Που είναι το πρόβλημα; Εκ του αποτελέσματος;
Εκ των υστέρων πουθενά. Αλλά θυμόμαστε τι κυκλοφορούσε πριν τις Κρίσεις των Αρχηγών; Έγιναν σωστά; παραπονέθηκε κανείς; Όπως θα έλεγαν παλιά, “άνοιξε ρουθούνι”; Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Όλα πήγαν έτσι όπως έπρεπε, όπως έλεγε η λογική, έτσι όπως έκρινε η Ηγεσία. Πάμε παρακάτω.
ΚΥΣΕΑ: αλλαγές στην ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας και της Πυροσβεστικής
Έχουμε φτάσει τώρα στους Ανώτατους Αξιωματικούς. Συμβαίνει το εξής γελοίο. Παρακολουθούμε για μερικούς αξιωματικούς να γίνεται… προεκλογική εκστρατεία είτε σε ΜΜΕ είτε σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης! Σε ευνομούμενη χώρα της Δύσης δηλαδή, “Μέσα”, “προμοτάρουν” αξιωματικούς, όπως πριν προμόταραν πολιτικούς για την καρέκλα του ΥΕΘΑ! Κι ακόμη χειρότερα, μιμούμενα παλιές καλές εποχές “χεράδων στα ελικόφτερα”, ρίχνουν και λάσπη σε όσους αξιωματικούς “δεν γουστάρουμε”. Ντροπή καμία; Ξέρει κανείς από εμάς, από τις Συμπληγάδες έχει περάσει ένας Αξιωματικός για να φτάσει εκεί που έχει φτάσει; Και απλά, ρίχνουμε λάσπη ή τον προμοτάρουμε. Για το τελευταίο, σε άλλες ΝΑΤΟϊκές χώρες, θα υπήρχαν παραιτήσεις.
Με λίγα λόγια. Οι Κρίσεις θα γίνουν. Από το ΣΑΓΕ. Θα μαζευτούν οι 4 ΑΡΧΗΓΟΙ (μιλάμε για την Ομάδα που μας έβγαλε αλώβητους από την Κρίση του 2020, για ανθρώπους που χρήζουν σεβασμού για την Ιστορία που έγραψαν), και θα πάρουν τις αποφάσεις τους. Μετά, θα επικυρώσει η Πολιτική Ηγεσία. Το τι θα γίνει, ας το αφήσουμε σε αυτούς που ξέρουν. Δεν υπάρχουν μόνο “καλοί και κακοί”, υπάρχουν κι άλλες ανάγκες, πχ ανανέωσης του Στρατεύματος, ή, της Επετηρίδας. Όλοι καλοί είναι, αλλά από κάτω ακολουθούν κι άλλοι, εξίσου καλοί. Τι να κάνουμε τώρα; Δεν θα κρίνουμε εμείς, αλλά οι Αρχηγοί.
Απολογισμός ΓΕΕΘΑ για το 2021, έμφαση σε Ειδικές Δυνάμεις, προσλήψεις και Διάστημα
Συνεπώς. Οι Κρίσεις των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν είναι ούτε power game για κάποια “μέσα”, ούτε διαγωνισμός masterchef. Είναι το Μέλλον του Αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων. Λάθη προφανώς και γίνονται, ανέκαθεν γίνονταν. Αλλά όταν αυτή τη στιγμή, έχουμε τόσο ικανή ηγετική ομάδα στην κορυφή, κάτι σωστά γίνεται πλέον. Και θα γίνει. Δεν σημαίνει πως εκ των υστέρων δεν θα ασκηθεί κριτική αν χρειαστεί. Αλλά, σοβαρά τώρα, τι κριτική να ασκήσουμε πχ για τους Αρχηγούς;