Σε συνέχεια αναφοράς μας στην προμήθεια κορβετών Avante 2200 των ισπανικών ναυπηγείων NAVANTIA από το βασιλικό ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας και για να ξεδιαλύνουμε κάθε αμφιβολία για το παρόν και το μέλλον του προγράμματος βλέποντας τα σχόλια που συγκέντρωσε η αναμετάδοση της είδησης από την Πτήση, πληροφορούμε τους αναγνώστες μας ότι το πρόγραμμα των ισπανικών κορβετών δεν έχει ακόμα τελειώσει.
Νέα προσκόμματα στην εξαγωγή των ισπανικών κορβετών στη Σαουδική Αραβία
O ναυπηγικός όμιλος Navantia κέρδισε τον Ιούλιο του 2018 το συμβόλαιο για τη ναυπήγηση των πέντε κορβετών έναντι του ποσού των 1.8 δισεκατομμυρίων Ευρώ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα που ανέλαβαν τα ναυπηγεία ως εκείνη τη στιγμή. Η ανάληψη του συμβολαίου ήταν ιδιαίτερα ευεργετική για τα ισπανικά ναυπηγεία ζωογονώντας τις επιμέρους υπηρεσίες και κλάδους με κατασκευαστικό και εκπαιδευτικό έργο προς το Ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας.
Η διαπραγμάτευση του συμβολαίου είχε ξεκινήσει το 2015 και η εταιρία μετέχοντας του διαγωνισμού είχε λάβει την έγκριση εξαγωγής προς την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, όπως συμβαίνει με κάθε συμβόλαιο εξαγωγής εθνικής βιομηχανίας προς ξένη κυβέρνηση. Το συμβόλαιο περιλάμβανε μάλιστα και υποκατασκευαστικό έργο, ενεργοποιώντας μια στρατηγική συνεργασία με την Saudi Arabian Military Industries (SAMI) για οργάνωση της βάσης υποστήριξης των πλοίων στην έδρα τους. Περί τις 5,800 θέσεις εργασίας σημιουργήθηκαν από το συμβόλαιο αυτό, 1,100 υπάρχουσες, 3,000 σε έμμεσους κλάδους και 1,800 σε βιομηχανικούς συνεργάτες της επιχείρησης.
Η Γαλλία επιβεβαιώνει αμφιλεγόμενη παράδοση όπλων στη Σαουδική Αραβία
Οι κορβέτες ονομάζονται έτσι λόγω του μεγέθους του πλοίου, το μήκος του οποίου συνήθως τηρείται κάτω από 100 μέτρα και επειδή βασίστηκαν στο σχέδιο AVANTE 2200, που το 2008 ολοκληρώθηκε ως Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης για το Πολεμικό Ναυτικό της Βενεζουέλας, με οπλισμό μόνον ένα πυροβόλο Oto Melara των 76 mm, ένα πυροβόλο Oerlikon Millenium των 35 mm και δύο πολυβόλα των 12.7 mm.
Η έκδοση για το Ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας έχει ελαφρώς μεγαλύτερες διαστάσεις (113.2 x 15.6 μέτρα αντί 99 x 12.6) και εκτόπισμα (3,800 αντί 2,415 τόνων) και φέρει πολύ περισσότερο ενισχυμένο οπλισμό, αποτελώντας ουσιαστικά μια ελαφρά φρεγάτα:
– 1x εκτοξευτή Raytheon RAM (21x RAM block A1) επί του υποστέγου του ελικοπτέρου
– 2x πύργους πυροβόλων BAE Systems Bofors 40Mk4 των 40mm
– 2x τριπλούς τοπιλοσωλήνες
– 2x τετραπλούς εκτοξευτές πυραύλων επιφανείας-επιφανείας Boeing Harpoon
– 1x ραντάρ πολλαπλού ρόλου TRS-4D
– 1x ραντάρ ελέγχου πυρός
– 1x sonar κύτους
– 2x τηλεχειριζόμενους σταθμούς πολυβόλων των 12.7mm εκατέρωθεν της γέφυρας
– 16x θέσεις κάθετα εκτοξευομένων πυραύλων (VLS) ESSM ή VL Mica επιφανείας-αέρος
– 1x κυρίως πυροβόλο των 76mm στην πλώρη
Η ναυπήγηση των κορβετών ξεκίνησε το 2019 και σύμφωνα με το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2022. Για την πράξη εξαγωγής της πρώτης φρεγάτας απαιτείται νέο έγγραφο πιστοποίησης της διαδικασίας εξαγωγής, μια τυπική διαδικασία δεδομένου πως από το 2015 η Ισπανική κυβέρνηση δεν είναι η ίδια. Η τωρινή κυβέρνηση της Ισπανίας εξελέγη τον Νοέμβριο του 2019 και αποτελεί κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεζ του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) και του Κινήματος “Unidas Podemos” (η πρώτη κυβέρνηση συνεργασίας στη χώρα από το 1939). Έτσι, αν και η άδεια εξαγωγής έχει δοθεί στην NAVANTIA από το 2018, το τελικό πιστοποιητικό απόπλου του πλοίου για τη χώρα προορισμού δεν έχει ακόμα υπογραφεί και αναμένεται.
Η Σαουδική Αραβία εξετάζει την αγορά νοτιοκορεατικών Α/Α συστημάτων;
Το ερώτημα παραμένει, αν η κυβέρνηση Σάντσεζ θα θέσει την διεθνή υποχρέωση και θα παραδώσει τα πλοία που η Σαουδική Αραβία επέλεξε, διαμόρφωσε μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και πλήρωσε ή θα δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία στις εσωκομματικές διεργασίες του νέου του κυβερνητικού σχήματος και ακούσει τις διαμαρτυρίες μιας μειοψηφίας.
Ας σημειωθεί πως φωνές διαμαρτυρίας για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία λόγω της εσωτερικής πολιτικής της ως προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ακουστεί στο πρόσφατο παρελθόν και από άλλες χώρες (εδώ, εδώ, εδώ) ενώ και η ίδια η Σαουδική Αραβία έχει δείξει πως δεν διστάζει να ακυρώσει συμβόλαια και να αλλάξει πηγές, αν θέλει.
Άκυρο στο άκυρο: Ο Τραμπ ασκεί βέτο στην ακύρωση πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία